Dulceaţa de afine este una dintre preferatele mele. Afinele de cultură nu le pot egala pe cele de pădure aşa că, atunci când le vine vremea, caut să cumpăr o cantitate mai mare pentru a le pune pe iarnă, în congelator, şi pentru a face dulceaţă. Întâmplarea face că nu am găsit eu afine de pădure de cumpărat, ci m-au găsit ele pe mine. Pe drumul de la cabană până acasă, nu departe de Cluj, am dat peste o doamnă care vindea afine şi ciuperci. Am dat comandă de 5 kilograme, ne-am înţeles la preţ şi la data ridicării comenzii. Îmi venea să ţopăi de fericire că am găsit afine de pădure (da, mă bucur pentru lucruri de genu’ ăsta), că cineva mi le aduce proaspete. Este foarte important ca atunci când le cumpăraţi, afinele să fie proaspăt culese şi nespălate. În caz contrar, riscaţi ca jumătate dintre ele să fie alterate. Am avut noroc că era mama la mine şi, în ziua cumpărării, o parte le-am congelat şi cealaltă parte am păstrat-o la frigider până a doua zi pentru dulceaţă.

Afinele, aceste fructe mici, acrişoare, greu de cules, au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt studii care au demonstrat că, în compoziţia lor, au un antioxidant puternic care ne ajută să ne păstrăm celulele din organism sănătoase. De asemenea, ajută la prevenirea îmbătrânirii sistemului nervos şi îmbunătăţesc funcţiile creierului. Ele ajută la stabilizarea nivelului glicemiei şi îmbunătăţesc acuitatea vizuală. Afinele au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene, îmbunătăţesc circulaţia venoasă şi ajută în caz de constipaţie, dar şi de diaree. Sunt extrem de multe motive pentru care este recomandat consumul de afine.

Să revenim la dulceaţa de afine. De această dată, nu este o dulceaţă 100% fără zahăr tocmai pentru că afinele sunt acrişoare şi banana nu ar mai fi îndulcit suficient preparatul, ca şi în cazul dulceţii cu cireşe. Am încercat să folosesc un îndulcitor care să nu îi schimbe preparatului gustul şi o cantitate de bun simţ. Până la urmă, dulceaţa nu o mâncăm goală, cu linguriţa, şi nici nu o consumăm zilnic. Astfel, cantitatea de îndulcitor/zahăr este neglijabilă.

 

Ingrediente: 

 

  • 2,5-2,8 kg afine de pădure
  • 300g îndulcitor natural Green Sugar (cu extract de ştevie)
  • 100g zahăr brut

 

Mod de preparare:

 

  1. Am spălat bine afinele după ce le-am cumpărat şi le-am lăsat să se scurgă bine de apă. Le-am pus în oala în care urma să fac dulceaţa, am turnat peste ele îndulcitorul şi le-am lăsat acoperite, la frigider, până a doua zi. Este prima oară când folosesc Green Sugar. Se pare că este un îndulcitor 100% natural, cu 0 indice glicemic şi 0 calorii. Mie mi se pare ideal pentru dulceţuri, dar în alte preparate rămân la îndulcitorii mei preferaţi, banana şi, ocazional, mierea.
  2. A doua zi, am pus dulceaţa la fiert. De fapt, nu eu, că mama a fost şefă la butoane şi la învârtitul în oală. Eu am fost chemată doar să degust şi să constat textura, dacă îmi este pe plac ori ba. Adevărul este că, atunci când vine mama, mă simt răsfăţată. Ajutorul ei este nepreţuit.
  3. Dulceaţa a fiert vreo 4 ore până a căpătat o textură potrivită. Am hotărât să adaug 100g de zahăr brut pe care îl aveam în casă pentru cafelele musafirilor. 🙂 Practic, proporţia de îndulcitor şi zahăr folosită este de 14-15%, deci neglijabilă faţă de dulceţurile tradiţionale.
  4. Apoi am trecut la partea de sterilizare. Borcanele spălate bine, intacte, fără fisuri, le-am pus în cuptor. Sterilizarea se face la puţin peste 100° Celsius. Când dulceaţa a fost gata, am scos borcanele fierbinţi din cuptor şi le-am umplut cu dulceaţa fierbinte. Am închis bine capacele borcanelor (atenţie să nu aibă urme de rugină)  şi le-am băgat în cuptor pentru încă o sterilizare. Le-am ţinut acolo timp de aproximativ 40-50 de minute. Le-am lăsat în cuptor până s-au răcit complet.

 

 

Dulceaţa are textura perfectă, nici prea lichidă, nici prea tare. Când este fierbinte nu vă daţi seama care este exact textura finală. Înainte să opriţi focul, vă sfătuiesc să scoateţi într-un bol o lingură de dulceaţă şi să o lăsaţi să se răcească. Aşa vă veţi da seama care este textura finală. Din punct de vedere gustativ, eu consider că este dulce fix atât cât trebuie. Va merge perfect cu o porţie de papanaşi la cuptor. 🙂 Daţi-mi de veste dacă o încercaţi.

 

 

 

 

Din categoria #ProviziiPentruIarnă:
Provizii pentru iarnă: dulceaţă de cireşe cu banane (fără zahăr)
Provizii pentru iarnă: cireşe şi afine congelate

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

Un comentariu on Provizii pentru iarnă: dulceaţă de afine

  1. Buna! Vreau si eu sa fac dulceata de afine, dar varianta cu suc de mere. Am o intrebare, mai de incepatoare. 🙂 Cum ai spalat afinele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *