De Crăciun nu am fost acasă, așa că prea mult nu am bucătărit. N-au trecut bine sărbătorile că Antonia mi-a cerut cozonac. Mi-a zis că i-ar plăcea să fac sau să cumpărăm un cozonac cu nucă. Adevărul este că nici eu nu mă dau în lături de la un cozonac cu nucă, cu muultă nucă.

Mi-a venit ideea să încerc să fac un baigli, un cozonac unguresc, că oricum îl aveam de ceva vreme în plan. Într-un timp, să ne potolim pofta, cumpăram baigli de la o brutărie din oraș, însă mi se părea mult prea dulce. Parcă mai mult simțeam zahărul decât nuca.

M-am pus pe treabă și fără modestie vă spun că am făcut o treabă tare bună. Mi-a ieșit un cozonac (doi, de fapt) excelent care a avut succes de la mic la mare, inclusiv pe la alte case (la socrii). O să-l facem pe acest baigli prezent la toate mesele noastre de sărbătoare și nu numai, că cine știe când ne-o mai fi poftă de o felie (niciodată nu pot mânca doar o felie) de cozonac fraged cu umplutură generoasă de nucă.

Ingrediente: 

Pentru aluat

  • 300g făină
  • 130g unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 100ml lapte călduț
  • 30g zahăr pudră
  • 5g drojdie uscată
  • 1 plic coajă de lămâie (6g)
  • 1 gălbenuș
  • sare

Pentru umplutură

  • 300g nucă măcinată
  • 120ml lapte
  • 90-100g zahăr
  • vanilie
  • coajă de lămâie (1/2 plic)

Modul de preparare al aluatului: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. Într-un bol încăpător, am pus făina și untul tăiat cubulețe, la temperatura camerei. Cu mâinile, am încorporat untul în făină, așa cum procedez în cazul aluatului pentru tartă. Trebuie să obținem un aluat nisipos.

Pasul 2

Am adăugat drojdia, gălbenușul, zahărul pudră, un praf de sare și coaja de lămâie. Folosesc coajă de lămâie uscată din comerț. Puteți folosi și coajă de lămâie proaspătă, dar aveți grijă să optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide.

În compoziție puteți adăuga și vanilie. Eu am folosit zahăr pudră cu aromă de vanilie. Încă un amănunt: sarea să o adăugați departe de drojdie pentru că o poate dezactiva.

Am amestecat, cu mâinile, apoi am adăugat, treptat, laptele călduț. Când ingredientele au fost încorporate, am scos aluatul din bol și l-am frământat pe masa de lucru (pudrată cu puțină făină) timp de vreo 4-5 minute. Nu are nevoie de prea multă frământare. Veți obține un aluat moale, nelipicios.

Aluatul l-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat, peste noapte, la frigider. Dacă vreți să coaceți cozonacul în aceeași zi, îi ajunge să se odihnească 2 ore la rece. Aluatul de baigli trebuie să fie fraged și, deși are drojdie în compoziție, nu se lasă la dospit, ci se ține la rece.

Cum am umplut cozonacii:

Pasul 1

După ce aluatul a stat la frigider pe parcursul nopții, l-am tăiat în 2 și l-am lăsat la temperatura camerei cât m-am ocupat de umplutură.

Eu am ales să umplu cozonacii cu nucă. Am pus laptele cu zahărul (am folosit zahăr brun) pe foc. Am lăsat laptele să fiarbă până când zahărul s-a dizolvat. Apoi, am turnat siropul obținut peste nuca măcinată. În umplutură am adăugat vanilie și coajă de lămâie uscată. Consistența umpluturii trebuie să fie asemănătoare cu o pastă. Am lăsat umplutura să se răcească (să ajungă la temperatura camerei).

Dacă vi se pare prea uscată, mai puteți adăuga lapte. Dacă nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteți adăuga zahăr. Eu am ales să fac cozonacii cu conținut redus de zahăr.

Pasul 2

Am întins cele 2 bucăți de aluat în 2 foi dreptunghiulare, de aproximativ 30×22-23 cm fiecare. Aluatul trebuie să fie întins într-o foaie destul de subțire. În mod ideal, nu ar mai trebui adăugată făină pe blat decât dacă este neapărat nevoie. Eu am întins aluatul pe o foaie din silicon.

Pasul 3 

Umplutura am împărțit-o în 2, câte o parte pentru fiecare cozonac. Am întins-o uniform pe fiecare foaie, lăsând marginile foii libere (aprox. 2 cm). Umplutura o puteți întinde cu lingura, cu o spatulă sau cu mâinile umede. Eu am ales cea de-a treia variantă.

Pasul 4

Marginile foii de aluat le-am adus peste umplutură (părțile din dreapta, stânga și partea de jos a foii). Apoi, am rulat ușor cozonacii, nu foarte strâns pentru că există riscul să se crape la copt. Marginea din partea de sus a foii am uns-o cu albuș (pentru a se lipi aluatul) înainte de a rula cozonacul până la capăt. După ce am obținut ruladele, le-am mai rulat puțin pentru a le uniformiza.

Pasul 5

Cozonacii i-am transferat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt, și i-am uns cu gălbenuș de ou. Apoi, timp de 10-15 minute i-am pus la rece, până s-a uscat gălbenușul. Când gălbenușul a fost uscat, am uns cozonacii cu albuș de ou. Am văzut acest procedeu la Jamila. Scopul este să obținem un efect gen mozaic, să arate frumos cozonacii după coacere.

După ce am uns cozonacii cu albuș de ou, i-am mai lăsat la rece timp de vreo 10 minute, după care, cu ajutorul unei frigărui (puteți folosi și o scobitoare), am înțepat adânc cozonacii din loc în loc pentru a permite aerului să iasă.

Coacerea cozonacilor: 

Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos. Tava am poziționat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Am copt cozonacii timp de 40 de minute. În ultimele 10-15 minute de coacere, i-am acoperit cu o foaie de copt să mă asigur că nu se ard.

Cozonacii mei s-au copt tare frumos. Înainte de a-i felia (nu mai puteam de poftă și curiozitate), i-am lăsat să se răcească. I-am scos la rece, pe balcon, să grăbesc răcirea.

Secțiunea arată așa cum vedeți mai jos. Umplutura a fost suficient de dulce și cremoasă. Unui om care este obișnuit cu gustul dulce spre foarte dulce este posibil să îi mai trebuiască vreo 20-30g de zahăr în umplutură. Aluatul a fost fraged, copt și la mijlocul cozonacilor (acolo am avut ceva emoții). Am primit nota 10 cu felicitări de la ai mei, așa că știu ce cozonac voi face de acum încolo de sărbători … și nu numai. 🙂

Dacă încercați rețeta de baigli, vă rog să-mi dați de veste. 🙂

Alte rețete cu nucă:

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *