Vă prezint primul meu tort de ciocolată. Fără vreo urmă de modestie, vă spun că a fost delicios, apreciat de toţi ai mei. Bineînţeles, tortul meu ciocolatos are şi o poveste şi începe cu o întrebare de-a Antoniei:

 

Ea: Buni, ce tort îţi doreşti de ziua ta?

Bunica: De care vrei tu!

Ea: Mami, poate să fie un tort cu ciocolată, te rog?

 

Şi mami a executat tortul de ciocolată. Şi nu oricum. Ciocolata a fost peste tot, în cremă și în blat, dar și pe un fața copilului pofticios.

Să ştiţi că nu este un tort scump şi nici greu de făcut. Vă las, mai jos, ingredientele pe care le-am folosit şi cum am procedat, pas cu pas. Eu am ales să pun o cantitatea mai mică de zahăr decât se foloseşte la un astfel de tort. Pentru noi a fost suficient de dulce.

Am ales să fac un tort mic ca circumferinţă şi înalt (am folosit o tavă de ø18cm) din care am putut porţiona în jur de 10 felii. L-am decorat cu multe fructe de pădure care îl echilibrează la nivel de gust. Sper să vă placă şi vouă! 🙂

 

Ingrediente: 

 

Pentru blat

  • 220g făină
  • 150g zahăr
  • 150g unt (moale)
  • 4 ouă
  • 120ml lapte
  • 50g cacao
  • 6g praf de copt
  • 1 vârf de linguriţă de bicarbonat
  • 1 păstaie de vanilie
  • sare

 

Pentru cremă

  • 150g smântână pentru frişcă (32% grăsime)
  • 300g mascarpone (la temperatura camerei)
  • 120g ciocolată (70% cacao)
  • 60-70g miere

Extra

→ Pentru însiroparea blaturilor: 1/2 lgţă pudră de coajă de portocală + 1/2 lgţă miere + aprox. 15 lgţe apă călduţă.

→ Pentru decor: fructe de pădure (căpşuni, afine, zmeură).

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blat. Mai exact, de blaturi, pentru că tortul meu a avut 3 blaturi pe care le-am copt separat. Chiar dacă durează puțin mai mult, prefer să procedez astfel și să fiu 100% sigură că blaturile îmi sunt coapte la mijloc. Dacă vă este mai ușor, puteți coace un singur blat pe care să îl tăiați în 3.

În bolul mixerului, am amestecat untul moale cu zahărul (eu am folosit zahăr pudră), sarea și ouăle. Apoi, am încorporat pudra de cacao și semințele de la o păstaie de vanilie. Restul ingredientelor uscate, făina, praful de copt și bicarbonatul, le-am amestecat separat și le-am cernut. Apoi, le-am încorporat și pe ele, treptat. Laptele l-am adăugat la final, treptat, pentru că mi s-a părut prea groasă compoziția.
Am mixat ingredientele foarte puțin, doar până ce s-au omogenizat.

 

Pasul 2

Compoziția de la punctul 1 am împărțit-o în 3 părți aproximativ egale. Fiecare a avut în jur de 300g (6 linguri). Din fiecare parte de aluat am copt câte un blat.

 

Pasul 3

Pentru coacerea blaturilor am folosit o tavă rotundă, de ø18cm, cu inel și fund detașabil. Pentru fiecare blat, am uns pereții tăvii cu unt și i-am tapetat cu făină, iar fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt.

Blaturile le-am copt, pe rând, la 180°C, timp de 23-25 de minute. Cuptorul l-am setat să difuzeze căldura sus-jos (funcție pentru cuptoarele electrice) și tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Înainte de a scoate blaturile din cuptor, vă sfătuiesc să le testați cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, atunci blaturile sunt coapte.

Pasul 4

După ce am scos blaturile din cuptor, le-am lăsat vreo 3-4 minute să se răcorească și apoi le-am scos din tavă. Le-am transferat pe un grătar și le-am lăsat să se răcească complet.

Este posibil ca, la copt, blaturile voastre să facă „burtă”, adică să nu fie tocmai drepte în partea de sus. Le puteți îndrepta, fără mare dificultate, cu ajutorul unui cuțit mare, după ce se răcesc.

Pasul 5

Între coacerea celor 3 blaturi, m-am apucat de cremă. Smântâna am încălzit-o într-o crăticioară. Atenție! Trebuie încălzită bine, dar să nu fiarbă. Când a ajuns aproape de punctul de fierbere, am luat-o de pe foc și am adăugat bucățile de ciocolată. Timp de vreo 10 minute, am lăsat ciocolata să se topească. Apoi, am amestecat până s-au omogenizat smântâna și ciocolata și am dat această cremă la frigider pentru o jumătate de oră bună.


Pasul 6

După ce amestecul de smântână cu ciocolată a stat la frigider, am continuat cu crema.

În bolul mixerului, am amestecat mascarponele cu o lingură de miere și, treptat, am adăugat crema de ciocolată cu smântână. Așa cum cred că v-ați dat seama deja, crema este foarte ușor de făcut. E important ca mascarponele să fie la temperatura camerei (să îl scoateți din frigider cu vreo 2-3 ore înainte să vă apucați de tort).

După prima lingură de miere, am mai adăugat puțin, pentru că soțului meu nu i s-a părut suficient de dulce crema. Mie mi s-a părut ok așa cum era, dar am vrut să împac pe toată lumea. 🙂

 

 

 

Pasul 7

Cu blaturile coapte și crema făcută, m-am apucat să asamblez tortul. Ochiometric, crema am împărțit-o în 3 părți. Pe un platou, am așezat primul blat, o parte de cremă și iar un blat, din nouă cremă și apoi ultimul blat. Tortul l-am îmbrăcat în ultima parte de cremă. Când vine vorba de cantități, să știți că cremă a fost fix cât trebuie atât pentru interior, cât și pentru exterior.

Pentru însiropare, am amestecat pudră din coajă de portocală (se găsește în comerț, în magazine bio și/sau la raioanele bio ale hipermarketurilor) cu apă călduță și puțină miere. Cu ajutorul unei lingurițe, am distribuit acest amestec pe suprafața blaturilor. Le-am însiropat foarte puțin, nu ca pe niște savarine, și nu pe toate. 😊 Primul blat (de jos în sus) nu l-am însiropat, doar pe următoarele 2.

 

 

 

Pasul 8

Când vine vorba de decorarea tortului, voi vă puneți amprenta personală. Eu am ales să presar deasupra niște firimituri care au căzut de la nivelarea blaturilor. Tortul meu l-am decorat cu fructe de pădure, căpșuni, afine și zmeură.

 

 

 

Asta a fost secțiunea 🙂

 

 

Cum vă spuneam încă de la început, nouă ne-a plăcut foarte mult. Sper să vă placă și vouă. Vă rog să reveniți cu un feedback dacă îl încercați. 🙂

 

 

Alte torturi delicioase: 

Tort cu fructe și cremă de mascarpone (pentru bebeluși)

 

 

Tort cu migdale şi banane (baby friendly)

 

 

Cheesecake în 3 culori, fără coacere (fără zahăr şi fără gelatină)

 

 

Tort din pancakes

Tort cu mascarpone şi caise (baby friendly)

Tort sănătos cu morcovi

 

 

 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *