Sunt tot felul de challenge-uri care circulă pe internet, unele funny, altele menite să schimbe obiceiuri. După ce am scris despre cele 3 motive pentru care ar trebui să ținem un buget lunar, v-am arătat 4 modele practice de organizare a bugetului și 18 principii și idei de economisire, în cadrul seriei „Organizare financiară pentru părinți și copii”, vreau să vă aduc 5 provocări pe care eu le consider productive tocmai pentru că vă vor ajuta să economisiți. Vă explic fiecare provocare pe rând, cu puncte pro și contra, iar la finalul lor adaug un fel de ghid, de tips & tricks care să vă ajute să vă țineți de provocări și să nu vă abateți de la ele. 

 

De ce să ții un challenge legat de economisire? 

  1. Pentru fun. 🙂
  2. Pentru că vrei să își depășești limitele, să îți dovedești că poți s-o faci și pe asta. 
  3. Pentru că vrei să își resetezi niște obiceiuri. 
  4. Pentru că ai nevoie să economisești pentru un anumit scop. 

 

5 challenge-uri care te vor ajuta să economisești

 

1.Economisește în 52 de săptămâni (52-week saving challenge)

Ce presupune această provocare? 

Pui deoparte o anumită sumă de bani în fiecare săptămână. Cât? Depinde care variantă o alegi. Îți propun 2 variante mai jos (găsești aici altele 10): 

  1. Poți economisi în funcție de numărul săptămânii. Mai exact, în săptămâna 1 pui deoparte 1 leu, în săptămâna 2 pui deoparte 2 lei, în săptămâna 3 pui deoparte 3 lei și tot așa până ajungi la ultima săptămână când pui deoparte 52 de lei. La finalul provocării, ar trebui să ai economii în valoare de aproximativ 1400 lei. Dacă știi că poți economisi mai mult, începe cu suma de 10 lei în loc de 1 leu. 
  2. Poți economisi o sumă fixă pe săptămână. De exemplu, alegi să pui deoparte 50 de lei în fiecare săptămână. La final de an, vei avea 2600 lei economisiți. 

Pro: Ai posibilitatea să începi cu sume mici pe care să le poți pune deoparte în mod regulat sau le poți crește puțin câte puțin, deci economisirea, în această situație, nu o simți, nu te impacteză lunar din punct de vedere financiar. 

Contra: Provocarea se întinde pe o durată mare de timp și s-ar putea să îți pierzi interesul. Bineînțeles, tu decizi durata provocării. Poate, dacă îți poți vizualiza progresul (să ții banii într-un borcan transparent, de exemplu), îți va fi mai ușor să perseverezi.

 

2. 30 de zile cu un buget minim 

Ce presupune această provocare? 

Timp de 30 de zile poți cheltui doar pe lucruri esențiale, fără ieșiri, mâncare la restaurant/comandată, cafea to-go, cumpărături non-alimentare, etc. 

Pro: Poți economisi într-un timp scurt.

Contra: Nu știu cât de bine poți stabili suma economisită dacă nu ai un buget pe care să îl urmărești în mod constant, lunar (măcar cu 2-3 luni înainte de challenge), să ai la ce să te raportezi într-un mod cât mai concret.  

 

 

3. Economisește în 365 de zile (variante similare: 365 day nickel challenge

Ce presupune această provocare? 

Această provocare este similară cu prima. Diferența este că pui bani deoparte în fiecare zi, sume mici sau cât crezi tu că îți permiți fără să îți impacteze traiul de zi cu zi. Și pentru acest challenge vei găsi variante mai multe pe internet. 

Pro: Același punct pozitiv enunțat la prima provocare.

Contra: Mie mi-ar fi foarte greu să pun deoparte bani în fiecare zi, timp de un an. Prefer prima provocare, cu bani puși deoparte săptămânal.

 

 

4. Economisește în 12 luni

Ce presupune această provocare? 

Pui bani deoparte în fiecare lună și crești suma progresiv. De exemplu, în luna ianuarie pui deoparte 25 de lei, în februarie 50 de lei, în martie 75 de lei și tot așa. Prin acest sistem, vei pune deoparte 1950 lei în 12 luni. Eu aș alege ca economiile să fie „investite” în cadourile de Crăciun și aș renunța să pun bani deoparte în luna decembrie. În acest caz, challenge-ul s-ar derula pe parcursul a 11 luni și aș economisi 1650 lei. 

Pro: Ținând cont de obiectivul meu, aș scăpa de grija banilor pentru cadourile de Crăciun (nu-i un lucru mic). 🙂 În plus, mi se pare mai simplu să pui bani deoparte lunar. Eu aș alege să transfer suma lunară într-un cont de economii în fiecare lună când mi-ar intra salariul. 

Contra: Este o provocare care necesită disciplină având în vedere că se întinde pe o durată lungă de timp. 

 

 

5. Ziua/weekend-ul fără cheltuieli

Ce presupune această provocare? 

Îți alegi o zi sau un weekend pe lună în care nu cheltui niciun ban, pe absolut nimic. Poate fi un challenge pe o durată scurtă de 2-3 luni sau permanent, integrat în stilul de viață. 

Pro: Cred că este o provocare care ne ajută să ne disciplinăm și organizăm atât ca indivizi, cât și ca familie. O văd o provocare potrivită pentru întreaga familie.

Contra: Nu cred că se poate economisi foarte mult prin această metodă, dar, până la urmă, depinde ce obiective ne setăm. 

 

Sursa foto: Pexels.com

Pe lista de obiective aș mai fi adăugat și pantry challenge, dar aceasta este o provocare căreia vreau să-i dedic un articol întreg. 🙂

 

 

Cum să te ții de provocări? (tips & tricks)

  1. Fixează-ți un obiectiv clar, să știi pentru ce pui bani deoparte. 
  2. Cooptează un prieten cu care să „concurezi”. 🙂 Competiția este bună uneori și, în acest caz, motivarea reciprocă s-ar putea să funcționeze. 
  3. Urmărește-ți progresul. Fă-ți un tabel în care să îți notezi cât ai pus deoparte lunar și câți bani s-au adunat după fiecare depunere ori folosește un borcan transparent pe care să-l poți vedea umplându-se. 
  4. Ține cont de evenimentele viitoare pentru a nu-ți sabota progresul, să nu fii nevoit să iei din economii pe durata provocării (zile de naștere și alte ocazii care ar impune cheltuieli mai mari). 
  5. Conștientizează-ți prostele obiceiuri/slăbiciuni. Cred că acesta poate fi un obiectiv în sine atunci când îți impui să economisești. Practic, să înțelegi când ești predispus să cheltui mai mult. De exemplu, atunci când ești plictisit, poate mergi la mall și cumperi primul lucru care îți place; atunci când nu îți faci o listă de cumpărături, poate ajungi să cumperi prea multe, iar unele lucruri nici nu apucă să fie consumate, etc. 
  6. Stabilește-ți reguli înainte de challenge, ce îți este și ce nu îți este permis pe parcursul provocării. 

 

Primul punct din această ultimă listă se referea la obiective. Eu cred că provocările legate de economisirea banilor, pe lângă banii puși deoparte, ne pot ajuta să ne depășim unele limite sau să ne conștientizăm unele obiceiuri. De asemenea, depinde de noi cum ne raportăm la ideea de economisire, dacă alegem să o vedem ca pe ceva restrictiv sau ca pe o oportunitate. 

 

Sunt curioasă care dintre provocările de mai sus vi s-ar potrivi. Chiar dacă suntem în a 3-a lună din an, eu mă gândesc să încep cu provocarea nr. 4.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on 5 provocări pe care merită să le încerci dacă vrei să economisești (Organizare financiară pentru părinți și copii #4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *