Sursa foto: Pexels.com

Activitatea pe care v-o propun astăzi noi am testat-o de mai multe ori de-a lungul timpului, cu grade de dificultate potrivite vârstei. Ultima dată am încercat-o prin luna august, când Antonia era în vacanță. Până acum nu am reușit să vă povestesc despre ea, timpul fiind uneori prea scurt și greu de împărțit între toate prioritățile existente.

Această activitate are în centru simțurile. Practic, am suprimat un simț, cel vizual, pentru ca focusul să fie pe altele 3: olfactiv, tactil și gustativ.

Beneficiile activității

  • Jocurile senzoriale le stimulează copiilor simțurile și reprezintă un prilej de explorare și învățare.
  • Reprezintă o oportunitate de a încerca gusturi noi.
  • Copilul învață să distingă gusturile/mirosurile.
  • Copilul învață să asocieze anumite texturi cu anumite gusturi.

Cum am organizat activitatea

Activitatea am împărțit-o în 2 părți: o parte axată pe simțul tactil, să recunoască alimentul în funcție de formă și textură, iar a doua parte s-a concentrat pe simțul gustativ, pentru că a trebuit să recunoască alimentul după gust. Simțul olfactiv a fost implicat în ambele părți ale activității. Cum spuneam mai sus, am suprimat simțul vizual. Antonia a fost legată la ochi pe parcursul activității.

Scopul a fost ca, în ambele etape ale activității, să descrie cum se simte alimentul respectiv: moale/tare, dulce/acru/amărui, zemos/uscat și așa mai departe. Am rugat-o să-și ia de fiecare timpul necesar înainte de a da un răspuns, să atingă de mai multe ori un aliment, să îl guste/mestece cât consideră că este necesar. Un alt scop, al meu, nerostit, a fost să o scot puțin din zona de confort, să atingă și alimente care nu îi plac (kiwi, de exemplu) și să simtă și gusturi pe care, în mod obișnuit, le respinge (salata, de exemplu).

Prima parte a activității

Pentru prima parte a activității, am ales următoarele alimente:

  • dovlecel
  • lămâie
  • morcov
  • kiwi
  • cartof
  • cireașă
  • castravete
  • nectarină
  • fulgi de porumb
  • curmale
  • afină
  • jeleu
  • cașcaval
  • pâine
  • banană
  • făină

A doua parte a activității

Pentru a doua parte a activității am încercat să nu pun fix aceleași alimente și să aduc și gusturi mai puțin testate sau agreate de ea. De asemenea, pentru această parte a activității, nu a putut să-și folosească simțul tactil. Alimentele le-a putut mirosi și gusta din mâna mea. Antonia a gustat (nu am urmat ordinea scrisă):

  • pâine
  • curmală
  • afine
  • castravete
  • cașcaval
  • smochină
  • cireșe
  • fulgi de porumb
  • jeleu
  • semințe de dovleac
  • kiwi
  • nectarină
  • prune uscate
  • pepene galben
  • șuncă
  • lămâie
  • ardei
  • salată

I-a plăcut mai mult lămâia decât kiwi-ul și ar fi vrut să fie mai multe curmale pe platou. 🙂

Ca o concluzie finală, tare bine ne-am distrat făcând activitatea asta și ne-am propus să o repetăm în viitor.

Sper să vi se potrivească și vouă! Dați-mi de veste dacă o încercați!

Alte idei de activități: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *