Mi-am făcut o listă cu reţetele pe care îmi doream să le încerc până la Crăciun. Din păcate, nu am reuşit să le fac pe toate cele pe care mi le-am propus, însă sunt bucuroasă pentru cea pe care o veţi găsi mai jos şi pentru cozonacul pe care l-am numit „Brăduţ de Crăciun”.

 

 

Ideea acestei prăjituri cu portocale şi ciocolată mi-a venit după ce am cumpărat o formă pentru prăjituri, un brăduţ din silicon. Mi-am zis că forma cu pricina trebuie umplută cu ceva dulce şi aromat care să ne ducă cu gândul la sărbătorile care se apropie. Primul gând a mers spre portocale şi scorţişoară. Apoi, mi-am spus că nici ciocolată nu-i de lăsat deoparte.

Să ştiţi că prăjitura pe care urmează să v-o propun nu este complicată şi nu are în compoziţie ingrediente scumpe. De asemenea, nu am adăugat zahăr rafinat, ci doar vreo 50g de miere. Gustul dulce este dat şi de sucul de portocală, de mâna de stafide adăugată în compoziţie, dar şi de bucăţelele de ciocolată neagră. Sper să-şi găsească locul pe masa voastră de sărbătoare.

 

Ingrediente: 

  • 200g făină
  • 3 ouă
  • 40-50g miere
  • 100g unt topit (82% grăsime)
  • 120ml suc de portocale (sucul de la o portocală mare)
  •  5g praf de copt (1 linguriţă)
  • 10g pudră de cacao crudă (1 lingură)
  • 5g esenţă naturală de portocale sub formă de pudră
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • un vârf de linguriţă pudră de cuişoare
  • 30g stafide
  • 20-25g bucăţele de ciocolată neagră

 

Pentru decor: 

  • fulgi de migdale
  • ciocolată neagră topită (30-40g)

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Am separat ouăle. Cu ajutorul mixerului, gălbenuşurile le-am bătut cu mierea şi sucul de portocale proaspăt stors. Treptat, am adăugat untul topit şi răcit. În acest amestec, am încorporat ingredientele uscate (amestecate în prealabil): făina, esenţa de portocale, praful de copt, pudra de cacao crudă, scorţişoara şi pudra de cuişoare. Le-am încorporat cu mixerul, la viteză mică. Am adăugat bucăţelele de ciocolată şi stafidele.

După gustul meu, mi-ar fi plăcut să adaug nişte coajă de portocală, dar nu am găsit portocale a căror coajă să nu fie tratată, aşa că am renunţat la idee. Dacă găsiţi portocale bio, vă recomand să includeţi în compoziţie şi puţină coajă de portocală dată pe răzătoarea mică.

 

Pasul 2

Separat, într-un bol încăpător, am bătut albuşurile până am obţinut o spumă fermă. Cu ajutorul unei palete de patiserie, cu mişcări lente, spuma de albuşuri am încorporat-o în amestecul de mai sus, de la pasul 1.

 

Pasul 3

După ce ingredientele au fost încorporate, le-am turnat în forma din silicon. Pentru această prăjitură, am ales o tavă din silicon, în formă de brăduţ, pe care am uns-o cu puţin unt topit. Am încins cuptorul la 180° Celsius şi am aşezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Am copt prăjitura timp de aproximativ 30 de minute. Apoi, am coborât temperatura la 170° Celsius şi am mai lăsat-o la copt pentru încă 10 minute. Să o verificaţi cu o scobitoare pentru a vă asigura că este coaptă.

 

După ce am scos prăjitura din formă, partea superioară, care s-a umflat puțin la copt, am nivelat-o cu ajutorul unui cuțit.

 

Pasul 4

Am scos prăjitura din cuptor şi am lăsat-o să se răcorească. Apoi, am scos-o din formă pe un grătar şi am lăsat-o să se răcească complet.

 

Pasul 5

Când prăjitura s-a răcit, am glazurat-o cu puţină ciocolată neagră topită şi am decorat-o cu fulgi de migdale. Pentru glazura de ciocolată, am pus ciocolata la topit, la bain-marie. Este foarte important ca ciocolata să nu intre în contact direct cu sursa de căldură, deci nu puneţi bucăţile în oală şi nu le topiţi direct pe foc. Le aşezaţi într-un vas termorezistent pe care îl puneţi deasupra unei oale cu apă caldă şi lăsaţi ciocolata să se topească. Apa din oală nu trebuie să fiarbă.

 

Ai mei au fost foarte încântaţi de gustul acestei prăjituri. Cel mai probabil, o voi repeta de sărbători.

Spor la prăjiturit! 🙂

 

 

 

 

Alte bunătăţi cu ciocolată: 

 

 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *