Zilele trecute am încercat o rețetă pe care plănuiesc să o refac pentru masa de Paște: mini pască în 2 culori. Este o rețetă destul de simplă (poate nu pare), cu aluat dospit și umplutură fină de brânză. Nu conține foarte mult zahăr, dar este suficient de dulce (după gustul meu).

Dacă vreți să pregătiți o altfel de pască de sărbători, poate îi dați o șansă acestei rețete. Ai mei s-au declarat încântați și nu numai ei, pentru că am împărțit păscuțele și cu câțiva oameni dragi nouă. Bineînțeles, rețeta aceasta o puteți pregăti în orice zi din an, nu doar de Paște, pentru o gustare consistentă ori pentru un mic dejun dulce. Merge tare bine cu o cană de lapte cald. 🙂

Ingrediente: 

Pentru aluat

  • 500g făină
  • 60g zahăr brun
  • 30g unt
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 250 ml lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 1/2 lgță sare
  • vanilie

Pentru umplutură

  • 400g ricotta
  • 60g miere + 1 lgță
  • 2 ouă
  • 1-2 lgțe coajă de lămâie
  • 15g pudră de cacao crudă

+ 1 gălbenuș cu 2 lg de lapte

Mod de preparare:

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. Făina am amestecat-o cu drojdia uscată. Peste ingredientele uscate am adăugat laptele călduț și gălbenușurile bătute cu furculița. Am început să frământ aluatul în bolul mixerului planetar. Pentru frământarea aluatului am folosit cârligul robotului.

Pasul 2

Când aluatul a început să se lege, am adăugat untul topit (aproape rece), zahărul și vanilia. Am continuat să frământ aluatul timp de aproximativ 3-5 minute până am obținut un aluat elastic.

Am transferat aluatul într-un bol, l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat la dospit timp de o oră.

Pasul 3

Când aluatul și-a dublat volumul (după o oră), l-am împărțit în 2 părți aproximativ egale. Fiecare parte de aluat am întins-o, pe masa tapetată cu puțină făină, în câte o foaie de aproximativ 0,5-1 cm grosime. Am decupat forme de ∅ 8 cm cu ajutorul unor inele metalice. Dacă nu aveți inele metalice, puteți folosi gura unui pahar. Formele decupate le-am așezat într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt, cu o distanță de cca. 3-4 cm între ele (vor crește la copt).

Pasul 4

Am acoperit tava cu un prosop și am lăsat formele din aluat la dospit timp de 15-20 de minute. Între timp, m-am ocupat de umplutură.

Pasul 5

În bolul mixerului, am amestecat ricotta cu mierea, ouăle și coaja de lămâie uscată. Dacă alegeți să folosiți coajă proaspătă de lămâie, vă sfătuiesc să optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Pe blog, găsiți o rețetă de esență de lămâie preparată în casă, din coajă de lămâie.

Pasul 6

În total, umplutură mea a avut 490g. Am scos 230g din compoziție. În această cantitate am încorporat 15g de pudră de cacao crudă și 1 linguriță de miere. Dacă folosiți pudră de cacao din comerț (este mai închisă la culoare), culoarea va fi mai intensă decât cea pe care am obținut-o eu. Dacă vedeți că există o diferență considerabilă de textură între umplutura simplă și cea cu cacao, în ultima mai puteți adăuga 15-20 ml de lapte.

Pasul 7

După ce formele de aluat au stat la dospit, le-am aplatizat în centru cu o formă de ∅ 6 cm. Pentru acest pas puteți folosi fundul unui pahar. Apoi, pentru a putea adăuga suficientă umplutură, puteți continua să aplatizați centrul formelor cu degetele.

Pasul 8

În fiecare formă pus umplutura în straturi, atât cât a încăput, câte un strat de umplutură simplă, un strat de umplutură cu cacao și din nou unul de umplutură simplă.

Am uns marginile păscuțelor, cu ajutorul unei pensule, cu un amestec făcut din gălbenuș de ou și lapte (2 linguri). Dacă amestecul ajunge și pe suprafața umpluturii, nu este nicio problemă. Nu-i nevoie să aveți precizie maximă. 🙂

Pasul 9

Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am dat păscuțele la copt timp de 23-25 de minute. Tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului (eu am cuptor electric). După ce păscuțele au fost coapte, le-am scos din cuptor și le-am transferat pe un grătar unde le-am pudrat cu puțin zahăr pudră cu vanilie și le-am lăsat să se răcească complet.

Bine de știut: 

  • Din cantitățile menționate mi-au ieșit 13 păscuțe.
  • După ce am întins primele 2 foi de aluat, aluatul rămas l-am refolosit și l-am mai întins în câte 2 foi.
  • Cele 13 păscuțe le-am copt în 3 ture pentru că nu încap într-o singură tavă și au nevoie de spațiu între ele.
  • Pentru umplutură, în loc de ricotta, puteți folosi brânză de vaci pe care să o mixați cu ajutorul blenderului.

Alte rețete dulci, potrivite pentru masa de Paște:

Pască fără aluat

Baigli (cozonac unguresc) cu nucă

Cozonac cu nucă și ciocolată

Biscuiți pufoși cu lămâie, miere și cocos

Biscuiți în 2 culori

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Mini pască în două culori (cu aluat dospit)

  1. Felicitări pentru idee.
    Eu am făcut săptămâna trecută. Mi-au plăcut maxim. Textura/ gustul foarte bune. Aspectul deosebit.
    Rămâne pe lista de Paști și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *