Le-am spus pernițe, dar nu vă lăsați induși în eroare de forma lor … sunt cornulețele care ni se topeau în gură încă de pe vremea când eram copii. Le-am schimbat doar forma. Gustul și textura sunt cele pe care le știm deja. Aluatul fraged învelește magiunul, iar zahărul pudră vine să completeze fix cât trebuie gustul dulce. Povestea lor are legătură cu copilăria … cu copilăria Antoniei, dar și cu a mea, pentru că îmi trezesc amintiri pe care le port cu drag în suflet.

De 1 decembrie, Antonia trebuia să ducă la școală un preparat tradițional, care se regăsește pe mesele românilor de sărbători. Inițial, m-am gândit să pregătesc ceva cu ștaif, un altfel de cozonac, o babka pufoasă și aromată, dar babka are nevoie de timp, un timp pe care eu nu îl aveam. Apoi, am zis că nu mă complic și merg pe o variantă ceva mai simplă. Ce-ar fi dacă aș pregăti cornulețe cu magiun? Până la urmă, cornulețele au fost pernițe. Tare bune au ieșit, așa că rețeta trebuia să ajungă și la voi. O găsiți mai jos.

Ingrediente:

Pentru aproximativ 60 de bucăți

  • 260g făină
  • 150g unt rece
  • 2 gălbenușuri
  • 130g smântână
  • 30g zahăr vanilat fin
  • 1/2 lgță rasă de sare
  • 1 lgță rasă de scorțișoară

+ 350g magiun

+ zahăr pudră

Mod de preparare:

Pasul 1

Într-un bol încăpător, am amestecat ingredientele uscate, făina, zahărul, sarea și scorțișoara. Am cufundat în ele untul rece, tăiat cubulețe și m-am apucat de frământat până am obținut un aluat nisipos, exact așa cum procedez cu aluatul pentru tarte.

Pasul 2

Peste aluatul obținut am adăugat gălbenușurile și smântâna. Am folosit smântână cu 15% grăsime, dar, dacă preferați o smântână mai grasă, o puteți folosi fără probleme.

Am frământat până s-au „împrietenit” toate ingredientele, dar nu prea mult pentru ca aluatul să nu se întărească la copt. Dacă vă este mai ușor, aluatul îl puteți pregăti în bolul mixerului planetar, cu toate ingredientele puse laolaltă de la bun început.

Am adunat aluatul sub forma unui disc și l-am învelit în folie alimentară. Pentru a-mi ușura munca, eu am făcut aluatul cu o zi înainte, așa că l-am lăsat la frigider peste noapte. Dacă vreți să coaceți pernițele/cornulețele în aceeași zi, aluatului îi va fi de ajuns să stea la frigider o oră bună.

Pasul 3

A doua zi, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat vreo 30 de minute la temperatura camerei. Am împărțit aluatul în 2 și din fiecare bucată am întins pe masa de lucru, pudrată cu făină,  câte o foaie subțire. Eu am obținut foi de aproximativ 23x16cm.

La marginea fiecărei foi, pe latura mai lungă, am pus magiunul. Cantitatea pe care o folosiți depinde de preferințele voastre. Mie îmi plac cornulețe cu umplutură din belșug. În magiun, puteți adăuga și nucă măcinată. Am rulat strâns aluatul (cât să învelească bine umplutura). Cu ajutorul unei pensule, marginea fiecărui rulou am uns-o cu puțină apă. Apoi, cu un cuțit bine ascuțit, am tăiat pernițe aproximativ egale, de 2-3 cm. Din fiecare foaie de aluat am obținut 2 rulouri (4 în total) și aproximativ 30 de pernițe (60 de bucăți în total).

Pasul 4

Pernițele le-am așezat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt, cu zona de îmbinare dedesubt pentru a nu se desface la copt. Nu le-am uns cu nimic.

Le-am copt, în cuptorul preîncins, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație, la 170° Celsius, pe treapta din mijloc, timp de aproximativ 15 minute. Dacă alegeți să faceți cornulețe sau pernițe mai mari, atunci va trebui să măriți timpul de coacere.

Pasul 5

Cât timp pernițele stau în cuptor, pregătiți un bol cu zahăr pudră. Puteți folosi și zahăr vanilat pudră. Când scoateți pernițele din cuptor, cu ajutorul unei palete, transferați-le în bolul cu zahăr și tăvăliți-le. Dacă veți aștepta ca pernițele să se răcească, zahărul nu se va mai lipi de ele.

Au fost minunate, cu gust de copilărie, cu aluat fraged și umplutură din belșug! 🙂 Se pot păstra timp de mai multe zile (până la 5-6 zile) în cutii cu capac.

Rețeta nu este deloc complicată și vă recomand cu tot dragul să o încercați. Dați-mi de veste dacă o faceți.

Și acum să vă întreb de formă … Preferați forma clasică de cornulețe sau să le tăiați așa ca mine, sub formă de pernițe? 🙂


Alte rețete de încercat de sărbători (și nu numai): 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *