Titlu: „Tatuatorul de la Auschwitz”

Autor: Heather Morris


Coincidență sau nu, prima carte pe care o citeam în 2019 era „Bibliotecara de la Auschwitz”, o carte emoționantă, care m-a răscolit. Când am terminat de citit „Tatuatorul de la Auschwitz”, m-am gândit că, probabil, începutul de an este o perioadă propice pentru astfel de cărți. Sunt povești de viață care ne fac să apreciem mai mult viața, în general, timpul pe care îl avem, lumea în care trăim. 

„Tatuatorul de la Auschwitz” este povestea a doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri neobișnuite, privați de libertate, nume, identități, de tot ceea ce au posedat, de familie și de orice formă de afecțiune. Au primit în schimb un număr. Numărul tatuat pe braț le-a devenit nume și identitate. Cartea este relatarea lui Lale, Ludwig Eisenberg (1916-2006), a celui care a fost tatuator la Auschwitz, despre tot ceea ce a fost nevoit să facă pentru a supraviețui. El și-a trăit viața conform devizei: „Dacă te trezești dimineața, este o zi bună.”

Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, de a-i inscripționa pe toți cei care ajung în lagăr, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui pentru supraviețuire, poate singura șansă. Știe că la Auschwitz va trebui să facă tot ceea ce îi va sta în putință, fără să țină cont de moralitate ori de vreo urmă de sentiment pe care îl are pentru a supraviețui. A ales să le pecetluiască oamenilor destinele … totul pentru supraviețuire. O va face cu capul plecat pentru că nu i se permite altfel. N-are voie să privească pe nimeni. Într-o zi, a încălcat regulile, și-a ridicat capul și a dat cu ochii de ea, de Gita, fata care va deveni raza lui de lumină în întunericul macabru de la Auschwitz. 

Funcția de Tätowierer îi aducea lui Lale anumite beneficii: un pat într-o cameră ce era destinată în mod normal kapo-ului, supraveghetorul unei barăci, extra porții de mâncare și libera trecere prin lagăr. Lale nu s-a bucurat singur de aceste beneficii, ci a încercat mereu să le facă viața mai ușoară și celor din jurul său, ajungând până la a face contrabandă cu alimente și produse din exteriorul lagărului. Lale este personajul pe care îl simți încăpățânat și empatic într-un mediu în care nu poți să fii altceva decât un executant care se anulează pe sine însuși. Nu a fost cazul lui Lale. El a luptat până la capăt, până în ziua în care Ludwig Eisenberg a devenit Lale Sokolov, omul care și-a continuat viața liber, dar nu mai puțin tumultos. 

Vă recomand să citiți „Tatuatorul de la Auschwitz”! Este o poveste tulburătoare, necosmetizată, plină de emoție, de speranță. Atrocitățile de la Auschwitz sunt descrise cu luciditate, așa că, în ciuda stilului fluid, nu este o carte ușor de citit. Cartea descrie o luptă continuă pentru libertate, pentru un strop de normalitate într-o lume dominată de teroare și orori. Este un roman despre curaj și onoare, despre iubire sinceră și empatie, o lecție de viață servită pe parcursul a 302 pagini. 

De curând, am aflat că „Tatuatorul de la Auschwitz” are o continuare scrisă de aceeași autoare, „Călătoria Cilkăi”, un roman care prezintă destinul Cilkăi Klein, unul dintre personajele puternice care se regăsesc în „Tatuatorul de la Auschwitz”. Ea ajunge de la Auschwitz în Gulagul Vorkuta și este acuzată că a colaborat cu naziștii. Condițiile cumplite din Siberia nu o doboară, ci își găsește puterea să spere … din nou. 

Îmi doresc să descopăr și povestea Cilkăi, să aflu ce s-a întâmplat cu ea dincolo de istorisirea lui Lale. Însă, până atunci, vreau să vă întreb dacă ați citit „Tatuatorul de la Auschwitz”. Cum vi s-a părut? 

 

Alte cărți/povești de viață pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *