Titlu: Inteligența erotică: reconcilierea vieții erotice cu viața de familie.” (Mating in captivity: reconciling the erotic and the domestic)

Autor: Esther Perel

 


 

În societatea românească, erotismul, sexul și pasiunea sunt subiecte încă tabu. Tabu este încă și mersul la psiholog, indiferent de problema pe care o avem sau dacă avem una. „Cum să îi spunem unui străin ce probleme avem?” Cam asta ar fi prima întrebare care le vine în minte celor care sunt reticenți la mersul la psiholog. Nu știu câte cupluri încearcă terapia înaintea divorțului sau câți parteneri se deschid cu adevărat unul față de celălalt pentru ca relația lor să funcționeze, să îi împlinească cu adevărat. Ar fi util de menționat că „Inteligența erotică” nu este o carte despre sex și nici nu vă învață vreo rețetă minune de aplicat în cuplu, care să îi garanteze trăinicia. Este o carte despre relații și intimitate.

În cartea ei, Esther Perel dă exemple de cazuri clinice cu care a avut de-a face de-a lungul practicii sale de psihoterapeut (este terapeut de cuplu și de familie, cu o experiență de peste 30 de ani), exemplifică situații/cazuri și oferă și abordarea folosită pentru respectivul caz. Veți spune poate că munca ei se desfășoară în America și societatea americană diferă de cea românească. Da, sunt de acord. Ei sunt mai deschiși să își rezolve problemele la psiholog, pe când noi suntem reticenți să o facem, dar problemele cuplurilor din toată lumea sunt asemănătoare.

 

„Considerați-mă o idealistă, dar eu cred că dragostea și dorința nu se exclud reciproc, ci doar că ele nu se manifestă în același timp. De fapt, siguranța și pasiunea sunt două nevoi umane separate, fundamentale, ce răsar din diferite motive și tind să ne poarte în diferite direcții. Toți avem nevoie de siguranță: de permanență, încredere, stabilitate și continuitate. Aceste instincte, înrădăcinate și adăpostite în noi, ne motivează în experiența noastră umană. Dar avem, de asemenea, nevoie de noutate și de schimbare, forțe generative ce dau vieții plenitudine și vibrație. Iar aici riscul și aventura se conturează considerabil. Suntem contradicții ambulante, căutăm protecție și predictibilitate, pe de o parte, și prosperăm în diversitate, pe de altă parte.”

 

Soluțiile propuse în carte nu țin locul unei pastile universale potrivită pentru orice cuplu. Ne provoacă la introspecție, să ne analizăm, să ne identificăm modul de a funcționa, de ce funcționăm într-un fel sau altul și soluții din care putem alege sau pe care le putem adapta în funcție de modul nostru de funcționare. De fapt, mesajul cărții (unul dintre ele) este că inteligența erotică ne ajută să găsim un echilibru între cele două forțe contradictorii care ne guvernează: familiaritatea și erotismul. Trăinicia unei relații își are rădăcinile în deschiderea partenerilor, comunicare, respectarea individualității fiecăruia, interesul de a ne descoperi și redescoperi partenerul. „Inteligența erotică înseamnă crearea unei distanțe și apoi aducerea acestui spațiu la viață„.

Esther Perel abordează subiectul pasiunii în cuplu din mai multe perspective. Ne vorbește despre nevoia de a trăi în intimitate roluri care ne sunt străine în viața reală, despre rolul fanteziei în viața de cuplu, despre zguduirea relației de cuplu atunci când apare un copil, despre cum experiențele trăite în copilărie își pun amprenta asupra comportamentului pe care îl vom avea în cuplu la vârsta adultă, despre definirea „normalului” și „acceptabilului” în cuplu, etc.

 

„De-a lungul anilor, am observat că gravitarea în jurul copiilor nu este numai un stil de viață; uneori este și o configurație sentimentală. Copiii sunt într-adevăr o sursă de alimentare pentru adulți. Dragostea lor necondiționată și devotamentul total oferă vieții un înțeles sporit. Problema apare atunci când ne îndreptăm către ei pentru ceea ce nu mai obținem unul de la celălalt: sentimentul că suntem speciali, că și noi contăm, că nu suntem singuri. Când transferăm aceste nevoi sentimentale adulte la copiii noștri, plasăm o povară prea mare pe umerii lor. Pentru a se simți în siguranță, copiii trebuie să știe că puterile lor sunt limitate și la fel de limitat este și ceea ce li se cere pe ascuns. Ei au nevoie ca noi să avem relațiile noastre de dragoste, orice formă ar lua acestea. Când suntem satisfăcuți din punct de vedere emoțional și sexual (cel puțin în mod rezonabil este așa, să nu ne lăsăm duși de val), le permitem copiilor noștri să experimenteze propria independență prin libertate și sprijin.”

 

Mai jos, găsiți capitolele cărții, să înțelegeți mai bine despre ce este vorba pe parcursul ei:

  1. De la aventură la captivitate: Motivul pentru care căutarea siguranței face ca vitalitatea erotică să slăbească.
  2. Mai multă intimitate, șai puțin sex: Dragostea caută apropiere, dar dorința necesită distanță.
  3. Capcanele intimității moderne: Comunicarea nu este singura cale spre apropiere.
  4. Democrație versus sex fierbinte: Dorința și egalitarismul nu joacă după aceleași reguli.
  5. Ba poți! Etica muncii protestante este responsabilă pentru degradarea dorinței.
  6. Sexul este murdar, practică-l cu persoana iubită: Când puritanismul și hedonismul intră în conflict.
  7. Profiluri erotice: Spune-mi cum ai fost iubit(ă) și-ți voi spune cum faci dragoste.
  8. Statutul de părinte: Când doi sunt amenințați de al treilea.
  9. Despre realitate și fantezie: În sanctuarul gândirii erotice găsim o cale directă spre plăcere.
  10. Umbra celui de-al treilea: Regândirea fidelității.
  11. Să punem din nou accentul pe sex: Introducerea erotismului în cămin.

 

„Inteligența erotică” este genul de carte care trebuie citită cu mintea deschisă. Asta nu înseamnă că eu am fost de acord cu tot ce scrie în ea, însă recunosc că am avut câteva momente „Aha!” pe parcursul ei. Mi-a deschis perspective noi și e imposibil să nu o facă dacă este citită fără prejudecăți, cu mintea deschisă, așa cum spuneam.

 

Dacă ați citit-o, aștept să împărtășim păreri. 🙂

 

 

Ce am mai citit pentru dezvoltarea personală:

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *