Mi-am dat seama că lipsesc de pe blog ciorbele care nouă ne plac, așa că trebuie să remediez acest aspect, să vin cu rețetele pe care le-am tot făcut de-a lungul timpului. Nu suntem nici cei mai mari ciorbari, dar nici nu ne dăm în lături de la o ciorbă deasă cu smântână, gătită ca la mama acasă.

Una dintre ciorbele noastre preferate, a celor mari, că Antonia nu-i deloc prietenă cu ciorbele, este ciorba de fasole boabe cu afumătură. Pentru că am un job full time, un blog, o casă de întreținut și un copil de crescut, aleg să nu investesc foarte mult timp în bucătărit, deși trebuie să gătesc zilnic. Așadar, timpul fiindu-mi limitat, aleg să-mi ușurez viața. În acest sens, multicooker-ul îmi este de mare ajutor. Această ciorbă de fasole este gătită în multicooker fără prea mare efort.

Vă las, mai jos, ingredientele pe care eu le folosesc și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 350-400g fasole albă uscată
  • 300-350g ciolan afumat
  • 3 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei kapia
  • 1 ceapă albă
  • 2 felii de țelină
  • 200g sos de roșii
  • aprox. 150-200g smântână
  • bază pentru mâncăruri (cu legume)
  • boia afumată
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde
  • tarhon (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Fasolea o spăl bine și o țin la înmuiat, într-un vas încăpător, vreo 6 ore sau peste noapte. Uneori, adaug în apă și puțin bicarbonat (înmoaie celuloza din coajă). Spăl din nou fasolea după ce stă la înmuiat.

Pasul 2

În vasul multicooker-ului, pun boabele de fasole, legumele tăiate în bucățele potrivite și restul ingredientelor, cu excepția smântânii, pătrunjelului și tarhonului. Să vă dau câteva detalii despre ingredientele folosite:

  • Încerc să aleg un ciolan afumat cu eticheta cât mai curată, fără os. Eu nu folosesc grăsimea. Ciolanul îl puteți înlocui, după preferințe, cu costițe sau cu cârnați afumați.
  • Aleg o bază pentru mâncăruri care nu are tot felul de adaosuri. Și aici caut ca eticheta să fie cât mai curată și, din fericire, se găsesc alternative sănătoase.
  • Dacă nu am pătrunjel verde, atunci folosesc pătrunjel uscat. Uneori pun și puțin leuștean. Tarhonul nu l-aș omite dacă ar fi după mine, dar soțul meu nu se împacă cu gustul lui.

Pasul 3

Peste ingredientele puse în oală adaug 2,5l de apă și setez oala, cu supapa de presiune închisă, pe programul Beans/Chili, pe treapta High, pentru 1 oră și 20 de minute. Când programul ajunge la final, mai las supapa de presiune închisă pentru vreo 10-20 de minute. După acest timp, deschid supapa cu grijă, pentru că eliberează abur fierbinte și chiar stropi de apă.

Iau capacul multicooker-ului și las ciorba să se răcorească vreo 10 minute. Apoi, adaug pătrunjelul verde tocat și dreg ciorba cu smântână. Pun smântâna într-un bol și o „împrietenesc” cu ciorba, puțin câte puțin, până când smântâna ajunge la o temperatură aproapiată de cea a ciorbei (să nu se „zboare”, cum ar zice bunica).

Pentru ca ciorba de fasole boabe cu afumătură să fie fix ca la mama/bunica acasă, musai să o serviți cu ceapă roșie ori cu ceapă de apă frecată cu puțină sare și oțet. Eu o prefer cu sare și oțet balsamic. Dacă soțul meu ar citi aceste rânduri, m-ar mustra că n-am pomenit de ardeii iuți. Așadar, puneți lângă ciorbă și niște ardei iuți murați sau proaspeți, așa cum îi preferați … eventual, și niște extra smântână. Nu vă mai rămâne decât să serviți cu poftă. 🙂

Poftă bună!


Alte rețete musai de încercat: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Ciorbă de fasole boabe cu ciolan afumat, la multicooker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.