Nu pot lăsa ca sezonul cireșelor să treacă fără să nu fac măcar un clafoutis. Este un desert atât de bun și atât de simplu de făcut. Merge de minune cu un glob de înghețată de vanilie, asta dacă nu vă uitați la numărul de calorii, bineînțeles.

Zilele trecute, când plănuiam să fac clafoutis-ul din imagini, am constatat că pe blog am doar rețete de clafoutis cu artificii, adică rețete în care m-am abătut de la rețeta originală. Clafoutis-ul de astăzi este fix așa cum îl fac francezii, exact așa cum a apărut el în Limousin, în 1856. Clafoutis-ul original are în compoziție, pe lângă cireșe, zahăr, făină, lapte și ouă. Uneori, conține și unt sau smântână. În mod tradițional, clafoutis-ul se prepară cu cireșe întregi, cu tot cu sâmburi, pentru ca sucul lor să nu se amestece cu aluatul.

Dacă ajungeți vreodată prin Limousin, zona de unde se trage clafoutis-ul, și auziți de un desert denumit „millard”, să știți că tot de clafoutis este vorba. Sau dacă cineva vă invită să gustați „flaugnarde”, să știți că e tot un fel de clafoutis, dar cu alte fructe (mere, pere, caise, prune).

După această porție de istorie, să revenim la oile noastre … la clafoutis-ul nostru, mai exact. Antonia a zis că e noua ei prăjitură preferată și că ar vrea să o mănânce în fiecare zi. Sunt de acord cu ea la partea cu mâncatul! Când vine vorba de prăjituri preferate, am mai multe pe listă, iar clafoutis-ul este printre ele.

Înainte de a intra în mai multe detalii, vă avertizez că dă dependență prăjitura asta super simplă, așa că mare atenție dacă vă încumetați să o încercați. 🙂

Ingrediente: 

  • 500g cireșe (cântărite întregi)
  • 4 ouă
  • 110g făină
  • 200ml lapte
  • 30g unt (+ pentru uns tava)
  • 70g zahăr
  • vanilie
  • 1/2 lgță praf de copt (opțional)
  • un praf de sare

Mod de preparare

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de cireșe. Le-am scos codițele, le-am spălat, le-am tăiat în două și le-am scos sâmburii. Nu e musai să le tăiați în 2 pentru a le scoate sâmburii. Puteți folosi un pai pentru asta. Cireșele rămân întregi, fără sâmburi.

Pasul 2

Cu ajutorul unui tel, am bătut bine ouăle. Între timp, am pus untul într-o crăticioară și l-am pus pe foc, să se topească. După ce s-a răcit puțin, l-am adăugat peste ouă. În această compoziție, am încorporat și laptele.

Pasul 3

Separat, am amestecat ingredientele uscate, făina, sarea, praful de copt (pe acesta îl puteți omite) și zahărul. Eu am folosit zahăr pudră. Îl puteți înlocui, în funcție de preferințe, cu ștevia, miere, zahăr brun, etc.

Ingredientele uscate, împreună cu vanilia, le-am încorporat în amestecul lichid de la pasul 2. Aluatul obținut este unul lichid, dar să nu vă faceți probleme, pentru că aceasta este consistența pe care trebuie să o aibă.

Pasul 4

Pentru coacerea prăjiturii am folosit o tavă de tartă de ∅27 cm pe care am uns-o cu unt și am tapetat-o cu făină. Am așezat cireșele pe fundul tăvii și am vărsat aluatul peste ele. Simplu, nu? 🙂

Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius și am copt prăjitura pe treapta din mijloc a cuptorului, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație, timp de aproximativ 40-45 de minute. Clafoutis-ul se va lăsa puțin după ce este scos din cuptor.

Știu că ne topește căldura de afară și nu prea ne vine să pornim cuptorul, dar prăjitura asta merită. 🙂 Dacă o încercați, vă aștept să reveniți cu un feedback.

Găsiți pe blog și alte rețete de clafoutis: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *