Dacă mă urmăriți pe Instagram, poate ați văzut că m-am lansat în „marea cireșeală”. În ce a constat această „mare cireșeală”? Într-una din zilele săptămânii trecute, am făcut dulceață de cireșe, am pus cireșe la congelator, am copt o prăjitură pufoasă cu cireșe și am făcut și o înghețată rapidă, tot cu cireșe, la cererea copilului.

Am făcut echipă bună cu soțul, că altfel nu știu cum aș fi reușit să le fac pe toate într-o singură zi. Să nu uităm că am și un job pe lângă blog, care mă solicită 8 ore pe zi. Am în piață o doamnă simpatică de la care îmi fac cumpărăturile. Am programat cumpărarea cireșelor, vreo 12 kilograme, iar soțul a mers după ele și a curățat de sâmburi cantitatea necesară pentru dulceață. Când am terminat munca, am pus dulceața la fiert. Cât dulceața a stat pe foc, am curățat cireșele pe care le-am pus pe iarnă, la congelator.

În paralel, am pregătit înghețata cu Antonia și am făcut rapid compoziția pentru prăjitură. Vă dau, mai jos, detaliile pentru fiecare în parte, în caz că vreți să profitați cât mai găsiți cireșe în piețe. 🙂

 

 

Dulceața de cireșe

 

Ingrediente: 

Pentru 10 borcane de 330 ml

  • 4,5 kg de cireșe curățate de sâmburi și de codițe
  • 300g Green Sugar
  • 3 lingurițe de pudră de agar-agar
  • 3 linguri de zeamă de lămâie

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am spălat cireșele și le-am curățat de sâmburi și codițe. Până la urmă, atunci când facem dulceață de cireșe, aceasta este partea care durează cel mai mult. Puteți scoate sâmburii cu ajutorul unui cuțit sau cu un dispozitiv special. Soțul meu a preferat dispozitivul, eu varianta cu cuțitul.

Pasul 2

Am pus cireșele la fiert, la foc mediu, cu cele 300g de Green Sugar. Acesta este un îndulcitor natural, extract de Stevia Rebaudiana de înaltă puritate și Eritritol, cu 0 calorii și indice glicemic 0. Din câte am văzut, se recomandă folosirea a 170g de Green Sugar/kg de fructe. Eu am pus o cantitate mai mică și a îndulcit suficient dulceața, dar asta depinde și de cât sunt fructele de dulci. Îndulcitorul îl puteți înlocui cu zahăr.

Dacă folosiți zahăr, în funcție de cât de impur este acesta, se va ridica o spumă deasupra fructelor, pe care vă sfătuiesc să o îndepărtați. Altfel, dulceața va avea o culoare mai puțin frumoasă și există riscul să se zaharisească (din câte știu eu).

Pasul 3

În total, dulceața a fiert timp de aproximativ 2 ore și jumătate. Spre finalul procesului de fierbere, am adăugat pudra de agar-agar, treptat, în ploaie, amestecând continuu, și zeama de lămâie. Am mai lăsat dulceața să dea vreo 2 clocote și am luat-o de pe foc.

Despre agar-agar v-am povestit deja aici.

Pasul 4

Când dulceața a fost spre finalul procesului de fierbere, am pus borcanele la sterilizat în cuptor, la 120-130° Celsius, timp de aproximativ 10-15 minute. Am turnat dulceața fierbinte în borcane, le-am închis bine și le-am pus din nou în cuptor, la sterilizat pentru încă vreo 15-20 de minute.

Soțul meu zice că asta nu e dulceață, ci fructe de pus pe pâine. 🙂 Ei bine, exact așa am vrut să fie, să nu aibă o consistență lichidă, dar nici să semene cu un jeleu. Am vrut să iasă o dulceață cu multe bucăți de fructe, aromată, nu foarte dulce și cu ținută. 😊

 

 

 

Cireșe de pus pe iarnă

 

Am spălat bine cireşele şi le-am şters cât am putut cu un prosop de bucătărie. Sâmburii i-am scos cu ajutorul unui cuţit ceramic pentru a evita pe cât se poate oxidarea fructelor. Cireşele tăiate în jumătăţi le-am pus la congelat, într-un strat, în pungi care se închid ermetic. Am pus aproximativ 300g-400g cireșe/pungă. Apoi, le-am pus la congelator, una peste alta. Am scris deja aici despre cum congelez fructele pentru iarnă.

 

 

Prăjitură pufoasă cu cireșe, fără zahăr

 

Această prăjitură am făcut-o de cel puțin 5 ori de când au apărut cireșele. Rețeta o găsiți aici. Îmi place că timpul de preparare este scurt, nu trebuie să stea prea mult în cuptor și nici nu este pretențioasă.

 

 

Înghețată cu cireșe și banane

 

Ingrediente: 

  • 500g cireșe fără sâmburi
  • 2 banane bine coapte
  • 100g mascarpone

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Toate ingredientele le-am pus în blender și le-am mixat până am obținut o compoziție omogenă.

Pasul 2

Compoziția am pus-o în mașina de făcut înghețată și am lăsat aparatul să își facă treaba. Înghețata se poate servi imediat sau se poate transfera într-o caserolă și păstra la congelator. Dacă nu aveți un aparat pentru înghețată, puteți da compoziția la congelator și să o amestecați la 1-2 ore pentru a sparge cristalele de gheață care se formează.

Dacă folosiți un astfel de dispozitiv, să puneți vasul mașinii pentru înghețată la congelator cu cel puțin 12 ore înainte să vă apucați de treabă. De asemenea, pentru reușita rețetei, toate fructele ar trebui să fie (foarte) reci. Mai multe rețete de înghețată găsiți aici.

Voi ce bunătăți faceți cu cireșe? Dați-mi de veste dacă încercați una (sau mai multe) dintre rețetele propuse mai sus. 🙂

 

 

Alte dulcețuri și provizii de pus pe iarnă: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

4 Comments on Dulceață de cireșe (fără zahăr)

  1. Eu am ciresi in curte.Am facut cireseata ,compot de cirese si prajitura cu fructe de padure si cirese..Voi incerca si eu inghetata de cirese si gemul.Tare nerabdatoare sunt sa le incerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *