De multă vreme plănuiesc să fac o pâine umplută cu brânză, parfumată cu usturoi și ierburi aromatice. De Crăciun, planul era ca pâine asta umplută să fie sub forma unui brăduț. M-a sabotat timpul și n-am mai apucat să o fac. Până la urmă, s-au aliniat planetele zilele trecute. Mă bucur că reușesc să pun rețeta asta înainte de Paște. Poate vă inspiră.

Pâinea umplută cu mozzarella poate fi un aperitiv excelent de pus pe o masă de sărbătoare. Umplutura o puteți alege în funcție de preferințele voastre, mozzarella, mozzarella cu șuncă, façon pizza … Idei sunt. Timp să fie. 

Pâinea umplută este formată din mai multe bucăți mici, numai bune de rupt și de savurat de mesenii pofticioși. 🙂 Rețeta asta am făcut-o pentru cină. M-am grăbit să o pozez la lumina din bucătărie. M-am temut că n-oi mai avea ce poza a doua zi. Și cam așa a fost. S-a înfulecat cu poftă. Eu v-am propus-o ca aperitiv, dar caldă, cu mozzarella aia care se întinde … Știți cum e? Un deliciu! Musai să o încercați. Vă las, mai jos, ingredientele și modul de preparare. Promit că rețeta nu-i deloc complicată.

 

 

Ingrediente: 

Pentru aluat

  • 440g făină
  • 7g drojdie uscată
  • 1 lgță sare
  • 180 ml lapte
  • 60 ml apă
  • 60g unt
  • 1 ou

Pentru umplutură 

  • aprox. 200g mozzarella pentru pizza

Pentru uns

  • 90g unt topit
  • 2 lg parmezan
  • usturoi granulat/pudră
  • busuioc uscat
  • oregano uscat

 

 

Modul de preparare: 

 

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. Am amestecat făina (eu am folosit 330g făină albă + 110g făină integrală – asta am avut în casă) cu drojdia uscată și sarea. Sarea o punem după ce am amestecat făina și drojdia.

Într-o oală mică am pus pe foc apa cu laptele și cu untul. Am lăsat untul să se topească și amestecul să fie cald bine (să nu ajungă la temperatura de fierbere). Am turnat amestecul lichid peste ingredientele uscate și am lăsat mixerul planetar să amestece ingredientele la viteză mică spre medie, cu ajutorul cârligului.

 

 

Pasul 2

Am încorporat oul și am lăsat mixerul planetar să-și facă treaba până aluatul s-a strâns într-o bilă (timp de vreo 3-4 minute). Dacă nu aveți un mixer planetar, frământarea o puteți face cu mâna.

 

 

Pasul 3

Aluatul l-am acoperit și l-am lăsat la dospit timp de o oră . După acest timp, am împărțit aluatul în 30 de bucăți pe care le-am modelat în formă de sfere. Mai exact, întâi, am împărțit aluatul în 2 părți aproximativ egale și am format 2 rulouri. Din fiecare rulou am tăiat 15 bucăți de aluat aproximativ egale.

Mozzarella am împărțit-o tot în 30 de bucăți, câte una pentru fiecare bucată de aluat. Nu am folosit mozzarella proaspătă, ci mozzarella pentru pizza.

 

 

Pasul 4

Pâinea umplută este formată, după cum vă spuneam, din mai multe bucăți. Fiecare bucată este trecută printr-un amestec de unt topit cu usturoi și ierburi. Mai exact, am topit untul, l-am tras de pe foc, l-am lăsat puțin să se răcorească și am adăugat 2 linguri de parmezan ras fin, usturoi pudră, busuioc și oregano. Aici puteți jongla cu ingredientele și cu cantitățile după preferințe.

 

 

Pasul 5

Am revenit la aluat. Fiecare biluță de aluat am aplatizat-o și am „ascuns” în interiorul ei câte o bucată de mozzarella. După acest procedeu, i-am dat, din nou, fiecărei bucăți de aluat, o formă sferică. Apoi, am uns cu unt (puteți folosi și ulei) o tavă rotundă (de bundt cake). Am trecut prin amestecul de la pasul 4 fiecare bucată de aluat umplută. Biluțele de aluat le-am așezat în tavă și le-am mai lăsat la dospit timp de 15-20 de minute, pe blatul din bucătărie. Tava am acoperit-o cu un prosop.

 

 

Pasul 6

Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am pus pâinea umplută pe treapta din mijloc a cuptorului și am lăsat-o la copt timp de aprox. 30 de minute, până s-a rumenit ușor deasupra.

Când pâinea umplută a fost coaptă, am scos-o din cuptor și am lăsat-o să se răcorească vreo 10-15 minute. Apoi, am scos-o din tavă și am așezat-o pe un grătar. Nu știu cât o veți ține voi la răcit, că e prea bună caldă. 🙂

Poftă bună!

 

 

 

 

 

Alte rețete cu aluat dospit:

Mini pască în 2 culori

Cozonac cu nucă și ciocolată (cu conținut redus de zahăr)

Rulouri cu mere și scorțișoară

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *