Oare v-am mai spus că-mi place ciocolata? Şi îngheţata de ciocolată. Şi prăjiturile cu ciocolată. Şi fructele cu ciocolată. Pe scurt, tot ce are ciocolată. Ştiu că măcar o parte dintre voi mă înţelegeţi şi aş putea paria că sunteţi la fel ca mine, nişte iubitori de ciocolată, în orice formă ar veni ea.

Cum în viaţă nu facem tot ceea ce ne place, nici eu nu mănânc tot ce mi-ar plăcea să mănânc şi, în niciun caz, fără limite. Ştiţi voi ce s-ar întâmpla dacă aş mânca ciocolată fără limite. Dacă e să îmi cumpăr unele dulciuri ciocolatoase din comerţ, mi se taie pofta când mă uit la lista de ingrediente … pe moment. Aşa că, cu pofta pe papile (şi în cap), caut variante sănătoase la ce este mai puţin sănătos. Această brownie delicioasă este un exemplu.

Am căutat o ciocolată cu ingrediente curate, am exclus zahărul, chiar şi glutenul (eu n-am nicio problemă cu el, dar ştiu că există printre voi doritori de reţete fără gluten), mi-am suflecat mânecile şi prăjitura mea ciocolatoasă a fost gata într-o jumătate de oră, cu timpul de coacere inclus.

 

Tare am impresia că v-am convins şi deja căutaţi prin dulapuri să vedeţi dacă aveţi ingredientele necesare. 🙂 Spor la treabă!

 

Ingrediente: 

  • 50g ciocolată neagră (85% cacao)
  • 100g curmale
  • 50g unt
  • 2 ouă
  • 20gpudră de cacao crudă
  • 10g pudră de roşcove
  • 30g făină de migdale

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1 

Întâi, am pus ciocolata la topit, la bain-marie. Este foarte important ca ciocolata să nu intre în contact direct cu sursa de căldură, deci nu puneţi bucăţile în oală şi le topiţi pe foc. Le aşezaţi într-un vas termorezistent pe care îl puneţi deasupra unei oale cu apă caldă, fără ca acesta să ajungă în apă, şi lăsaţi ciocolata să se topească. Apa din oală nu trebuie să fiarbă.

Eu am folosit o ciocolată neagră, cu 85% cacao, cu ingrediente curate, fără zahăr, îndulcită cu ştevie. A fost destul de amară comparativ cu alte ciocolate negre din comerţ, aşa că a fost nevoie de o cantitate puţin mai mare de îndulcitor.

 

Pasul 2

Pentru a îndulci prăjitura, am folosit curmale. Curmalele mele au fost moi. Totuşi, preţ de vreo 20-30 de minute, le-am lăsat la înmuiat, în apă caldă.

 

Pasul 3

Am pus în blender curmalele înmuiate şi scurse de apă, ouăle, untul (moale sau topit, cum preferaţi, dar nu rece), pudra de cacao crudă şi pudra de roşcove. Am mixat ingredientele până când s-au omogenizat.

Poate ştiţi din reţetele anterioare că, atunci când fac deserturi cu ciocolată, îmi place să amestec pudra de cacao crudă cu pudra de roşcove, pentru că se combină foarte fain la nivel de gust. Nu e musai să faceţi ca mine. Puteţi folosi doar una dintre cele 2 pudre.

Pasul 4

În amestecul de mai sus, am încorporat ciocolata topită şi făina de migdale.

Am uns o tavă termorezistentă (18x13cm) cu puţin unt şi am turnat compoziţia. Am încins cuptorul la 180° Celsius şi am copt prăjitura timp de aproximativ 15 minute. Nu o ţineţi prea mult la copt, pentru că o brownie trebuie să aibă textura umedă.

Gata pentru copt

 

Vreţi să ştiţi cum a fost?! De-li-cioa-să! Şi asta n-o spun doar eu, ci şi soţul şi soacra soţului. 🙂 Bine, să zicem că părerea soacrei soţului nu-i tocmai obiectivă, pentru că este o împătimită a ciocolatei, care ar mânca-o sub orice formă. Asta ca să ştiţi cu cine seamăn. 🙂

 

 

Şi cum presimt că urmează să puneţi ciocolata la topit, special pentru această brownie fără zahăr şi fără gluten, vă aştept să reveniţi cu un feedback. Dacă vreţi să-mi luaţi sfatul în considerare, eu vă sugerez să dublaţi cantităţile. Nu-mi fac griji că nu se va mânca. 🙂

Poftă bună!

 

 

Alte reţete cu ciocolată:

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Brownie fără gluten şi fără zahăr

  1. Bună Flavia. Succes total. Juniorul nu e cu dulciurile dar ieri nu se mai.oprea din mâncat si azi ma rugat sa mai fac o porție.
    Daca fac cantitate dubla cam cat ar trebui să o țin în cuptor? 30 minute?

    Mulțumesc.

    • Salut.

      Ce mă bucur că mi-ai scris și că rețeta a avut succes. Dacă faci cantitate dublă, da, are nevoie de mai mult timp de coacere. Poate nu chiar 30 de minute, dar aș opta pentru vreo 20-25 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *