Fiecare preparat fără gluten pe care îl fac și îmi reușește îl simt ca pe o mică victorie, un prilej oportun să-i arăt Antoniei (și să-mi demostrez mie) că găsim soluții, că viața fără gluten nu este mai puțin delicioasă … De fapt, acesta este mindset-ul pe care am încercat să mi-l setez și să-l transmit mai departe de când am descoperit boala celiacă a Antoniei: găsim soluții (delicioase) indiferent de context.

Indiferent dacă glutenul face sau nu parte din alimentația voastră, vă sfătuiesc să încercați această prăjitură. Este pufoasă, aromată, ușor umedă și dulce-acrișoară. Pe noi ne-a cucerit (pe toți 3) … Am făcut-o de vreo 3 ori în 2 săptămâni.

Ingrediente: 

+ făină de orez (sau o altă făină fără gluten: făină de hrișcă, făină de cocos, făină de ovăz, făină de sorg) + unt → pentru tavă

Mod de preparare: 

Pasul 1

Am separat gălbenușurile de albușuri. Într-un bol încăpător, am amestecat gălbenușurile cu 50g zahăr, zeama de lămâie, untul topit, laptele și esențele.

Pasul 2

Făina de migdale, amidonul și praful de copt, amestecate în prealabil, le-am încorporat în amestecul lichid (de la pasul 1). Am amestecat bine, până am obținut o compoziție omogenă. Am adăugat bucățile de ciocolată (tăiate cu cuțitul, în bucăți inegale).

Dacă acest amestec vi se pare prea dens, mai adăugați câteva linguri de lapte.

Pasul 3

Cu ajutorul mixerului, albușurile le-am bătut cu restul cantității de zahăr și cu praful de sare până am obținut o spumă fermă. Am adăugat-o peste compoziția obținută anterior (cea cu gălbenușuri).

Cu ajutorul unei palete din silicon, am amestecat cu mișcări circulare, de sus în jos, până am obținut o compoziție omogenă, însă fără să sacrific prea mult din aerul prezent în spuma de albușuri.

Pasul 4

Pentru coacerea prăjiturii, am folosit o tavă rotundă, cu inel detașabil (de ∅ 24cm). Fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt. Foaia de copt și pereții tăvii i-am uns cu unt și i-am tapetat cu făină de orez.

Am turnat compoziția obținută în tavă și am așezat boabele de zmeură deasupra.

Pasul 5

În prealabil, am încins cuptorul la 180°C, setat să difuzeze căldură sus-jos. Am copt prăjitura, la aceeași temperatură, timp de 40-45 de minute. Înainte de a o scoate din cuptor, verificați-o cu o scobitoare.

Am scos prăjitura din cuptor și am lăsat-o să se răcorească timp de aproximativ 10 minute. Abia apoi am desfăcut inelul tăvii. Am transferat prăjitura pe un grătar unde am lăsat-o să se răcească complet înainte să o servim.

A fost delicioasă!

Poftă bună!

Ce rețete bune de prăjituri fără gluten faceți? 🙂

P.S: Dați-mi de veste dacă o încercați! 🙂

Alte deserturi fără gluten: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *