Primii mei cozonaci i-am făcut de Crăciun. Am fost foarte mândră de rezultat, atât din punct de vedere al aspectului, cât al gustului. 

În tot acest timp, nu am reușit să pun rețeta pe blog și, atunci când aș fi găsit puțin timp, mi-am zis că nu interesează pe nimeni cozonacii de ziua îndrăgostiților ori de 8 martie, de exemplu. 🙂 Am așteptat ocazia potrivită și ea s-a ivit: vin sărbătorile de Paște, suntem în plină pandemie, izolați în case. Dacă până acum nu ați avut timp să coaceți cozonaci, poate că vă încumetați să încercați în această perioadă. 

Din cantitățile de mai jos, mi-au ieșit 2 cozonaci frumoși, rumeniți, delicioși și nu prea dulci. Un singur lucru îmi reproșez: aș fi putut pune mai multă umplutură. Mie îmi plac să fie cu multă nucă, dar aici proporția variază în funcție de preferințele fiecăruia. 

Cozonacii mei au fost pufoși și s-au păstrat foarte bine. Atât de mândră am fost de rezultat încât i-am luat cu mine și pe la alte case. Le-am dus și bunicilor mele câteva felii, să își dea cu părerea. Am fost și mai mândră după ce am primit laudele lor, așa că rețeta este validată și bună de împărtășit. 

Ingrediente:

Pentru maia

  • 25g drojdie proaspătă sau 7-8g drojdie uscată
  • 30g făină
  • 60ml lapte călduț 

Pentru aluat

  • 500g făină albă
  • 150g unt (tăiat cuburi, la teșperatura camerei)
  • 60ml lapte rece (max. 80ml)
  • 2 ouă
  • 3 gălbenușuri
  • 60g îndulcitor de ștevie sau zahăr
  • 5g sare
  • coaja de la 1 lămâie
  • coaja de la o portocală mare (eu am folosit 3 clementine)
  • 1 păstaie de vanilie

Pentru umplutură

  • 300g nucă
  • 150g cremă de ciocolată 
  • 100ml lapte
  • 1 lingură de miere
  • bucățele de ciocolată neagră (opțional)

 

 

Mod de preparare:

Pasul 1

Întâi, am făcut maiaua. Am amestecat drojdia cu făina și laptele călduț. Ingredientele se omogenizează și se lasă la dospit, la temperatura camerei, în jur de 15-20 de minute.

Pasul 2

În bolul mixerului planetar, am bătut spumă ouăle întregi cu cele 3 gălbenușuri, sare și ștevia. Am adăugat coaja de la o lămâie, coaja clementinelor și semințele de la păstaia de vanilie. De preferință, folosiți citrice bio, care nu au coaja tratată. O alternativă, în cazul în care nu găsiți citrice bio, ar fi esențele pe care le găsiți în magazine (în cele bio) sub formă de pudră (coajă uscată).

Pasul 3

După ce am bătut ouăle spumă, am înlocuit telul robotului cu cârligul pentru aluat. Am adăugat maiaua, făina (500g) și 60ml lapte rece. Am frământat aluatul la viteză medie până s-a desprins de pe bol. Dacă aluatul pare prea tare, mai puteți adăuga 10-20ml lapte rece.

Pasul 4

Am încorporat untul în aluat, treptat, în 3 tranșe aproximativ egale, de câte 50g fiecare. Nu am frământat prea mult aluatul, doar până ce s-a încorporat untul. 

Dacă nu aveți un robot planetar și frământați aluatul cu mâna, toată operațiunea asta ar trebui să vă ia în jur de o oră. Aluatul trebuie să fie moale, nelipicios, să nu se mai lipească de vas. 

Pasul 5

Cu mâinile unse cu ulei, am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei. L-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat să-și dubleze volumul, la temperatura camerei (nu pe o sursă de căldură).

Pasul 6

Când aluatul și-a dublat volumul, am împărțit coca în 2 părți egale pe care le-am împachetat, individual, în folie alimentară unsă cu ulei. Le-am lăsat la temperatura camerei pentru încă 30-40 de minute. 

Pasul 7

Între timp, m-am ocupat de umplutura cozonacilor. Am amestecat 150g cremă de ciocolată (puteți folosi această Nutella făcută în casă, fără zahăr, sau puteți opta pentru o cremă de ciocolată din comerț, cu sau fără zahăr, în funcție de preferințe), cu 300g nucă tăiată grosier (sau măcinată, dacă o preferați astfel), 100ml lapte și 1 lingură de miere.

Pasul 8

Am continuat cu aluatul. Cele 2 bile de aluat le-am împărțit în câte 2 părți și am întins 4 foi cu dimensiunile aproximative de 16 x 28 cm. Umplutura am împărțit-o și pe ea în 4 părți și am uns fiecare foaie de aluat cu câte o parte de umplutură. Eu am adăugat și câteva bucățele de ciocolată neagră. Am rulat foile și am împletit câte 2 rulouri.

Pasul 9

Am pus cozonacii în tavă și i-am acoperit cu folie alimentară. I-am lăsat la dospit timp de încă 2-3 ore. Pentru coacerea cozonacilor, am folosit 2 tăvi dimensiuni diferite, una de 12 x 23 cm și cealaltă de 10 x 25 cm (una ceramică și una din sticlă termorezistentă). Tăvile le-am uns cu unt. Dacă vreți să fiți siguri că nu vi se prind cozonacii de tăvi, le puteți tapeta cu hârtie de copt. 

Înainte de a pune cozonacii la copt, i-am uns cu ou bătut. 

Pasul 10

Am încins cuptorul la 170° Celsius, l-am setat să difuzeze căldură sus-jos și am așezat cozonacii pe treapta de jos a cuptorului. I-am lăsat la copt în jur de 45-50 de minute. Când sunt gata, trebuie să fie rumeniți și fermi la atingere. Când au fost copți, i-am scos din cuptor, i-am lăsat să se răcorească în tăvi și apoi i-am transferat pe un grătar, unde i-am lăsat să se răcească complet. 

Știu că nu se feliază cozonacul cât încă este cald, dar pofta (și curiozitatea) nu m-a ajutat, așa că am tăiat o felie cât încă erau calzi. Au fost pufoși și aromați, peste așteptările mele dat fiind faptul că au reprezentat prima mea încercare de cozonăceală. Mai fac! 🙂

Nu-mi rămâne decât să vă urez spor la cozonăcit! 🙂 Dați-mi de veste dacă încercați această rețetă. 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *