Anul acesta mi-am propus să aduc pe blog mai multe rețete de supe și ciorbe. Așadar, vreau să găsiți aici rețetele pe care le gătesc în mod recurent, dar și rețete noi.

Ciorba rădăuțeană este prezentă pe masă noastră aproximativ în fiecare lună. Eu aleg să o fac cu carne de curcan pentru că nu-mi lipsește din congelator. În fiecare toamnă, iau câte un curcan mare, crescut în mod natural, pe care îl porționez și îl congelez.

Ca multe alte preparate, îmi este mai comod să fac ciorba rădăuțeană în multicooker. Bineînțeles, dacă nu aveți o astfel de oală, puteți găti ciorba în mod tradițional, în oală, pe aragaz.

Ingrediente:

Pentru 6-7 porții

  • aprox. 500g piept de curcan
  • os de curcan (opțional)
  • 3 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă albă
  • 2-3 felii de țelină
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 gălbenușuri
  • aprox. 200g smântână
  • pătrunjel verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Pasul 1

În vasul multicooker-ului pun osul (ideal ar fi un os cu carne), carnea (pieptul îl tai în 2-3 bucăți) și legumele. Morcovii, păstârnacul și pătrunjelul îi tai în 2 (pe lățime), țelina o adaug felii și ceapa întreagă. Adaug aproximativ 2,5l de apă și sare. Închid capacul multicooker-ului și setez oala pe funcția Soup timp de 20 de minute.

Pasul 2

Când s-au scurs cele 20 de minute, las aburul să se elibereze în mod natural pentru încă vreo 10 minute (deci nu-i fac nimic oalei) și apoi deschid supapa de abur. Pentru deschiderea supapei folosiți întotdeauna o mănușă de bucătărie.

Pasul 3

Scot carnea și legumele din oală. În afară de ceapă, legumele le tai în cubulețe și carnea o tai fâșii. Încerc să le tai cât încă sunt calde pentru că astfel evit să se usuce, în special carnea. Adaug legumele și carnea înapoi în oală.

Pasul 4

Acum nu-mi rămâne decât să dreg ciorba după gust. Amestec gălbenușurile cu smântâna. Adaug în acest amestec usturoiul pisat. Iau câte un polonic de supă fierbinte și îl adaug peste smântâna cu gălbenușuri pentru a aduce amestecul la aceeași temperatură. Astfel, evit ca oul să se brânzească (să se coaguleze) în urma șocului termic. Amestecul obținut îl adaug treptat în oală și ciorba este aproape gata.

Potrivesc gustul ciorbei cu piper și sare (dacă mai este nevoie). Adaug pătrunjel tocat și ciorba mea este bună să fie servită. I se potrivesc de minune ardeii iuți murați și pâinea proaspătă.

Câteva detalii pe care țin musai să le menționez: 

  1. Teoria aruncării primei ape, cea în care a fiert carnea. Prima apă nu se aruncă! Dacă o aruncați, gustul este compromis. Supele și ciorbele se spumează din motive pur estetice, nicidecum pentru că ar lăsa carnea impurități și toxine (gândiți-vă că nu fierbeți carnea făcută pe grătar ori băgată în chiftele). Spuma pe care o vedeți în ciorbe apare în urma coagulării proteinelor. Așadar, eliminarea ei prin spumare este o alegere personală și n-are de-a face cu niciun considerent legat de igienă și siguranță alimentară.
  2. Ciorba o puteți acri cu zeamă de lămâie. Sfatul meu, pentru a evita ca aceasta să se borșească, este să o acriți direct în farfurie, înainte de a o consuma, nu toată oala. Puteți opta pentru oțet, zeamă de lămâie ori zeamă de la ardeii iuți murați.
  3. Ciorba rădăuțeană tradițională se face cu carne de pui. Mai exact cu carnea care provine de pe oase, pulpe, aripi, etc., considerându-se a fi părți mai gustoase ale puiului, cu carne mai suculentă. Aici ține puțin și de preferințe. Nouă ne place și varianta cu piept de curcan și cea cu piept amestecat cu pulpă/aripă.

Dacă testați rețeta de ciorbă rădăuțeană, dați-mi de știre pentru ce variantă ați optat. 🙂

Poftă bună!

Alte rețete de supe/ciorbe: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *