Avem soare, în sfârşit! Abia am aşteptat să putem sta afară cât e ziua de lungă şi să nu ne mai înfofolim. Cum vine căldură, în weekenduri, evadăm în mijlocul naturii, nu departe de Cluj, acolo unde avem o cabană, aer curat, curte şi linişte. Alteori alegem parcurile din mijlocul oraşului sau locuri de prin împrejurimi. Cert este că sâmbetele şi duminicile cu vreme frumoasă nu sunt de petrecut în casă.

Nu cred că este copil căruia să nu-i placă să se joace afară ori să plece în scurte expediţii. Aici au nevoie şi de sprijinul nostru, al părinţilor. Să venim cu idei noi, cu activităţi interesante şi distractive, să petrecem timp împreună. Vă împărtăşesc mai jos câteva dintre ideile noastre, deloc costisitoare, perfecte de realizat în zilele cu vreme frumoasă şi nu numai.

 

Colorăm cearşaful 

 

Ne-am distrat toţi 3 pictând un cearşaf pe care bunica Antoniei a fost dispusă să-l sacrifice. Iniţial, ne gândeam să ataşăm 3 coli de hârtie pe cearşaf şi fiecare să-şi facă propria pictură. Când am văzut că activitatea nu are efectul pe care ni-l doream, am renunţat la foi.

Am avut nevoie de recipiente cu pulverizator manual şi vopsele non-toxice, pe care cei mici le folosesc pentru picturi realizate cu degetele. Noi am avut 4 recipiente cu pulverizator. În fiecare am pus cam o linguriţă de vopsea şi  200 ml de apă. Dozaţi vopseaua în aşa fel încât apa să aibă o culoare intensă.

Am întins cearşaful pe balustrada terasei şi am convenit regulile jocului:

  • fiecare avea câte un recipient cu pulverizator şi unul era pus deoparte.
  • fiecare se anunţa când urma să pulverizeze cu vopsea pe cearşaf încât fiecăruia să-i vină rândul şi să pictăm în echipă.
  • din când în când, anunţam schimbarea recipientelor. Cel mai rapid lua recipientul pus deoparte, iar ceilalţi 2 făceau schimb între ei.
  • scopul era să acoperim tot cearşaful cu culoare.

A fost o activitate minunată, pe parcursul căreia ne-am sudat ca echipă, am râs, am mai învăţat câte ceva şi i-am lăsat bunicii o „operă de artă”. 🙂 Să nu credeţi că ne-am oprit doar la 4 culori. De comun acord, am hotărât să schimbăm culorile din recipiente pentru ca cearşaful nostru să fie cât mai colorat.

 

 

 

Udăm florile

 

Nu pare să aibă nimic special aceeastă activitate, nu? Pentru noi, a fost. Iar am făcut treabă împreună, am învăţat despre plante, despre cum au ele nevoie de apă ca să crească şi cum copacii vor face roade dacă îi udăm şi îi îngrijim. Şi cred că nu este copil căruia să nu-i placă să se joace cu apa. Antoniei îi place atât să îşi ofere ajutorul, cât şi să se joace cu apa. A fost bucuroasă să alterneze ustensile, când să ude iarba cu furtunul, când să ude florile cu stropitoarea.

 

Construim baraje şi bărci

 

În oaza noastră de verdeaţă şi linişte, acolo unde ne retragem în weekend-uri, ne încărcăm bateriile şi petrecem timp în familie, pe lângă cabană, trece un pârâu foarte mic. Tatăl Antoniei a făcut din el loc de joacă. Fetiţei noastre îi place o poveste în care protagoniştii sunt Matei şi Edi, doi prieteni pricepuţi să construiască lucruri diferite, unul baraje şi celălalt bărci. Acesta a fost momentul exclusiv tată-fiică, de construit baraje, de observat cum creşte nivelul apei şi cum pluteşte bărcuţa construită de ei.

 

Modelăm nisipul kinetic

 

Într-un articol pe care l-am scris acum mai bine de un an, vă spuneam că psihologii folosesc nisipul în scopuri terapeutice, pentru a stimula copiii să-şi exprime sentimentele prin joacă. Aţi încercat să vă jucaţi şi voi cu nisip sau cu nisip kinetic? Mie mi se pare o activitate foarte relaxantă, care-mi permite să-mi golesc mintea. În plus, nisipul în general, îi ajută pe cei mici la dezvoltarea senzorială şi îi ajută să înţeleagă unele principii ştiinţifice. Antonia a primit nisipul kinetic de la prietena mea cea mai bună şi este foarte încântată să-l modeleze de fiecare dată când are ocazia.

 

 

 

Modelăm plastilina

 

Bineînţeles că vă puteţi juca cu plastilina şi în interior, însă parcă este mai plăcut să o modelăm împreună, afară. De mai bine de un an şi jumătate, Antonia nu refuză niciodată plastilina. Mie îmi place să iau parte la jocurile ei şi să constat cum acestea se modifică pe măsură ce ea creşte. Un weekend întreg am făcut împreună mâncare (da, iar e vorba de mâncare) din plastilină. Am făcut supă de mazăre, budinci, torturi, orez cu legume, dar am învăţat împreună şi să modelăm pisici, câini, cai şi iepuraşi. Am dat frâu liber imaginaţiei! 🙂

 

Am plantat plante aromatice

 

În urmă cu vreo 2-3 săptămâni, Antonia a plantat la grădiniţă arpagic. A fost foarte încântată de această activitate şi mi-am propus să o repetăm împreună. Am cumpărat seminţe de busuioc, mărar şi ceapă pitică (chives), ghivece, pământ, nişte ustensile mici şi colorate şi etichete. Bineînţeles că puteţi folosi ce aveţi pe acasă. Nu e musai să vi le cumpăraţi pe toate.

Eu folosesc destul de multe plante aromatice în bucătărie şi i-am propus Antoniei să ni le creştem noi şi, atunci când acestea vor creşte, le vom putea consuma, fără să mai fie nevoie să le cumpărăm. Cu această ocazie, am vorbit, pe înţelesul copilului, despre plante, despre mediu, despre cum ar trebui să avem grijă de el şi am învăţat lecţia responsabilităţii, pentru că depinde de noi ca plantele să crească frumos. Vă anunţ cu bucurie că plantele noastre au început deja să crească. 🙂

 

 

 

Sărim pe culori

Această activitate nu am reuşit încă să o punem în practică, dar avem materialele necesare. 🙂 V-a plăcut să jucaţi şotron când eraţi mici? Cum Antonia este încă prea mică să înţeleagă regulile jocului, m-am gândit la o variantă pentru copii mai mici. Cu cretă colorată, desenăm şi colorăm atâtea cercuri câte culori avem. Jocul se poate juca în doi sau mai mulţi. Practic, fiecare jucător ajunge să conducă, să îi spună celuilalt/celorlalţi să sară pe o anumită culoare. Cel mai rapid câştigă. „Conducătorul” va ajunge şi el „executant” la rândul lui. Presimt că se lasă cu distracţie şi energie consumată. 🙂

 

 

 

Pregătesc încă un articol pe această temă, cu şi mai multe idei de joacă. Până atunci, spuneţi-mi voi ce idei de activităţi şi jocuri aveţi de făcut cu cei mici în aer liber. Vara va fi suficient de lungă încât să avem timp să le facem pe toate.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *