Fiecare vară vine cu o super poftă de clătite cu urdă și mărar proaspăt. De la prima gură de clătită, plonjez direct în copilărie, acolo unde bunătățile mamei și ale bunicilor mele erau cele mai bune din lume.

De curând, bunica m-a răsfățat cu plăcinte cu urdă și mărar. Gustul lor a fost fix ca cel din copilărie. La vreo 2 săptămâni distanță, mi-am propus să o răsfăț eu pe mama și să-i împărtășesc (din nou) Antoniei unul dintre deserturile mele preferate din copilărie. Contextul (boala celiacă a Antoniei) m-a obligat să mă abat de la rețeta tradițională și să găsesc o variantă fără gluten, dar fără să compromit gustul, bineînțeles.

Clătitele le-am făcut cu făină de cocos și făină de sorg, o combinație care ne-a plăcut foarte mult. Rețeta s-a cerut deja să fie repetată. 🙂

Pe blog, găsiți și varianta de clătite cu gluten care se pretează atât pentru umpluturi dulci, cât și pentru cele sărate → clătite pufoase.

Ingrediente: 

Pentru clătite 

(pt. aprox. 11 bucăți de ∅ 23 cm)

  • 4 ouă
  • 40g făină de cocos
  • 30g făină de sorg
  • 4g tărâțe de psyllium
  • 260-270 ml lapte
  • 30g zahăr
  • 50g unt (topit)
  • 5g praf de copt (opțional)
  • 1 lgță esență de vanilie
  • un praf de sare

Umplutură

  • 2 gălbenușuri
  • 400g urdă
  • 80g miere
  • 30g smântână
  • 1 lg (cu vârf) mărar tocat
  • coajă de lămâie

Mod de preparare: 

Pasul 1

Pentru aluatul de clătite, într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu praful de sare, esența de vanilie, zahărul, aproximativ 100 ml de lapte și untul topit (și răcorit).

Pasul 2

Separat, am amestecat ingredientele uscate: făina de cocos, făina de sorg, praful de copt și tărâțele de psyllium. Le-am turnat peste compoziția lichidă și am amestecat bine. Apoi, am mai adăugat aproximativ 100ml din cantitatea de lapte.

Atât făinile, cât și tărâțele de psyllium vor absorbi o cantitate generoasă de lichid. Compoziția am lăsat-o să se odihnească vreo 10-15 minute. După acest timp, am considerat că mai este nevoie de lapte, așa că am mai adăugat cam 70 ml. Trebuie să obțineți o compoziție fluidă, potrivită pentru acest tip de clătite.

Pasul 3

Clătitele le-am copt la foc mediu (treapta 4 din 9 pe plita electrica) într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei de măsline. Le-am copt pe ambele părți, până s-au rumenit.

Sfatul meu este să le întoarceți cu ajutorul unei palete, cu grijă, pentru că sunt fragede și s-ar putea să vi se rupă. Pentru a-mi face munca mai ușoară, eu ung paleta cu puțin ulei.

Tips & tricks:

♦ Puteți omite tărâțele de psyllium, dar vă sfătuiesc să nu o faceți, pentru că aduc un plus de elasticitate clătitelor. Tot tărâțele de psyllium ajută ca textura să se păstreze și a doua zi după coacere.

♦ Dacă vă doriți clătite cu calorii mai puține, zahărul poate fi înlocuit cu eritritol.

♦ În cazul în care doriți ca aceste clătite să le încercați în varianta fără gluten și fără lactoză (atunci ar trebui să renunțați și la umplutura propusă), untul îl puteți înlocui cu unt de cocos, iar laptele cu băutura vegetală pe care o preferați.

Pasul 4

Urda am pisat-o bine cu furculița. Apoi, am amestecat-o cu restul ingredientelor, gălbenușurile, smântâna, mierea, coaja de lămâie (de la aprox. un sfert de lămâie) și mărarul tocat.

Clătitele le umpleți după pofta inimii, cu cât de multă umplutură vă place. Iar dacă urda nu-i pe gustul vostru, vă rămâne varianta clasică, cu dulceață ori combinația de cremă de ciocolată cu zmeură proaspătă, o altă opțiune delicioasă.

Dacă obișnuiți să faceți clătite fără gluten, spuneți-mi pentru ce combinații de făini optați.

Alte rețete dulci fără gluten: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *