În ultimul articol din seria „Organizare financiară pentru părinți și copii”, v-am expus 5 provocări pe care merită să le încercați dacă vreți să economisiți. În acel articol, vă spuneam și despre pantry challenge sau, mai pe românește, provocarea cămării (sună ciudat!) căreia mi-am dorit să îi acord un întreg articol. A venit momentul să vă invit să descoperiți această provocare destul de populară în America în ultimii ani.

 

Sursa foto: Pexels.com

 

 

Ce este pantry challenge?

Înainte de a intra în detalii, vreau să îți pui o întrebare și să-ți răspunzi sincer: Tu câtă mâncare arunci? Poate fi mâncare gătită pe care nu o mai consumi pentru că ai gătit o cantitate prea mare ori porția care a rămas la prânzul de ieri nu ai mai consumat-o pentru că ai avut poftă să mănânci altceva. Poate arunci mâncare pentru că ai cumpărat prea multă, nu ți-ai organizat mesele încât să consumi produsele cu termen de valabilitate mic și te-ai văzut nevoit(ă) să arunci produsele care au depășit termenul de valabilitate. Sunt sigură că situațiile pot să varieze, dar știu sigur că risipa alimentară reprezintă o problemă la nivel global.

Pe scurt, provocarea este să folosești ceea ce ai înainte de a face alte cumpărături. Până la urmă, nu știu dacă ar trebui să fie o provocare sau un obicei pe care să ne străduim să ni-l implementăm. Tind să optez pentru a doua variantă.

 

 

Care sunt beneficiile acestei provocări?

Reduci risipa alimentară. Nu îmi place să arunc mâncare! Este o risipă de bani, de resurse și da, mă gândesc la toți oamenii care se pun seara în pat cu burta goală.

Economisești bani. Cu un plan bine pus la punct, eventual cu o pantry challenge de care să te ții măcar o dată la fiecare 3-4 luni, cumperi mai puțin și folosești într-un mod mai organizat alimentele pe care le ai deja.

Înveți care alimente au mai mare trecere la tine în casă. Sau care ingrediente sunt mai puțin apreciate. Degeaba e bine să mănânci avocado dacă îl cumperi doar ca să-l atunci la gunoi pentru că nimeni din familia ta nu se dă în vând după el.

Economisești timp. Știi ce mănânci și nu ai nevoie să mergi la cumpărături pe durata provocării. Sau o faci foarte puțin, în funcție de regulile pe care ți le-ai setat. 

Devii mai organizat(ă). O astfel de provocare te constrânge să devii mai organizat(ă) și să îți pui la punct un sistem care să funcționeze pe termen lung.

Devii mai creativ(ă) în bucătărie și, implicit, diversifici rețetele. Ai ingredientele, dar nu știi ce să gătești? La un click distanță, pe Pinterest, de exemplu, ai o grămadă de idei care ți se afișează căutând rețete în funcție de un anumit ingredient.

Le predai copiilor o lecție valoroasă, care le va fi de folos pe termen lung.

Beneficiile cred că sunt clare. Acum e momentul să trecem la partea practică.

 

 

Cum te organizezi dacă vrei să urmezi această provocare?

 
Pasul 1 → Îți setezi un obiectiv 

Obiectivele noastre pot fi diferite în funcție de ceea ce ne dorim să obținem: 

  1. Obiective financiare – Câți bani vrei să economisești? Pentru a avea o evidență a economiilor, calculează cât cheltui lunar pe mâncare și apoi împarte suma la 30 de zile (câte are o lună). De exemplu, dacă cheltui 2000 lei lunar pe mâncare, asta înseamnă un buget zilnic de aprox. 67 de lei dedicat alimentelor. Pornind de aici, poți stabili, mai concret, câți bani poți pune deoparte pe perioada provocării. 
  2. Obiective legate de timp – Pe ce durată de timp vrei să ții provocarea? Gândește-te ca intervalul de timp să ți-l fixezi în așa fel încât să simți că provocarea dă roade, că îți ridică alte provocări, în bucătărie, dar nici prea lung, pentru că riști să nu mai existe echilibru în alimentație. 
  3. Obiective legate de mâncare – Cât de mult vrei să mănânci din ceea ce ai? Care este limita pe care îți propui să o atingi? 
  4. Obiective legate de organizare – Vrei să îți dovedești că te poți organiza mai bine în bucătărie, să știi ce mănânci la fiecare masă, să reduci risipa alimentară și să fii mai chibzuit(ă) în privința banilor pe care îi dai pe mâncare? 
 
Pasul 2 → Îți stabilești reguli

Provocarea o urmezi în condițiile pe care tu ți le stabilești, în funcție de dinamica ta și de stilul de viață pe care îl ai. Ai stabilit obiectivul/obiectivele și durata de timp în care vrei să îl/le atingi. Să presupunem că vrei ca această provocare să o ții timp de o săptămână. Poți să-ți fixezi ca regulă să nu mergi deloc la cumpărături în acest timp sau poți alege să faci cumpărături minime, de exemplu, de 50 de lei, o singură dată în intervalul stabilit. Este posibil să ai nevoie de fructe și legume, ouă, lapte sau pâine. 

 
Pasul 3→ Faci inventarul

Un pas foarte important este să inventariezi, pe foaie (așa prefer eu să fac), alimentele pe care le ai în cămară, frigider și congelator. Este important să deschizi fiecare dulap, să verifici ce ai în fiecare sertar și pe fiecare raft. Îți las, mai jos, un model de organizare care s-ar putea să ți se potrivească. Poți trece și data de valabilitate a fiecărui aliment. 

 

 

 
Pasul 4 – Faci un meal plan 

Cu ingredientele pe care ți le-ai trecut pe foaie la pasul 3, stabilești un plan alimentar pe 2-3 zile (poate nu vei reuși să o faci pe mai multe zile, așa că începe cu pași mici). Alege să incluzi în meal plan alimentele care au un termen de valabilitate mai mic. Pe blog, găsești câteva idei de meniuri săptămânale care s-ar putea să te inspire. Un exemplu îl las mai jos. 

 

 

Acum ai ocazia să fii creativ(ă) în bucătărie, să încerci rețete și combinații noi sau pe care nu le-ai mai făcut de ceva vreme, dar și să verifici dacă porțiile pe care le pregătești sunt corecte.

 

Cum știi dacă provocarea a dat roade în cazul tău? În funcție de obiectivul pe care ți l-ai stabilit la începutul provocării. Poate ai economisit bani sau ai încercat 2 rețete noi. Poate ai realizat că te poți organiza mai bine în bucătărie și ai o idee mai clară ce alimente nu sunt pe placul tău, arunci des sau rămân cu lunile pe raftul din cămară. 

În continuare, dacă te ajută, găsești pe blog un articol în care am povestit cum mi-am organizat bucătăria, cum am împărțit produsele pe diferite zone și categorii pentru a avea o idee clară ce ingrediente am și pe care trebuie să le recumpăr. În cazul meu, sistemul acesta funcționează. 

Sper ca acest articol să îți fie de folos! M-ar ajuta să îți știu părerea. 🙂

 

Tu cum te organizezi în bucătărie? 

Ați ținut vreodată o pantry challenge sau ești tentat(ă) să încerci?

Care este obiectivul pe care ai vrea să ți-l fixezi? 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *