Cum îmi place să o surprind pe Antonia, din când în când, cu ceva dulce atunci când vine de la grădiniță, m-am gândit la un desert rapid și nu foarte dulce. Checul părea soluția potrivită. În plus, de multă vreme n-am mai făcut un chec. L-am făcut cu ingredientele pe care le aveam în casă. Mi-a ieșit un fel de banana bread cu aromă de portocală și nuci.

Am făcut această rețetă de 2 ori în decursul unei săptămâni, pentru că a avut succes de la mic la mare. A doua oară l-am făcut să-l împărțim cu prietenii și am adăugat și fulgi de ciocolată neagră în compoziție, pe lângă nuci și stafide.

Mai jos, găsiți ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente: 

  • 200g făină
  • 2 banane bine coapte (aprox. 230g)
  • 100ml suc de portocale (de la aprox. 1 portocală mare)
  • 2 ouă
  • 1 plic coajă de portocală (sub formă de pulbere – 6g)
  • 3 linguri ulei (aprox. 25-30g)
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 40-50g miere
  • 60g nucă
  • un praf de sare
  • 20-30g stafide (opțional)
  • unt + făină (pentru tavă)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Pentru a-mi ușura munca, bananele, sucul de portocală, ouăle, coaja de portocală uscată, uleiul, sarea și mierea le-am mixat blender până am obținut o compoziție omogenă.

Câteva precizări despre ingredientele folosite:

  1. Am folosit suc de portocale proaspăt pe care l-am obținut prin stoarcerea unei portocale mari.
  2. Am folosit ulei de floarea soarelui pentru că are un gust mai puțin pronunțat spre deosebire de uleiul de măsline, de exemplu.
  3. Am optat pentru coajă de portocală uscată, care se găsește în comerț, pentru a intensifica aroma de portocală. Puteți răzui coaja unei portocale, dar, în acest caz, vă sfătuiesc să optați pentru portocale ale căror coajă nu este tratată cu pesticide.

Pasul 2

Compoziția din blender am transferat-o într-un bol încăpător. Peste ea am turnat făina amestecată cu praful de copt. Am amestecat energic cu un tel până am obținut o compoziție omogenă.

Pasul 3

În aluat am încorporat nuca pe care am mărunțit-o cu cuțitul și stafidele.

Pasul 4

Am uns o tavă de chec cu unt și am tapetat-o cu făină. Am turnat compoziția și am nivelat-o. Am dat checul în cuptorul preîncălzit, la 180° Celsius, pe treapta din mijloc a cuptorului, pentru aproximativ 45 de minute. Înainte de a scoate checul din cuptor, l-am supus testului scobitorii. Dacă scobitoarea iese curată, știți că checul este copt.

După ce l-am scos din cuptor, l-am lăsat să se răcorească pentru câteva minute. Apoi, l-am scos din tavă și l-am transferat pe un grătar, unde l-am lăsat să se răcească (aproape) complet înainte de a-l felia. Am pus acel „aproape” pentru că n-am mai avut răbdare și nici cu pofta nu m-am prea descurcat. Chiar și călduț a fost pufos și delicios. 🙂 Pe lângă pufoșenie și delicioșenie are o aromă subtilă de portocală. Musai să-l încercați! Sper să fie pe gustul vostru.

Poftă bună! 🙂


Alte rețete dulci: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

5 Comments on Chec cu banane și portocale

  1. Buna Flavia! Am facut reteta cu ceva emotii, checurile cu banana in compozitie sunt mai des destinate esecului. Am copt in forme de briose, sa le cresc sansele de succes. 🙂
    Au iesit super bune, pufoase si aromate. Nu am avut nuci, am pus cateva bucatele de ciocolata neagra. Intra pe lista restransa de preparate de succes cu banana.

      • L-am facut si in forma de chec, dar a fost esec total. A iesit o chestie densa si necoapta la mijloc. Raman la briose, cand o sa ma incumet sa mai fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *