Săptămâna trecută, Antonia a avut serbarea de final de an. La grădiniţa la care merge, serbările nu sunt cele tradiţionale, ci mai degrabă seamănă cu nişte petreceri relaxate la care iau parte părinţii, copiii şi educatoarele. Cu această ocazie, fiecare părinte poate aduce gustări sănătoase. Eu am pregătit o prăjitură pufoasă cu cireşe şi nişte fursecuri, pufoase şi ele, cu „ciocolată” şi stafide. Voi pune pe blog şi reţeta de fursecuri, dar astăzi este rândul prăjiturii.
Această prăjitură este o combinaţie între pandişpan şi chec, foarte uşor de făcut, pufoasă, aromată şi fără zahăr. Eu am adăugat o lingură generoasă de miere dar, din punctul meu de vedere, dacă folosiţi fructe dulci, coapte, o puteţi omite. O puteţi face cu fructele voastre preferate, nu neapărat cu cireşe. La fel de bine cred că ar merge cu caise ori cu prune, de exemplu.
În general, Antoniei nu îi plac brioşele, prăjiturile sau budincile cu bucăţi de fructe, dar această prăjitură a fost pe placul ei. I-a plăcut neaşteptat de mult. Poate că a contat şi faptul că nu am pus foarte multe fructe. Bineînţeles, voi puteţi adapta reţeta în funcţie de preferinţele voastre şi ale celor dragi vouă.
Ingrediente:
- 130g făină albă
- 60g făină integrală
- 4 ouă
- 70g unt (topit şi răcit)
- 6-7g praf de copt
- 2 banane (230g piure)
- 1-2 linguri de miere (opţional)
- pudră de vanilie
- 150-170g cireşe (cântărite cu sâmburi)
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1
Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le-am bătut împreună cu praful de sare până am obţinut o spumă fermă.
Pasul 2
Într-un vas încăpător, am amestecat gălbenuşurile cu piureul de banane. Am încorporat vanilia, o lingură generoasă de miere şi apoi untul topit şi răcit. Bananele le-am zdrobit cu furculiţa. Este posibil să vă rămână bucăţele mici de banană dacă hotărâţi să procedaţi la fel ca mine, dar mie mi-a plăcut textura pe care au dat-o prăjiturii.
Pasul 3
Separat, am amestecat ingredientele uscate, făinile cu praful de copt.
Peste compoziţia de la pasul 2 am turnat spuma de albuşuri şi, în acelaşi timp, odată cu încorporarea albuşurilor, am încorporat şi făina, treptat. Adică, peste spuma de albuşuri, am pus şi o parte din ingredientele uscate cernute. Am amestecat cu mişcări blânde (cu o paletă de patiserie), am adăugat din nou făină cernută şi iar am amestecat cu mişcări blânde. Am repetat procedeul până s-au omogenizat ingredientele.
Pasul 4
Pentru coacerea prăjiturii, am folosit o tavă rotundă, din ceramică (Ø 24-25 cm), pe care am tapetat-o cu unt şi făină. Am turnat compoziţia în tavă, am nivelat-o şi deasupra am adăugat cireşele spălate, uscate şi curăţate de sâmburi. Aş fi adăugat şi mai multe fructe, dar nu am putut să risc date fiind preferinţele micuţei mele domnişoare.
Puteţi apăsa uşor fructele cu mâna dacă vreţi să pătrundă în prăjitură. De obicei, la prăjiturile cu fructe, bucăţile de fructe se dau prin făină pentru a nu coborî la fundul tăvii. În cazul prăjiturii mele, compoziţia este suficient de densă încât să le menţină la suprafaţă fără a fi date prin făină.
Pasul 5
Am încins cuptorul la 180° Celsius şi am dat prăjitura la copt (după ce s-a încins cuptorul) pentru aproximativ 35-40 de minute (căldura setată sus-jos, fără ventilaţie). Când este gata, prăjitura trebuie să fie uşor rumenită deasupra şi, dacă o supuneţi testului scobitorii, aceasta trebuie să iasă curată.
Înainte de a servi prăjitura copiilor de la grădiniţă, trebuia să o încercăm noi, acasă. Cu greu ne-am oprit să nu mâncăm câte 2 porţii.
Este delicioasă şi uşor de făcut, aşa că vă sfătuiesc să vă încumetaţi la prăjiturit. Daţi-mi de veste dacă o încercaţi.
Poftă bună! 🙂
Alte bunătăţi cu fructe:
- Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz
- Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
- Prăjitură cu couscous şi fructe de pădure (fără zahăr)
- Brioşe pufoase cu zmeură şi cocos
- Brioşe pufoase cu afine şi banană (fără lactate)
- Tiramisu cu căpşuni (fără ouă, fără cafea şi fără pişcoturi)
- Spumă de căpşuni (fără zahăr şi fără ou)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna. Multumim pentru rețeta. Vreau sa incerc mâine. Pot inlocui mierea cu sirop de artar? Iar vanilia o pot omite ?Multumesc frumos 🙂
Salut.
Da, mierea o poți înlocui cu sirop de arțar, iar vanilia o poți omite. Să-mi spui cum îți iese. 🙂
Buna! In loc de faina integrala pot sa adaug aceeași cantitate de faina alba?
Salut!
Da, poti inlocui faina integrala cu faina alba.
Buna!
O fac pentru a 2a oara, prima data am facut-o cu cirese, foarte buna a iesit. Acun am pus afine si mure, mult mai multe fructe decat prima data..dar prezic ca va iesi la fel de buna!
Multumim.
Ps. O mancam mai ales noi, adultii
Salut
Mă bucur că are succes!
Să vă fie de bine! 🙂