Prăjitura tăvălită îmi aduce aminte de copilărie, de mama. Era prăjitura care nu lipsea niciodată de pe masa noastră de Crăciun. Nu era Crăciun fără tăvălită.

Știați că această prăjitură simplă își are originile în Australia secolului al XIX-lea? Numele ei este, de fapt, prăjitura Lamington, botezată după lordul cu același nume. Servitoarea lordului a scăpat pandișpanul preferat al acestuia în ciocolată topită. Acesta i-a propus să-l tăvălească prin nucă de cocos pentru a nu se murdări pe degete. Prăjitura a devenit un adevărat succes care, așa cum știm deja, a depășit granițele australiene.

Anul acesta, am ales să îi transmit Antoniei o bucățică gustativă a copilăriei mele. Bineînțeles, mi-am pus amprenta personală asupra acestei prăjituri. Dacă mama făcea această prăjitură în varianta clasică, cu blat simplu și sirop pe bază de zahăr, apă, pudră de cacao și esență de rom, eu am ales să adaug aromă de portocală în blat, iar glazura să aibă ciocolată în compoziție.

Rețeta o găsiți mai jos. Sper să fie pe gustul vostru! 🙂

Ingrediente: 

Pentru aprox. 35 de bucăți

Pentru blat

  • 5 ouă
  • 250g făină
  • 140g zahăr vanilat
  • 80g unt
  • 1/2 lgță praf de copt
  • coaja de la o portocală mare
  • 20ml suc de portocale
  • un praf de sare

Pentru glazură

  • 250ml lapte
  • 190g ciocolată
  • 50g unt
  • 1-2 lg zahăr vanilat
  • esență de rom (opțional)

+ aprox. 300g nucă de cocos

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blatul prăjiturii. În bolul mixerului planetar, am bătut ouăle (întregi) cu praful de sare. Când spuma a început să capete consistență, am adăugat zahărul și am lăsat mixerul să-și facă treaba, la viteză mare.

Pasul 2

În spuma de ouă, am adăugat, pe rând, în fir subțire, untul topit și răcit și sucul de portocale (proaspăt stors).

Pasul 3

Ingredientele uscate, făina și praful de copt, le-am amestecat separat și le-am adăugat, treptat (în 3 tranșe), peste spuma de ouă. Tot acum am încorporat și coaja de portocală. Am omogenizat ingredientele cu ajutorul unei spatule de patiserie, cu mișcări blânde, de sus în jos, pentru a păstra cât mai mult din aerul din spuma de ouă.

Important! Optați pentru portocale a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman!

Pasul 4

Pentru coacerea blatului, am folosit o tavă de 30×21 cm pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Am turnat compoziția în tavă, am nivelat-o și am dat-o la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180°C, timp de aproximativ 25-30 de minute. Înainte de a scoate blatul din cuptor, îl puteți verifica cu o scobitoare pentru a vă asigura că este copt. Am lăsat blatul să se răcorească în tavă vreo 5-10 minute și apoi l-am transferat pe un grătar unde l-am lăsat să se răcească în totalitate.

Dacă preferați o prăjitură mai înaltă, coaceți blatul într-o tavă mai mică. Din punctul meu de vedere, înălțimea prăjiturii este potrivită.

Pasul 5

Cât blatul a stat la copt, m-am ocupat de glazură. Am încălzit (nu îl fierbem!) laptele cu 2 linguri de zahăr. L-am luat de pe foc și am adăugat untul și ciocolata. Eu am folosit ciocolată neagră. După aproximativ 5 minute, am amestecat și am adăugat și câteva picături de esență de rom. Am lăsat glazura să se răcească  (am scos oala afară pentru a grăbi procesul de răcire). Dacă preferați o glazură mai dulce, mai puteți adăuga zahăr.

Pasul 6

Când blatul și glazura au fost reci, m-am apucat de ultimul pas al rețetei. Am tăiat blatul în bucăți de aprox. 3x3cm (am obținut aproximativ 35 de bucăți). Fiecare bucată de blat am scufundat-o bine în glazură, am scos-o cu o furculiță și am scurs-o de excesul de glazură. Apoi, am dat-o prin nucă de cocos.

Este posibil să vă mai rămână glazură, dar o puteți folosi pentru a pregăti ciocolată caldă ori la salamul de biscuiți cu ciocolată.

Mie îmi place mult combinația de portocale cu ciocolată neagră. Soțul meu nu este mare fan al ciocolatei negre, dar această rețetă i-a plăcut și lui. Mai bine zis, a fost apreciată în unanimitate, de la mare la mic. 🙂 Este o rețetă care sper să vă placă și vouă și să vă trezească amintiri plăcute! 🙂

Care este prăjitura care vă aduce aminte de copilărie?

Alte rețete dulci potrivite pentru o masă festivă: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *