De curând, Antonia mi-a cerut să-i fac gogoși la cuptor. Mă întrebam oare de unde i-a venit ei pofta de gogoși (nu știu dacă a mâncat gogoși de 2-3 ori în toți acești 5 ani). Apoi, am făcut legătura și am înțeles de ce își dorește să îi fac gogoși.

În urmă cu ceva timp, am avut o discuție despre gogoșile din magazine, aspectuoase, glazurate în culori care îți fură privirea. Atunci i-am explicat că putem face excepții și putem mânca o astfel de gogoașă o dată la ceva vreme, dar ele nu sunt o alegere sănătoasă, iar atunci când i se va face poftă, poate să-mi ceară și îi fac eu niște gogoși mai sănătoase. Și a venit vremea să-mi ceară alternativa sănătoasă …

Inițial, în sinea mea, am zis că nu pot face gogoși la cuptor, pentru că nu am tavă specială pentru acestea. Apoi, am realizat că le pot face și fără tava cu pricina, așa că m-am pus pe treabă pentru ca gogoșile să fie gata până la sosirea copilei.

 

 

 

 

Ingrediente: 

  • 150ml lapte
  • 400g făină
  • 60-70g miere
  • 1 ou
  • 50g unt (la temperatura camerei)
  • 1 lgță coajă de lămâie uscată
  • 7g drojdie uscată
  • sare

Opțional

  • unt topit pentru ungerea gogoșilor
  • zahăr de cocos/zahăr pudră pentru pudrarea gogoșilor
  • dulceață pentru servire

 

 

 

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Am amestecat drojdia cu laptele călduț și le-am lăsat să stea vreo 5-10 minute.

 

Pasul 2

În bolul robotului de bucătărie, am frământat făina cu amestecul de drojdie și lapte, oul (la temperatura camerei), mierea, sarea, coaja de lămâie și untul. Am obținut un aluat suplu și nelipicios.

Este important ca sarea să nu intre în contact cu drojdia. Cât despre coaja de lămâie uscată, aceasta se poate cumpăra din magazinele bio sau de la raioanele bio ale hipermarket-urilor. Dacă folosiți coajă de lămâie proaspătă, optați pentru lămâi care nu sunt tratate.

 

Pasul 3

Aluatul l-am transferat într-un bol uns cu ulei de măsline. Am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat aluat să dospească, la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.

 

Pasul 4

Când aluatul și-a dublat volumul, l-am împărțit în 2 părți aproximativ egale. Fiecare bucată de aluat am întins-o, pe rând, cu ajutorul unui sucitor, pe masa pudrată cu făină (pudrați și aluatul cu puțină făină). Foaia mea a avut aproximativ 7-8mm grosime.

 

Pasul 5

Am decupat cercuri din foaia de aluat cu ajutorul unui decupător. Dacă nu aveți decupător, vă puteți folosi de gura unui pahar.

La cererea copilei, gogoșile trebuiau să aibă gaură în mijloc, fix așa cum au cele din magazin. 🙂 Nu am un decupător mic, așa că am folosit un dop.

Să nu aruncați bucățile de aluat care vă rămân în urma decupării gogoșilor! Aluatul rămas îl puteți aduna, modela într-o bilă și întinde din nou într-o foaie sau din mijlocului gogoșilor puteți face mini gogoși.

 

Pasul 6

Am transferat gogoșile într-o tavă întinsă, cu distanță între ele (vor crește la copt), tapetată cu hârtie de copt. Le-am acoperit cu folie alimentară și le-am mai lăsat să crească pentru aproximativ 20 de minute.

În acest timp, am încins cuptorul la 190° Celsius. Gogoșile le-am copt timp de aproximativ 10-15 minute, până s-au rumenit puțin deasupra.

 

Pasul 7

Am transferat gogoșile pe un grătar și le-am lăsat să se răcorească. Le-am uns cu puțin unt deasupra și am presărat, pe unele, zahăr de cocos, iar pe altele zahăr pudră.

Chiar dacă sunt făcute în cuptor, vă asigur că sunt pufoase. Nu știu să vă spun exact câte bucăți mi-au ieșit în total, dar porția care mi-a ieșit din aceste cantități a fost una generoasă, cu vreo 4-5 în plus pe lângă din prima poză.

Textura 100% pufoasă nu se păstrează până a doua zi, așa că vă recomand să faceți o cantitate pe care să o serviți în aceeași zi. Dacă, totuși, vă rămân gogoși pentru a doua zi, ele merg perfect cu o cană de lapte, tăiate în două și unse cu unt și dulceață sau cu unt de arahide.

Poftă bună! 🙂

 
 

 

 

Alte rețete dulci, la cuptor: 

 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

10 Comments on Gogoși la cuptor

  1. Succes total. Si la adulți și la cel mic. A mai cerut una si azi noapte:). Ma bate gândul să mai fac si in weekend o porție. Mulțumim Flavia.

    • Daca crezi ca e drojdia de vina, incearca sa le faci si cu un alt tip de drojdie si vezi daca asta e problema. 🙂

  2. Buna! Am incercat reteta, dar am dat rateu. Ies f crocante ( crusta este tare) , iar interiorul moale, ca niste covrigi. Foarte foarte buni la gust, fetita i-a devorat. . Oare ce am gresit? In acest moment mai incerc o tura, dar voi fi cu ochii pe cuptor, poate le-am lasat prea mult. Multumim pentru reteta! 🙂

  3. Bună Flavia! Te urmăresc cu drag. Oare fără ou ar ieși? Sau ar putea fi înlocuit cu semințe de in rasnite sau banana piure? Iar laptele cu lapte vegetal și untul la fel. 🙈

    • Salut!

      Nu am încercat fără ou, cu semințe de in și piure de banană, așa că nu te pot sfătui în acest sens. Poți încerca și să ne spui și nouă cum ies. 🙂

    • Da, bineînțeles că poți folosi drojdie proaspătă, doar să respecți proporțiile, 25g drojdie proaspătă este echivalentul a 10g de drojdie uscată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *