Am ajuns la concluzia că gătesc, instinctiv, în funcție de sezon. Biscuiții și fursecurile fac parte din sezonul de toamnă-iarnă. Se încadrează perfect în peisaj. De cele mai multe ori și aromele le aleg în funcție de perioadă. De exemplu, nucile și dovleacul le atribui toamnei, iar iarna e musai să folosesc condimentele clasice pentru turta dulce sau chiar să încep să fac turtă dulce de pe la începutul lui decembrie și ultima porție să o coacem undeva pe la final de februarie-început de martie.
De această dată, am ales să fac fursecuri cu nuci. Nu am pus zahăr și nici îndulcitori, așa că sunt potrivite și pentru cei mai mici membri ai familiei. Curmalele le îndulcesc suficient. Sunt fragede, moi și aromate. Găsiți, mai jos, ingredientele și modul de preparare. Veți vedea că se fac ușor și repede. 🙂
Ingrediente:
- 1 ou
- 130g iaurt grecesc (3 linguri generoase)
- 60g unt topit
- 160g făină (6-7 linguri)
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 10 curmale
- 60-70g nuci
- scorțișoară (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, vă sfătuiesc să vă ocupați de nuci și de curmale. Dacă aveți curmale uscate, cu textura dură, vă sfătuiesc să le hidratați timp de câteva ore sau peste noapte. Eu am folosit curmale moi care nu necesită hidratare.
Mi-am pregătit nucile. Puteți alege să folosiți făină din nuci sau să le tăiați grosier ca să existe o diferență de textură. Eu am ales să le mărunțesc cu punga și ciocanul pentru carne, suficient cât să le pot încorpora în aluat. Adică, le pun într-o pungă rezistentă şi le bat cu ciocanul pentru carne. Mi se pare mult mai eficientă şi mai rapidă această metodă. Eu am pus nuci, nuci Pecan și nuci braziliene. Dacă nu le aveți pe toate în casă, puteți alege un singur sortiment.
Pasul 2
În vasul blenderului, am pus curmalele, iaurtul și oul. Le-am mixat până s-au omogenizat. Am transferat această compoziție într-un bol încăpător. Am încorporat untul topit și răcit și, treptat, făina amestecată cu praful de copt. Întâi, am amestecat cu un tel și apoi, când aluatul a început să se lege, am încorporat ingredientele cu mâna.
Pasul 3
Am încorporat nucile în aluat. Nu l-am frământat în exces. L-am împărțit în 2 părți egale.
Am pudrat masa de lucru. Am întins, cu un sucitor, o jumătate de aluat (o foaie de aprox. 3-4 mm), iar cealaltă jumătate am păstrat-o la frigider.
Pasul 4
Cu ajutorul unor forme, am decupat fursecurile. Le-am așezat într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Am încins cuptorul la 180° Celsius și am dat fursecurile la copt pentru aproximativ 12-13 minute. Același procedeu l-am urmat și cu cealaltă jumătate de aluat, care a stat la frigider.
Am copt 2 tăvi de fursecuri, 31 de bucăți în total. Cu greu m-am abținut să nu mănânc o tavă întreagă. Copilul a confirmat că sunt „foalte bune”, așa că, cel mai probabil, vom repeta rețeta. Dați-mi de veste dacă o încercați.
Alte rețete de fursecuri și biscuiți:
- Biscuiţi şi fursecuri sănătoase pentru mese festive
- Biscuiţi împletiţi
- Biscuiţi cu fulgi de ovăz şi unt de arahide (fără zahăr)
- Fursecuri pufoase cu ciocolată şi stafide (fără zahăr)
- Fursecuri pufoase cu dovleac
- Fursecuri moi cu măr şi cocos (fără lactate)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna! Se pot inlocuii nucile cu alune, arahide, caju?
Salut!
Da, le poți înlocui cu alte tipuri de nuci.
Sunt absolut minunate!
Tare mult mă bucur că au avut succes! 🙂