Cornurile îmi aduc aminte de copilărie, dar nu știu să vă spun de ce. Mama nu făcea cornuri. Ea era specialistă la capitolul prăjituri. Poate pentru că locuiam aproape de o brutărie și, de câte ori mergeam să cumpărăm pâine, cornurile mi se păreau teribil de apetisante și mirosul lor mă ispitea de fiecare dată.

Am multe rețete pe care îmi doresc să le încerc. Cornurile au fost și ele pe listă, așa că, de curând, le-a venit rândul. În ultima vreme, mi-a plăcut să testez rețete cu aluat dospit. Înainte îmi păreau complicate dar, de fapt, realizarea lor n-are nimic dificil. Au nevoie doar de puțină răbdare în plus, cât stă aluatul la dospit.

Am făcut cornuri mici, umplute generos (neapărat umplutura să fie în cantități generoase) cu cremă de ciocolată cu nucă și magiun cu nucă. Dacă v-am făcut poftă, ingredientele și modul de preparare le găsiți mai jos.

Ingrediente: 

Pentru aluat (pentru 32 de bucăți)

  • 500g făină
  • 250 ml lapte
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 50g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 50g zahăr brun
  • 2 lgțe esență de lămâie (pudră)
  • 1 lgță esență de portocale (pudră)
  • un praf de sare

Pentru crema de ciocolată

  • 50g zahăr
  • 30g pudră de cacao
  • 20g făină
  • 250 ml lapte
  • 90g ciocolată neagră
  • 3 lg nucă măcinată

+ magiun cu nucă

+ 2 gălbenușuri amestecate cu 3-4 linguri de lapte

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. Făina am amestecat-o cu drojdia uscată. Peste ingredientele uscate am adăugat laptele călduț și gălbenușurile bătute cu furculița (să nu aruncați albușurile). Am început să frământ aluatul în bolul mixerului planetar. Pentru frământarea aluatului am folosit cârligul robotului.

Pasul 2

Când aluatul a început să se lege, am adăugat untul topit (aproape rece), zahărul și esențele. Aici v-am povestit cum fac esența de lămâie în casă. Am continuat să frământ aluatul timp de aproximativ 3-5 minute până am obținut un aluat elastic.

Am transferat aluatul într-un bol, l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat la dospit timp de o oră (până și-a dublat volumul).

Pasul 3

Cât aluatul a stat la dospit, m-am ocupat de crema de ciocolată cu nucă. Într-o cratiță încăpătoare, am amestecat zahărul, pudra de cacao, făina și laptele. Eu le-am omogenizat înainte de a le pune pe foc, să mă asigur că crema mea nu va avea cocoloașe. Am pus cratița pe foc și am lăsat compoziția să se înfierbânte. Apoi, am adăugat ciocolata ruptă în bucățele.

Crema de ciocolată am fiert-o la foc mic, amestecând încontinuu, până s-a îngroșat. Am luat-o de pe foc, am acoperit-o cu folie alimentară (să nu facă crustă deasupra) și, când s-a răcorit bine, am adăugat nuca măcinată. Apoi, am dat-o la rece.

Pasul 4

Când aluatul și-a dublat volumul, l-am scos din bol și l-am împărțit în 4 părți aproximativ egale. Pentru mai multă precizie, puteți cântări aluatul. Din cele 4 părți am format 4 bile de aluat. Dacă este nevoie, tapetați masa de lucru cu puțină făină.

Pasul 5

Fiecare bilă de aluat am întins-o, pe rând, pe masa de lucru sub forma unui cerc. Eu am obținut cercuri cu diamentrul de aproximativ 24 cm. Cu ajutorul unei role pentru pizza (puteți folosi și un cuțit) am împărțit fiecare cerc în 6 triunghiuri. Nu mi-au ieșit toate egale și nu este o tragedie dacă proporțiile nu sunt perfecte. 🙂

Pe fiecare triunghi de aluat am pus câte o linguriță de cremă de ciocolată. Cu ajutorul unei pensule, am uns marginile triunghiurilor și zona din jurul umpluturii cu albuș. Astfel, teoretic, evităm ca umplutura să curgă în tavă. Spun teoretic, pentru că metoda nu a funcționat pentru fiecare corn în parte. 🙂

Triunghiurile le-am rulat de la bază spre vârf.

Pasul 6

La fel am procedat și cu umpluta de magiun cu nucă, doar că aici lucrurile au fost ceva mai simple, pentru că nu a fost nevoie să pregătesc umplutura. Am găsit, în comerț, magiun de prune cu nucă (fără zahăr). Eu am ales să umplu cornurile cu două umpluturi. Jumătate au fost cu cremă de ciocolată și cealaltă jumătate cu magiun.

Pasul 7

Am așezat cornurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanță între ele, pentru că vor crește destul de mult la copt. Neapărat să ne asigurăm că locul în care se închide fiecare corn, vârful triunghiului, este poziționat sub corn. Altfel, cornurile se vor desface la coacere.

Cornurile le-am mai lăsat la dospit în tavă, timp de aproximativ 10 minute. După acest timp, le-am uns, cu ajutorul pensulei, cu un amestec făcut din gălbenuș și lapte (am folosit 2 gălbenușuri + 4 linguri de lapte).

Pasul 8

Am încins cuptorul la 170° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos (pentru cuptoarele electrice). Am așezat tava pe treapta din mijloc a cuptorului și am dat cornurile la copt timp de aproximativ 17-20 de minute, până s-au rumenit frumos.

Cornurile a trebuit să le pun la copt pe rând. Cât prima tavă era la copt, eu o pregăteam pe a doua să o urmeze. 🙂

Fără modestie vă spun că mi-au ieșit atât de bune, că nu le-aș da pe cornurile din nicio brutărie. 🙂 Știți cu ce merg tare bine cornurile astea pufoase? Cu o cană de lapte cald. Cum vă spuneam mai sus, nu știu exact de ce, dar este genul de combinație care mă duce cu gândul la copilărie.

Ai mei au validat rețeta, așa că sigur o vom repeta. 🙂 Și voi? Le dați o șansă acestor cornuri pufoase și delicioase? 🙂

Și să vă mai spun ceva. Să nu aruncați albușurile. Puteți face niște fursecuri simple și delicioase din ele, cu multă nucă, fursecuri cu nucă (fără gluten). Dacă nu folosiți albușurile imediat, să știți că le puteți congela.

Alte rețete cu aluat dospit: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Cornuri pufoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *