Titlu: „Iubeşte şi fii iubit(ă)” 

Autori: Domnica Petrovai

 


 

„O relaţie bună înseamnă atenţie, prezenţă şi înţelegere în doi. Cu alte cuvinte, ambii parteneri trebuie să îşi asume fundamentul cuplului. Grija relaţiei. Nu este vorba despre cât şi ce dai, despre cât primeşti şi cât oferi. Nu este o tranzacţie comercială.”

 

 

Unele cărţi de psihologie pozitivă ne îndeamnă să ne punem pe noi pe primul loc, să fim în centru, lucru care nu spun că este rău, însă în cartea Domnicăi Petrovai am găsit o altă abordare, una care ne are pe noi în centru, dar din punct de vedere al responsabilităţii şi autonomiei.

Cartea asta te „dezbracă”, te confruntă cu tine, te supune analizei şi te provoacă la introspecție indiferent de statusul pe care îl are relaţia ta sau dacă ai una. Te trece printr-o panoplie de sentimente, de la negare, furie şi tristeţe la recunoaşterea unor comportamente, acceptare, asumare. Poate că, totuşi, depinde şi cu ce sentimente deschizi această carte. Vrei să te priveşti pe tine şi să te înţelegi mai bine sau atenţia ta se îndreaptă spre celălalt? Cumva, această carte este o oglindă şi te obligă să te priveşti drept în faţă. Te descoase încet, încet şi îţi provoacă nişte reacţii „aha” în ceea ce te priveşte, a unor mecanisme pe care le ai.

Avem tendinţa de a-l critica pe cel de lângă noi. Ştim ce nu face bine. Dar noi cu ce greşim? Îi cerem celuilalt să se schimbe, îi punem sacul cu vină în cârcă şi intrăm în defensivă. Ne luăm scutul şi armura şi ne apărăm. Cu greu recunoaştem că avem propriile noastre răni, frici şi greşeli. O relaţie nu înseamnă contabilizarea greşelilor ori a meciurilor cu pierderi şi câştiguri, ci este un drum cu urcuşuri şi coborâşuri pe care îl avem de parcurs împreună, mână în mână, cu sinceritate, respect şi inima deschisă spre propria evoluţie. O relaţie nu este despre a căuta vinovaţi, ci despre a fi mai responsabili cu noi, mai autonomi şi mai capabili să luăm decizii şi acţiuni pentru binele personal şi al cuplului.

 

„În dragostea adevărată, gândeşti, simţi, ai control asupra ta – nu eşti subjugat celuilalt, nu te aperi de celălalt, nu supravieţuieşti alături de celălalt în speranţa unor vremuri mai bune, dar nici nu-l consumi pe celălalt.”

 

Domnica Petrovai, psihoterapeut cognitiv-comportamental şi psiholog clinician, spune că trecutul joacă un rol cheie pentru fiecare dintre noi, atât cel al familiei, cât şi cel relaţional. Cu cât suntem mai deschişi să săpăm mai adânc, cu atât putem observa mai bine ce tipare perpetuăm, ce comportamente am adoptat în mod conştient sau inconştient, ce limitări avem.

Cartea nu este un reţetar, nu propune soluţii wow sau general valabile şi nici x paşi de urmat pentru o viaţă fericită, ci ne ajută să ne înţelegem mai bine pe noi şi pe cel de lângă noi. Nu este o lectură greoaie, ci una pe înţelesul tuturor.

 

O relaţie de cuplu presupune muncă şi asumare împreună. Să ne uităm la noi înainte de a avea aşteptări de la celălalt sau de a-l învinui pentru insuccesele noastre personale ori pentru coborâşurile relaţiei. Poate că întâlnirile între doi oameni ţin de noroc, însă o viaţa în doi se construieşte împreună.

 

 

 

Alte cărţi pe care vi le recomand:

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

3 Comments on Recomandă o carte (#5/2019): „Iubeşte şi fii iubit(ă)”

    • Ma bucur ca mesajul meu a ajuns la tine asa cum imi era intentia. 🙂 Daca o citesti, astept sa-mi scrii si sa-mi spui daca ti-a placut sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *