Aţi auzit vreodată de fursecurile numite „limbi de pisică”? Poate că le-aţi gustat deja, dar nu ştiaţi că se numesc astfel. Sunt nişte fursecuri lunguieţe, care se estimează că datează de undeva din secolul XVII. Reţeta fursecurilor pe care v-o propun astăzi a pornit de la aceste limbi de pisică. În mod tradiţional, aluatul lor se compune din părţi egale de făină şi zahăr la care se adaugă ouă sau doar albuşurile, lapte sau unt.

Mi-au rămas 2 albuşuri de la cornuleţele cu magiun (rețeta urmează să apară pe blog) şi căutam să le includ într-o reţetă de fursecuri. Aşadar, am făcut nişte fursecuri cu miere a căror aluat este asemănător cu cel al limbilor de pisică, însă nu am adăugat zahăr, ci miere şi nu le-am dat o formă lunguiaţă, ci rotundă. Este o reţetă foarte simplă şi rapid de făcut, fix de ceea ce avem nevoie în această perioadă. Fursecurile le puteţi lăsa simple, le puteţi glasa cu ciocolată topită sau le puteţi lipi, câte două, cu crema voastră preferată.

 

Ingrediente: 

  • 60g unt de 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 50g miere
  • 70g făină albă
  • 2 albuşuri
  • un praf de sare

 

Mod de preparare:

Pasul 1

Cu ajutorul mixerului, am amestecat untul cu mierea şi cu făina. Veţi obţine un aluat gros, destul de dificil de amestecat. Eu nu am insistat să amestec prea mult ingredientele, pentru că, prin activarea glutenului, la copt, fursecurile pot căpăta o textură gumoasă.

 

Pasul 2

Am bătut albuşurile cu praful de sare până am obţinut o spumă fermă. Am luat vreo 2-3 linguri din spuma de albuşuri şi am amestecat-o cu aluatul. Compoziţia a început să devină mai fluidă, astfel că, cu ajutorul unei palete de patiserie, am încorporat restul spumei de albuşuri. Am folosit o paletă pentru a evita pierderea aerului acumulat în spumă.

 

Pasul 3

Am tapetat o tavă întinsă cu hârtie de copt şi am încins cuptorul la 200° Celsius. Iniţial, am vrut să folosesc un poş cu un dui rotund pentru modelarea fursecurilor, însă nu mi-a plăcut prea mult rezultatul, aşa că am pus compoziţia în tavă cu ajutorul unei linguriţe. Am lăsat spaţiu între fursecuri, pentru că se lăţesc la copt. Dacă doriţi, le puteţi adăuga în mijloc o stafidă sau o bucăţică de nucă ori orice alt ingredient care vă inspiră.

Am dat fursecurile la copt timp de aproximativ 6-7 minute. Când sunt coapte, ele devin aurii pe margini. Să le supravegheaţi, pentru că, dacă le lăsaţi la copt doar un minut în plus, ele se pot arde. După coacere, le-am lăsat să se răcorească în tavă şi apoi le-am desprins cu uşurinţă de pe hârtia de copt.

 

Mi-au ieşit aproximativ 23 de fursecuri delicioase, uşor crocante în exterior şi moi în interior.

Ajunsă acasă de la grădiniţă, Antonia s-a bucurat tare mult de surpriza asta dulce şi, vizibil încântată, mi-a spus: „Să mai faci din astea, mami!”. Şi ce nu face o mamă pentru fericirea copilului ei? 🙂

 

 

Alte reţete de fursecuri şi biscuiţi: 

Fursecuri cu nuci (fără zahăr)

Fursecuri moi cu măr şi cocos (fără lactate)

Fursecuri pufoase cu ciocolată şi stafide (fără zahăr)

 

 

Biscuiţi împletiţi

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *