Într-una dintre ultimele zile de vacanță, când timpul era încă generos cu copiii dornici să zburde în voie pe afară până la lăsarea serii, m-am gândit să le pregătesc celor mici o mică surpriză (nu prea) dulce, gofre cu migdale și fructe de pădure. Antonia a aprobat imediat ideea și aștepta să preia caserola cu bunătăți pentru a o împărți cu copiii. 

M-am gândit la gofre pentru că erau varianta cea mai rapidă de pregătit și erau destul de ușor de împărțit la un număr estimativ de pofticioși de toate vârstele.

Aveam în casă zmeură și afine aromate, așa că a fost destul de simplu să aleg cu ce să fie gofrele. În această situație, topping-urile n-ar fi fost potrivite. Așadar, dacă aveți mai multe guri de mulțumit cu ceva dulce și timpul nu vă prea ajută, salvați-vă această rețetă, că s-ar putea să vă fie de ajutor.

 

Ingrediente:

Pentru aprox. 10 bucăți

 • 3 ouă (medii)
 • 180g făină
 • 70g făină de migdale
 • 100g miere (3 linguri generoase)
 • 150g iaurt grecesc 10%
 • 3 lg ulei de floarea soarelui (20g)
 • 110ml lapte
 • 1 lgță praf de copt
 • vanilie
 • un praf de sare
 • aprox. 50g afine
 • aprox. 70g zmeură

 

Mod de preparare:

 

Pasul 1

Mi-am dorit niște gofre pufoase, așa că am separat ouăle. Albușurile le-am bătut spumă cu praful de sare. Separat, cât mixerul planetar se ocupa de albușuri, am amestecat bine gălbenușurile cu iaurtul, mierea, laptele, vanilia și uleiul.

 

Pasul 2

Ingredientele uscate, făinile și praful de copt, le-am turnat peste amestecul cu gălbenușuri. Am amestecat ușor, cât să se încorporeze puțin. Apoi, am adăugat spuma din albușuri și am amestecat ușor, cu mișcări lente, pentru a păstra cât mai mult din aerul spumei. Nu e nevoie să obțineți o compoziție perfect omogenă.

 

Pasul 3

Am încorporat fructele, spălate și uscate. Eu am adăugat ceva mai multe fructe decât cantitățile menționate mai sus. Vă recomand să nu adăugați foarte multe fructe, pentru că riscați ca gofrele să se prindă de plăci și/sau să se rupă în momentul în care le veți scoate din aparat. 

Ar mai fi ceva. Dacă folosiți afine de cultură cu bobul mare, ele vor „exploda” în aparatul de gofre, sucul lor se va dispersa și, în cele din urmă, se va arde dacă nu curățați puțin plăcile ceramice după fiecare tură de gofre de excesul de suc dispersat în aparat. Sfatul meu ar fi să folosiți fructe cu bobul cât mai mic.

 

Pasul 4

Am încins aparatul de gofre. Aveți nevoie neapărat de un aparat care are plăci antiaderente. Eu am aparatul DuraCeramic de la Breville de care sunt foarte mulțumită. 

Am pulverizat plăcile cu puțin ulei, am umplut fiecare formă a aparatului și am copt gofrele timp de 4-6 minute fără să deschid capacul în acest interval de timp. Așa cum v-am mai spus, majoritatea gofrelor pe care le-am făcut până acum nu necesită grăsime suplimentară pentru ungerea plăcilor, însă aici este vorba despre niște gofre cu bucăți de fructe și vă recomand să adăugați ulei pe plăci. De asemenea, după terminarea timpului de coacere, deschideți cu grijă capacul aparatului. Dacă este cazul, cu ajutorul unei palete, desprindeți gofra lipită de placa superioară. Se va desprinde foarte ușor, fără să se rupă. 

Aceste gofre sunt foarte pufoase și necesită puțin mai multă atenție atunci când le transferați pe un grătar pentru a se răci. În timpul procesului de răcire, veți observa că devin mai ferme în exterior, iar la interior își păstrează pufoșenia. 

 

 

După ce s-au răcit, am tăiat gofrele în 4, le-am pudrat cu puțin zahăr pudră și le-am stivuit într-o caserolă cu capac. Au fost transportate în siguranță în fața blocului și s-au epuizat în timp record. Judecând după timpul scurt în care au fost înfulecate și multiplele cereri de a repeta experiența, aș zice că au fost un succes. Mie mi-au plăcut mult, pentru că au fost potrivit de dulci și pufoase fix așa cum le prefer.

 

 

Pe blog, găsiți și altele rețete de gofre dulci și sărate, potrivite pentru toate gusturile. 

Gofre dulci
 
Gofre sărate

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *