La mine în casă are loc marea (re)organizare, adică scot totul din dulapuri, le șterg bine și îmi pun lucrurile într-o ordine care mie mi se pare mai eficientă. Cel mai probabil, anul viitor, voi găsi un al sistem pentru ca ordinea să fie și mai ordine. Numele meu este Flavia și sunt pasionată de organizare și eficientizare! Pasiunea mea naște sisteme noi (și idei crețe) în fiecare an. :)) 

Mi-am luat o zi de luni liberă și ghiciți ce am făcut? Mi-am continuat treaba cu ordinea și organizarea în dulapul cu medicamente. Am luat fiecare cutie, sirop și pastilă pentru a le verifica valabilitatea. M-am ales cu o pungă generoasă de medicamente expirate sau foarte aproape de data de expirare, dovadă că nu prea luăm medicamente, unele fiind cumpărate și cu 3-4 ani în urmă. Având toate aceste medicamente de aruncat, m-am întrebat unde le arunc, pentru că știam că nu e ok să le arunc în gunoiul menajer și de aici a răsărit ideea de a împărtăși cu voi din informațiile pe care le am. 

De ce nu aruncăm medicamentele în gunoiul menajer? 

Medicamentele sunt incluse în cadrul deșeurilor periculoase, lucru pentru care nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi și nu este o soluție nici să fie aruncate în sistemul de canalizare. 

Medicamentele conțin substanțe chimice active care, atunci când ajung în mediu, pot contamina apa și solul. De aici, oamenii suferă de pe urma consecințelor, pentru că substanțele ajung în pânza freatică, o contaminează și știm câți români beau apă din puțuri și fântâni a căror apă nu este testată cu regularitate. Reziduurile medicamentelor ajung și la rădăcinoasele pe care le consumăm și nu numai. 

Unde aruncăm medicamentele expirate? 

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.” Mai exact, unele farmacii au contracte cu firme specializate în distrugerea deșeurilor periculoase și au un sistem prin care preiau medicamentele expirate de la populație. Atenție! Nu toate farmaciile vă acceptă medicamentele expirate, așa că, dacă aveți în plan să duceți medicamentele voastre expirate într-o anumite farmacie, dați-le un telefon înainte, să vă asigurați că nu faceți un drum degeaba. 

Experiența mea

După ce am adunat medicamentele expirate, am sunat la farmacia la care merg de obicei (nu doar pentru medicamente, ci și pentru unele cosmetice și produse alimentare). Mi-au spus că îmi pot lua medicamentele oricând, așa că, la vreo 2 zile după ce am sunat la ei, am fost prezentă cu punguța de medicamente. Inconvenientul a fost că doamna cu care am vorbit la telefon nu mi-a vorbit de procedura care se impune în astfel de cazuri și nici eu nu m-am gândit că ar fi una. Mai exact, am primit un formular de predare pentru medicamentele expirate în care trebuia să îmi pun datele de contact, denumirea fiecărui produs predat, numărul lotului din care face parte, data de expirare și cantitatea predată. Având o pungă întreagă de pastile, flacoane și tuburi, am luat formularul și l-am completat acasă. Apoi, m-am întors la farmacie pentru a preda medicamentele conform procedurii. 


Astăzi, 5 iunie, este Ziua Mondială a Mediului. Pe principiul că puțin cu puțin se adună, fiecare dintre noi suntem responsabili, prin acțiuni simple, să protejăm mediul înconjurător. Aici am lansat o rugăminte pentru toți iubitorii de natură. 

Voi ce faceți cu medicamentele expirate? 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on NU aruncați la gunoi medicamentele expirate!

  1. De câțiva ani, la fel am procedat cu cele expirate, sau neterminate. 😊. Cele goale le reciclez( carton, sticla, plastic). Cel puțin așa mi- au zis de la farmacie. Însă sunt dezamăgită cu modul de reciclare în Romania. Sper să se ia în serios treaba asta și să încercăm să fim mai organizați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *