Titlu: „Arta subtilă a nepăsării” („The subtle art of not giving a f*ck)”

Autor: Mark Manson

 



Am văzut că această carte este destul de lăudată, așa că am fost curioasă să o citesc. Recunosc că mi-a atras atenția și titlul. 🙂

La o primă vedere, tindem să credem că ar putea fi vorba despre o carte în care ți se spune cum să nu îți pese de nimic, să te concentrezi pe tine, să te pui pe primul loc, etc. Cartea subliniază neajunsurile dezvoltării personale care te învață cum să fii fericit și zen pentru tot restul vieții. Țin să precizez că nu toți cei care oferă suport în dezvoltarea personală promovează ideea asta a fericirii continue, dar depinde pe cine urmărești și ce cărți citești. Revenind la subiectul cărții, Mark Manson se concentrează pe ideea că viața nu poate fi întotdeauna roz, dar trebuie să aibă sens. Durerea și suferința fac parte din viață. Până la urmă, ele sunt utile, pentru că sunt lecții de viață, ne învață să distingem între bine și rău, să fim mai atenți și ne ajută să evoluăm. 

 

Câteva idei din carte

  • Să încetăm să avem convingerea că totul ni se cuvine. Se pare că, cu cât suntem mai liberi să ne exprimăm, cu atât tindem să-i evităm pe cei care ar putea să ne contrazică. 
  • Să ne pese de ceea ce este adevărat și important. 
  • Să ne cunoaștem cu adevărat valorile (să vedem dincolo de rostirea lor). Ele stau la baza identității și acțiunilor noastre. Valorile se împart în bune și mai puțin bune. Cele bune vin din interior (onestitatea, inovația, vulnerabilitatea, curajul de a te apăra și de a-i apăra pe ceilalți, respectul de sine, curiozitatea, caritatea, etc.), sunt bazate pe realitate, constructive din punct de vedere social, imediat și controlabile. Pe de cealaltă parte, valorile proaste sunt dependente de evenimentele exterioare (popularitatea, a te simți bine tot timpul, a nu fi singur, a fi plăcut de toată lumea, dominarea prin manipulare și violență, succesul material, a avea întotdeauna dreptate, etc.), iraționale, distructive din punct de vedere social, fără impact imediat și incontrolabile. Când ne ghidăm după valori proaste, nu facem decât să ne pese de lucruri cărora nu ar trebui să ne acordăm importanță, ci să ne axăm spre lucrurile care au sens. 
  • Dezvoltarea personală adevărată înseamnă prioritizarea valorilor bune, alegerea să ne pese de lucrurile bune. 
  • Fiecare dintre noi este responsabil de tot ceea ce se întâmplă în viața lui, indiferent de circumstanțe. Nu putem controla întotdeauna ceea ce ni se întâmplă, dar putem controla întotdeauna modul în care reacționăm și interpretăm ceea ce ni se întâmplă. 
  • Să nu evităm eșecul. Performanța se bazează pe mii de eșecuri mărunte. Putem avea succes cu adevărat atunci  când suntem dispuși să dăm greș. Adesea, frica de eșec vine din alegerea unor valori nepotrivite. 
  • Succesul nostru este determinat de cât suntem dispuși să luptăm pentru el. Adesea ne dorim recompensa, dar nu și munca pe care aceasta o impune. 
  • Fără conflict, nu poate exista încredere. Conflictele ne ajută să înțelegem cine ne este alături necondiționat. Nimeni nu are încredere într-un om disponibil întotdeauna.
  • O relație este sănătoasă atunci când ambii parteneri sunt dispuși să îl audă pe nu. Fără refuzuri și respingeri, limitele devin confuze, iar problemele și valorile unuia ajung să le domine pe ale celuilalt. Astfel, conflictul este necesar pentru ca relația să fie una sănătoasă. 

Acestea sunt doar câteva idei din carte cu care rezonez și care cred că pot schimba unele perspective. Bineînțeles, că nu rezonez cu tot conținutul cărții și nici nu îl consider life-changing, dar cred că acest lucru este extrem de subiectiv și depinde de fiecare dintre noi. Dacă ar fi să îi reproșez ceva acestei cărți, ar fi repetiția unor idei. În rest, vă recomand să o citiți, măcar pentru o potențială schimbare de perspectivă ori pentru un boost de motivație. 🙂

 

 

 

Alte cărți pe care vi le recomand: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *