Îmi plac prăjiturile cu fructe şi sunt convinsă că şi cei mici ai voştri se bucură atunci când primesc prăjituri. Aceste mini checuri sunt ideale atunci când copilul vă cere ceva dulce sau chiar şi servite la micul dejun.

Îmi doresc ca prăjiturile noastre să fie cât mai nutritive şi cât mai sănătoase. Din acest motiv, exclud zahărul şi încerc să folosesc cât mai rar îndulcitori. Pentru a spori aportul nutritiv al acestor mini chechuri, am adăugat fulgi de ovăz. Fulgii de ovăz sunt bogaţi în fibre solubile, fibre care ne ajută la scăderea colesterolului „rău” şi la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Ajută la o bună funcţionare a digestiei şi sunt bogaţi în antioxidanţi. Din aceleaşi motive privilegiez şi consumul de făină integrală în detrimentul consumului de făină albă. Vedeţi mai jos care sunt ingredientele pe care le-am folosit în această reţetă.

 

Ingrediente: 

 

  • 180g făină integrală + 1 lingură de făină
  • 70g fulgi de ovăz
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • 200ml lapte
  • 50-60g unt
  • 3 ouă mici (la temperatura camerei)
  • 5 curmale
  • 2 banane coapte (aprox. 200g)
  • aprox. 100g afine
  • 5-6 căpşuni mari

 

Mod de preparare: 

 

  1. Curmalele, bananele, laptele şi fulgii de ovăz le-am mixat în blender. Dacă folosiţi curmale deshidratate, lăsaţi-le vreo 2-3 ore la hidratat. Această compoziţie am lăsat-o să stea aproximativ 15-20 de minute cât să absoarbă fulgii de ovăz o parte din lichid.
  2. Separat, am amestecat ouăle cu untul topit şi răcit. Peste ouă şi unt am adăugat compoziţia obţinută în blender şi amestecul de ingrediente uscate, făina, praful de copt şi scorţişoara. Am amestecat cu o paletă de patiserie, puteţi folosi şi un tel, până am obţinut o compoziţie omogenă.
  3. Într-un alt vas, am pregătit fructele, afinele şi căpşunile tăiate cubuleţe. Peste ele am pus o lingură de făină şi am amestecat cu grijă. Dacă daţi fructele prin făină, evitaţi să coboare la fundul tăvii în timpul coacerii. Fructele le-am încorporat în aluat.
  4. Pentru coacere, eu am folosit forme de mini checuri, dar puteţi folosi ce formă aveţi prin casă. Dacă nu coaceţi prăjitura în forme mici, individuale, s-ar putea să necesite un timp mai îndelungat de coacere. Eu am dat formele de mini checuri în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 40 de minute.

Abia am aşteptat să se răcească pentru a le putea gusta. Au fost minunate! Sunt moi, aromate şi cu o textură uşor umedă. Daţi-mi de veste dacă le încercaţi.

 

 

 

Alte bunătăţi cu fructe: 

 

Chec cu mere
Chec cu mălai, lămâie şi zmeură
Chec cu mălai şi portocale
Clafoutis cu mere

 

Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz
Brioşe cu banane şi sfeclă coaptă
Mini brioşe cu mere şi morcovi (fără zahăr)
Tort cu fructe şi cremă de mascarpone

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

11 Comments on Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)

  1. Buna😊Ce fel de făina integrala?eu am de secara,mei.am mai încercat retete cu făina integrala și nu mi.au iesit.pot pune normala?multumesc

  2. Cu ce as putea inlocui curmalele?
    Suntem la bunici si nu avem prea multe optiuni: zahar, miere, alte fructe dulci.
    Fetita are 2a10l dar am limitat pe cat posibil consumul de zahar.
    Multumesc!

  3. Au iest la fel ca in poze, am pus in forma de briose dar nu avut dulceata deloc si „suspectez” curmalele… Le gustasem inainte si nu erau deloc dulci, am pus 8 in loc de 5 si tot nu a dat rezultate. Data viitoare caut o alta sursa de dulce…Multumesc pentru reteta!!

  4. A ieșit minunat. L-am făcut în speranța că îl ducem cu noi pe drum spre concediu.. Dar nu a mai apucat drumul 😅😅. Mulțumesc!

  5. Va multumesc! Am incercat si foarte bun. Incerc retete fara zahar adaugat si reteta aceasta este de pastrat. Cu stima Sorana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *