Sezonul rece a venit cu o dorință mai mare de a coace bunătăți. Din categoria dospelilor, aceste plăcinte pufoase cu mere au fost primele pe listă. Atât aluaturile pufoase, cât și deserturile cu mere sunt apreciate în unanimitate la noi acasă, așa că știam că această rețetă ne va mulțumi pe toți 3.

Vă promit că rețeta nu-i deloc complicată! Sper să fie pe gustul vostru și să se plieze pe preferințele celor dragi vouă. 🙂

Ingrediente: 

Pentru aluat

  • 400g făină
  • 2-3 linguri de zahăr vanilat
  • 7g drojdie uscată
  • 50g unt (la temperatura camerei)
  • 1 ou (la temperatura camerei)
  • 150 ml lapte călduț
  • 1/2 linguriță (rasă) de sare
  • vanilie

Pentru umplutură

  • 4 mere (450g curățate)
  • 1-2 lg zahăr vanilat
  • 1-2 lgțe scorțișoară
  • 1 cub de unt

+ 1 ou (pentru uns)

+ zahăr pudră pentru decor

+ unt pentru tavă

Mod de preparare: 

Pasul 1

În bolul mixerului planetar, am pus făina, zahărul, sarea și drojdia uscată. Este important ca sarea să fie pusă departe de drojdie. Am făcut o gaură în mijlocul ingredientelor uscate și am adăugat oul, untul moale (la temperatura camerei), extractul de vanilie și laptele călduț. Am lăsat mixerul să frământe aluatul timp de 7 minute. Pentru frământarea aluatului am folosit cârligul. Dacă alegeți să frământați aluatul cu mâna, atunci luați în calcul un timp dublu, 15 minute.

Pentru această rețetă, am folosit făină Manitoba, cu un conținut mai mare de proteine, ideală pentru dospeli (cozonac, pâine, focaccia, etc.).

Pasul 2

Am adunat aluatul într-o bilă pe care am aplatizat-o ușor, am învelit-o în folie alimentară și am dat-o la frigider pentru aproximativ 40 de minute.

Pasul 3

Cât aluatul a stat la frigider, m-am ocupat de umplutură. Merele le-am spălat și le-am curățat de coajă. Le-am tăiat în două și le-am curățat și în interior. Apoi, le-am tăiat în bucățele mici.

Într-o tigaie de wok, am topit untul, am adăugat merele, zahărul și scorțișoara. Cantitățile de zahăr și scorțișoară rămân la alegerea voastră, în funcție de preferințele pe care le aveți, dacă vă doriți o umplutură mai mult sau mai puțin dulce, mai aromată sau cu o cantitate mai mică de scorțișoară.

Am lăsat merele să se gătească puțin, dar nu prea mult. Eu prefer să simt bucățile de măr în plăcinte, să nu le transform într-o pastă. Dacă merele voastre lasă prea mult suc, atunci măriți focul pentru a-l reduce. Umplutura trebuie să fie rece și fără zeamă înainte de a o pune în plăcinte.

Pasul 4

Când s-au scurs cele 40 de minute, am scos aluatul din frigider, l-am aplatizat ceva mai bine și l-am împărțit în jumătate, apoi în sferturi și tot așa până am obținut 8 părți aproximativ egale. Fiecare parte am adunat-o într-o bilă pe care am întins-o cu sucitorul pentru a o putea umple și sigila apoi. Asta am făcut cu fiecare bucată de aluat: am întins-o, am umplut-o și am sigilat-o, adică am împachetat-o în așa fel încât să nu iasă umplutura în timpul coacerii.

Pasul 5

După ce am umplut toate cele 8 bucăți de aluat, le-am așezat, cu distanță între ele, într-o tavă unsă cu unt. Am acoperit tava cu un prosop și am lăsat plăcintele la dospit timp de aproximativ 2 ore.

Dacă vreți să serviți plăcintele a doua zi, la micul dejun, le puteți lăsa să dospească la rece, în frigider, peste noapte, acoperite cu folie alimentară.

Pasul 6

După ce au stat la dospit, am uns plăcintele cu ou bătut.

Am încins cuptorul la 170°C (pe funcția care difuzează căldură sus-jos, fără ventilație, la cuptoarele electrice) și tava am poziționat-o pe treapta din mijloc. Plăcintele au stat la copt aproximativ 30 de minute, până s-au rumenit. Când le-am scos din cuptor, le-am pudrat cu puțin zahăr și le-am lăsat să se răcorească.

Pofticioasa mea mică le-a gustat cât încă erau calde. Ce-i drept, cu greu te abții să nu le guști direct din tavă, fierbinți.

Aluatul plăcintelor mele a fost pufos și aromat, iar umplutura a fost fix așa cum ne place: dulce atât cât trebuie, cu bucăți de mere parfumate bine cu scorțișoară. Puneți rețeta pe listă, că e musai de încercat! 🙂

Alte rețete cu aluat dospit: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *