Mama lucra în schimburi, la spital. De cele mai multe ori, de sărbători, prăjiturea noaptea. În restul timpului, mereu găsea timp să-mi facă ceva bun. De fiecare dată, mirosul care învăluia casa era divin. Era mirosul acela inconfundabil de acasă, de mama.

Astăzi, eu sunt mama. Cumva, dau experiența și trăirile mai departe. Astăzi, eu îi fac ei, fetiței mele, rețete cu gust de acasă, cu miros de mama, bucate care, mai târziu, vor avea gust de copilărie. Aduc în copilăria ei o parte din copilăria mea. Creăm amintiri noi, unele pe baze vechi. În acest scop, salamul de biscuiți cu ciocolată, în crustă de arahide este o alegere inspirată … o rețetă a copilăriei mele, adusă în prezent, cu un twist personal. 

Ingrediente:

  • 250g biscuiți simpli (populari)
  • 80g ciocolată (64% cacao)
  • 230 ml lapte
  • 100g curmale fără sâmburi (14-15 bucăți mari)
  • 80g unt
  • 20g pudră de cacao crudă
  • 50g stafide
  • 2 plicuri zahăr cu aromă de rom (opțional)
  • vanilie
  • arahide granulate (30-40g)

Mod de preparare:

Pasul 1

Biscuiții i-am mărunțit. Pentru această rețetă, din punctul meu de vedere, biscuiții populari merg cel mai bine.

Peste biscuiți am adăugat ciocolata tăiată în bucăți mici și stafidele.

Pasul 2

Laptele l-am încălzit puțin și l-am turnat peste curmale. Am mixat laptele și curmalele. Amestecul l-am transferat înapoi în oală, la foc mic. Am adăugat untul și l-am lăsat să se topească încet. 

Eu am folosit curmale moi, fără sâmburi (le cumpăr din Lidl), așa că dacă curmalele voastre sunt mai seci, vă sfătuiesc să le hidratați vreo 1-2 ore înainte de a le mixa, direct în lapte sau în apă, cum preferați.

Pasul 3

După ce untul s-a topit, am adăugat zahărul cu aromă de rom și puțină esență de vanilie.

Zahărul cu aromă de rom l-am cumpărat fix în ideea asta, pe când voi face un salam de biscuiți. Inevitabil, aroma îmi aduce aminte de salamul de biscuiți al copilăriei mele. Este un ingredient pe care îl puteți omite. 

Pasul 4

Într-o cană, am pus pudra de cacao. Am amestecat-o cu câteva linguri din compoziția din oală până am obținut o pastă. Am adăugat-o peste amestecul din oală. 

Nu adaug pudra de cacao direct în oală, pentru că, adesea, se întâmplă să facă mici cocoloașe.

Pasul 5

Amestecul lichid din oală l-am turnat peste biscuiții mărunțiți (de la pasul 1) și am amestecat bine. Am așteptat vreo 10 minute pentru ca amestecul lichid să înmoaie biscuiții. 

Pasul 6

Compoziția am împărțit-o în 2 părți aproximativ egale și am transferat-o pe folii alimentare (dublate – am suprapus 2 folii). Practic, eu am ales să fac 2 salamuri de biscuiți. 

După ce am pus fiecare salam pe folia alimentară, l-am modelat ușor cu mâna, să-i dau forma specifică, după care am presărat deasupra arahide granulate. Am rulat compoziția și am strâns capetele.

Pasul 7

Am dat salamurile de biscuiți la rece. Ideal ar fi să rămână acolo peste noapte. Dacă vă presează timpul (sau pofta), dați-le vreo oră, două la congelator și tăiați-le abia când sunt întărite bine.

Luați și serviți o amintire gustoasă și deloc pretențioasă! 😊

Alte rețete cu gust de copilărie:

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *