Această reţetă am făcut-o în urmă cu câteva săptămâni. A avut un mare succes în rândul alor mei, aşa că era cât se poate de clar că o voi repeta. De când cu izolarea (pe fondul pandemiei de coronavirus), am făcut-o de 2 ori. De fiecare dată a adus la fel de multă bucurie.

Ciocolata de casă este o reţetă foarte simplă, fapt pentru care se poate realiza împreună cu cei mici. Mai mult decât atât, nu este costisitoare şi nici nu necesită mult timp pentru a fi pregătită.

 

Mai jos, găsiţi ingredientele pe care le-am folosit şi modul de preparare.

 

Ingrediente: 

  • 250g lapte praf
  • 2-3 linguri pudră de cacao crudă
  • 70g unt
  • 50g zahăr de cocos
  • 30-40g îndulcitor pe bază de ştevia
  • 200ml apă
  • fructe uscate (opţional)
  • nuci (opţional)

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am pus la fiert apa cu zahărul şi îndulcitorul. Bineînţeles, puteţi folosi şi zahăr rafinat sau doar zahăr de cocos, de exemplu. Eu am folosit ce am avut prin casă. Ţin să menţionez că reţeta mea este cu conţinut redus de zahăr. Personal, mi s-ar părea enorm să pun 200-300g zahăr într-o porţie de ciocolată de casă ca aceasta, dar aici totul depinde de voi şi de gustul vostru. La nivel gustativ, zahărul de cocos îi dă o aromă aparte.

Dacă alegeţi să folosiţi zahăr rafinat, să ţineţi cont şi de faptul că textura finală a ciocolatei va depinde de siropul format. Cu cât siropul va fi mai legat, cu atât ciocolata va fi mai densă.

 

Pasul 2

Separat, laptele praf se amestecă cu pudra de cacao crudă şi, de preferinţă, se cern. Eu consider că şi laptele praf influenţează textura ciocolatei. Am testat acest lucru şi, cu aceleaşi cantităţi şi ingrediente, cu primul lapte praf folosit textura ciocolatei a fost mai cremoasă, de mâncat din tavă cu lingură. Cu al doilea lapte praf folosit, ciocolata a fost mai densă şi am putut să o tai în bucăţi. Ai mei au zis că o mănâncă oricum, ciocolată să fie. 🙂

 

Pasul 3

În oala de pe foc, la foc mic, am pus untul la topit. Am încercat reţeta şi cu o variantă de unt light şi cu unt de 82% grăsime. Nu am observat diferenţe considerabile la nivel de textură, doar la numărul de calorii. 🙂

 

Pasul 4

După ce untul s-a topit, am luat oala de pe foc şi am adăugat ingredientele uscate, laptele praf şi pudra de cacao. Am amestecat bine cu un tel, în prima fază, apoi am trecut la lingură. Compoziţia am vărsat-o într-o tavă unsă cu unt, cu dimensiunile de 17 x 13 cm. Cred că cea mai bună variantă este să tapetaţi tava cu hârtie de copt. Veţi scoate mai uşor ciocolata.

 

 

Ciocolata noastră am decorat-o cu merişoare, fulgi de migdale şi bucăţi de nucă. Când s-a răcorit, am dat-o la frigider pentru vreo 2 ore, cât să se întărească. În varianta light, ciocolata mea de casă are în jur de 380 de calorii/100g (poate vă foloseşte această informaţie).

Nu merg pe principiul să ne găsim refugiu în mâncare, dar în aceste zile avem nevoie măcar de câte un răsfăţ al papilelor gustative, dacă alte plăceri le-am tăiat de pe listă. Pe lângă plăcerea gustului, vă garantez că cei mici vor fi super încântaţi să lingă oalele. Poate şi voi vă aduceţi aminte cu drag de aceste momente ale copilăriei. Să îi lăsăm şi pe ei să le aibă pe ale lor. În concluzie, aveţi numai de câştigat dacă faceţi o porţie de ciocolată de casă. 🙂

Poftă bună!

 

 

 

Alte reţete cu ciocolată: 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

13 Comments on Ciocolată de casă (cu conţinut redus de zahăr)

  1. Si eu cam am.aceeasi problema. Este foarte lichida de la inceput. Am amestat pana la sfarsit cu telul si tot lichid mult are. Tre sa scada siropul de pe foc mult mult?

  2. Buna! Pe mine m-ar ajuta sa stiu cam cat ai tinut la fiert apa cu indulcitorul si ce marca de lapte praf ai folosit… multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *