N-am mai făcut budincă de tapioca de pe vremea când Antonia era bebeluș. Nici pe vremea respectivă n-am făcut de prea multe ori. De curând, am primit, printre alte produse, și o pungă de perle de tapioca și mă tot bătea gândul să încerc să fac o budincă cu tapioca și lapte de cocos.

Rețeta de astăzi este una vegană, pentru cei cu intoleranțe sau preferințe alimentare de acest fel. Noi am servit această budincă la desert și nu am reușit să ne terminăm porțile, pentru că a fost foarte sățioasă.

Pentru cei care nu știu, tapioca este un amidon care se extrage dintr-o plantă care se numește manioc sau cassava. Ea este comercializată sub formă de făină, fulgi sau perle.

Tapioca nu este tocmai un aliat al siluetei, pentru că are destul de multe calorii și un conținut ridicat de carbohidrați. Pe de altă parte, este bogată în fier, nu are colesterol și nici gluten.

Mai jos, găsiți o budincă pe care o puteți consuma ca desert sau la micul dejun, cu fructele voastre preferate, nu neapărat cu fructe de pădure.

Ingrediente:

Pentru 3 porții

Pentru budinca de tapioca

  • 120g perle de tapioca
  • 1 cutie lapte de cocos (400g)
  • 200ml lapte vegetal de cocos cu orez
  • 2 lingurițe de miere

Pentru sosul de fructe de pădure

  • 3 pumni fructe de pădure congelate (eu am folosit mure, afine și zmeură)
  • 1 linguriță amidon din porumb
  • 1 linguriță miere

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am pus tapioca la fiert în laptele vegetal (conţinutul cutiei de lapte de cocos + laptele vegetal de cocos cu orez). Am fiert-o, la foc mediu, până când perlele au devenit translucide. Timpul de fierbere a fost de aproximativ 10-12 minute. Este important să amestecaţi în permanenţă. În caz contrar, tapioca se va prinde de fundul oalei şi budinca va fi compromisă.

Când tapioca a fost fiartă, am luat-o de pe foc şi am adăugat 2 linguriţe de miere.

Tapioca nefiartă vs. fiartă

Pasul 2

Am avut fructe de pădure congelate. Le-am pus în blender şi le-am mixat. Din blender le-am transferat într-o oală şi le-am pus la fiert. După ce au dat un clocot, am setat plita pe foc mediu pe foc mic.

Puteţi lăsa fructele la decongelat şi să le mixaţi când sunt decongelate. Budinca asta nu era programată, aşa că nu a mai fost timp să le decongelez.

Pasul 3

Pentru ca sosul de fructe să fie închegat, am folosit o linguriţă de amidon din porumb pe care am dizolvat-o în puţină apă rece. Este neapărat ca apa să fie rece. Dacă este caldă, amidonul se va face cocoloaşe.

După ce am dizolvat amidonul, l-am turnat peste fructele de pădure. Am mai lăsat oala pe foc timp de aproximativ 1-2 minute, amestecând încontinuu. În sosul de fructe de pădure am mai adăugat o linguriţă de miere.

Pasul 4

Budinca şi sosul de fructe le-am aşezat în straturi, în pahare.

A fost foarte gustoasă. De fapt, tapioca este neutră ca şi gust, acesta fiind dat de celelalte ingrediente. Personal, data viitoare nu aş mai alege să o fierb în lapte de cocos, ci în lapte vegetal de cocos cu orez sau chiar şi în lapte de vacă. Laptele de cocos este destul de gras şi eu prefer un gust mai lejer. Combinaţia cu fructele de pădure care sunt acrişoare a făcut ca această budincă să fie un succes. Dacă aş fi optat pentru alte fructe, mai dulci, nu cred că gustul ar fi fost pe placul meu.

În ceea ce îi priveşte pe ai mei, Antonia a preferat budinca de tapioca simplă, fără fructe de pădure, iar soţul meu s-a declarat mai degrabă fan al sosului de fructe decât al budincii de tapioca. Cum spuneam, la mine au avut succes cele două combinate. Cam aşa se întâmplă la noi, fiecare are preferinţele lui. 🙂

Aţi încercat până acum budinca de tapioca? În ce combinaţii o preferaţi?

Alte deserturi cu fructe de pădure: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *