Fiecare preparat fără gluten pe care îl fac și îmi reușește îl simt ca pe o mică victorie, un prilej oportun să-i arăt Antoniei (și să-mi demostrez mie) că găsim soluții, că viața fără gluten nu este mai puțin delicioasă … De fapt, acesta este mindset-ul pe care am încercat să mi-l setez și să-l transmit mai departe de când am descoperit boala celiacă a Antoniei: găsim soluții (delicioase) indiferent de context.
Indiferent dacă glutenul face sau nu parte din alimentația voastră, vă sfătuiesc să încercați această prăjitură. Este pufoasă, aromată, ușor umedă și dulce-acrișoară. Pe noi ne-a cucerit (pe toți 3) … Am făcut-o de vreo 3 ori în 2 săptămâni.
Ingrediente:
- 250g făină de migdale
- 15g amidon de porumb
- 100g unt
- 115g zahăr
- 5 ouă
- 60g lapte
- 30-40g ciocolată neagră (opțional)
- 8g praf de copt
- zeama de la o jumătate de lămâie mică
- 1 lgță esență de vanilie
- 1/2 lgță esență de migdale
- 100-150g zmeură
- un praf de sare
+ făină de orez (sau o altă făină fără gluten: făină de hrișcă, făină de cocos, făină de ovăz, făină de sorg) + unt → pentru tavă
Mod de preparare:
Pasul 1
Am separat gălbenușurile de albușuri. Într-un bol încăpător, am amestecat gălbenușurile cu 50g zahăr, zeama de lămâie, untul topit, laptele și esențele.
Pasul 2
Făina de migdale, amidonul și praful de copt, amestecate în prealabil, le-am încorporat în amestecul lichid (de la pasul 1). Am amestecat bine, până am obținut o compoziție omogenă. Am adăugat bucățile de ciocolată (tăiate cu cuțitul, în bucăți inegale).
Dacă acest amestec vi se pare prea dens, mai adăugați câteva linguri de lapte.
Pasul 3
Cu ajutorul mixerului, albușurile le-am bătut cu restul cantității de zahăr și cu praful de sare până am obținut o spumă fermă. Am adăugat-o peste compoziția obținută anterior (cea cu gălbenușuri).
Cu ajutorul unei palete din silicon, am amestecat cu mișcări circulare, de sus în jos, până am obținut o compoziție omogenă, însă fără să sacrific prea mult din aerul prezent în spuma de albușuri.
Pasul 4
Pentru coacerea prăjiturii, am folosit o tavă rotundă, cu inel detașabil (de ∅ 24cm). Fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt. Foaia de copt și pereții tăvii i-am uns cu unt și i-am tapetat cu făină de orez.
Am turnat compoziția obținută în tavă și am așezat boabele de zmeură deasupra.
Pasul 5
În prealabil, am încins cuptorul la 180°C, setat să difuzeze căldură sus-jos. Am copt prăjitura, la aceeași temperatură, timp de 40-45 de minute. Înainte de a o scoate din cuptor, verificați-o cu o scobitoare.
Am scos prăjitura din cuptor și am lăsat-o să se răcorească timp de aproximativ 10 minute. Abia apoi am desfăcut inelul tăvii. Am transferat prăjitura pe un grătar unde am lăsat-o să se răcească complet înainte să o servim.
A fost delicioasă!
Poftă bună!
Ce rețete bune de prăjituri fără gluten faceți? 🙂
P.S: Dați-mi de veste dacă o încercați! 🙂
Alte deserturi fără gluten:
- Clătite cu urdă și mărar
- Tortul Antoniei – monoporții cu blat de cacao, cremă de mascarpone și căpșuni (fără gluten + varianta fără gluten și fără lactoză)
- Gofre în 2 culori
- Brioșe cu banane și ovăz
- Brownie fără gluten, fără lactoză și fără zahăr adăugat (la airfryer)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.



