Cred că încep să fac o pasiune pentru aluaturile cu tot felul de umpluturi. Nu contează dacă sunt dulci sau sărate. Îmi plac surprizele (plăcute, bineînțeles) din interiorul dospiturilor, cocăturilor … you name it! Preferințele astea ale mele și nu-s numai ale mele pentru că ai mei s-au declarat mulțumiți spre foarte încântați până acum de aluaturile umplute, se reflectă și pe blog: prăjitură cu banane și cremă de brânză, pâine dulce umplută, pâinici umplute cu mozzarella, șuncă și porumb, etc. Lipseau niște brioșe umplute, așa că m-am pus pe treabă. Și treaba a fost cu folos, pentru că brioșele au ieșit delicioase, pe placul tuturor și știți că la noi e complicat să fim toți 3 cu gusturile împăcate 100%.
Ingrediente:
Pentru 12 bucăți
Pentru aluat
- 2 ouă
- 70g zahăr
- 230g smântână (15% grăsime)
- 50g smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime)
- 60g unt
- 230g făină
- 1 lgță praf de copt (cu vârf)
- extract de vanilie
- scorțișoară
- un praf de sare
Pentru crema de brânză
- 100g cremă de brânză
- 30g zahăr vanilat
- 20g făină
+ aprox. 100g afine
+ zahăr brun (opțional – pentru a-l presăra pe brioșe)
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol încăpător, cu ajutorul unui tel, am amestecat ouăle cu zahărul. Apoi, am adăugat extractul de vanilie și untul topit (și răcorit). Am amestecat bine.
Pasul 2
Peste compoziția de la pasul 1 am adăugat smântânile. Puteți folosi un singur tip de smântână. Brioșele mele au fost o încercare (care s-a dovedit a fi reușită) și am folosit ce am avut prin frigider.
Pasul 3
Separat, am amestecat ingredientele uscate și le-am cernut peste compoziția lichidă. Am amestecat totul cu ajutorul unui tel, nu prea mult, doar cât să se omogenizeze ingredientele.
Pasul 4
Pentru umplutura brioșelor, am amestecat crema de brânză cu zahărul vanilat și cu făina. Simplu de tot! 😊
Pasul 5
Am trecut la „montarea” brioșelor. Pentru coacerea lor am folosit hârtie de copt adaptată și o tavă pentru brioșe. Sfatul meu este să ungeți hârtia pentru brioșe cu puțin ulei/unt și să scoateți brioșele din hârtie doar după ce acestea s-au răcit.
În fiecare formă am pus aproximativ o lingură de aluat, o linguriță de cremă de brânză, 3-4 afine (am avut afine mari, de cultură) pe care le-am afundat ușor în compoziție (am avut ajutorul Antoniei) și am acoperit totul cu aluat, aproximativ o lingură. Deasupra am presărat puțin zahăr brun cât să obțin niște brioșe cu un „capac” ușor crocant.
Pasul 6
Am încins cuptorul la 180° C și am dat brioșele la copt, pe treapta din mijloc a cuptorul, setat să difuzeze căldură sus-jos, timp de aproximativ 40 de minute.
Et voilà! Asta a ieșit! Niște brioșe pufoase, aromate, cu un interior cremos. Cele care nu s-au consumat imediat după ce au fost coapte le-am păstrat la frigider într-o caserolă cu capac.
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta! 🙂
Alte rețete de brioșe (dulci și sărate):
- Brioșe cu banane și cireșe (fără zahăr)
- Brioșe cu morcovi și cremă de mascarpone (fără zahăr)
- Brioșe pufoase cu afine și banane (fără lactate)
- Brioșe cu brânză de vaci și „ciocolată”
- Brioșe cu spanac și feta
- Brioșe cu iaurt și cașcaval
- Brioșe cu ton și parmezan
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.