Majoritatea copiilor adoră brioşele. Cândva, Antoniei îi plăceau indiferent dacă erau dulci sau sărate. Le-a refuzat o bună bucată de vreme până am înţeles că o nemulţumea mărimea lor. Erau prea mici. Am o tavă din silicon, fără BPA, pentru mini brioşe. O foloseam pe aceea de câte ori făceam brioşe, pentru că mi se părea foarte practică. La dorinţa copilei, am trecut la o tavă cu forme de brioşe medii.

Brioşele sărate pot fi servite la micul dejun, la gustare ori la cină. De această dată, am ales să le fac cu măsline şi telemea, pentru că sunt două ingrediente care îi plac mult Antoniei. M-am gândit că cu cele 2 „ajutoare” şi cu nişte forme mai mari de brioşe nu voi da greş. Şi nu m-am înşelat. 🙂

Să ştiţi că brioşele sărate îşi pot face loc cu succes şi pe platourile vostre de aperitive, de sărbători, la o ocazie specială ori la o simplă întâlnire între prieteni.

 

Ingrediente: 

Pentru 14-15 brioşe medii

 

  • 200g făină (100g făină albă + 100g făină integrală)
  • 100g telemea
  • 60g unt (topit şi răcit)
  • 2 ouă
  • 100g smântână
  • 150g măsline fără sâmburi
  • 20g parmezan
  • 100ml lapte
  • 1 linguriţă praf de copt

 

Mod de preparare: 

  1. Într-un bol încăpător, am turnat făina, praful de copt şi telemeaua zdrobită cu furculiţa. Am amestecat ingredientele. Eu am folosit telemea de vacă, puţin sărată. Puteţi adăuga şi cu 50g în plus de telemea. Eu am pus ce mi-a rămas în frigider.
  2. Am adăugat laptele şi smântâna, ambele la temperatura camerei, ouăle, parmezanul şi untul topit şi răcit. Am amestecat bine, până s-au omogenizat ingredientele. Parmezanul îl puteţi omite.
  3. Pentru această reţetă am folosit măsline negre, puţin sărate, pe care le-am feliat. Le-am încorporat în aluatul obţinut.
  4. Într-o tavă de brioşe am pus hârtie de copt pentru brioşe, pe care am stropit-o cu puţin ulei. În fiecare formă am pus cam 2 linguri de aluat. Fiecare brioşă am decorat-o cu câteva felii de măsline.
  5. Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus şi jos. Am lăsat brioşele la copt pentru aproximativ 30 de minute. Puteţi verifica dacă sunt coapte cu ajutorul unei scobitori. Dacă scobitoarea iese curată, brioşele voastre sunt gata.

 

Mi-au ieşit nişte brioşe pufoase şi gustoase. Şi în casă mirosea delicios.

 

 

Tips&Tricks: 

  • Cred că aţi observat că nu am adăugat sare. Am considerat că măslinele, telemeaua şi parmezanul sunt suficient de sărate.
  • Puteţi adăuga condimentele voastre preferate.
  • Vi se pare complicat să faceţi brioşe în hârtie de copt? Vi se lipesc de hârtie, aşa-i? Pentru a păstra brioşele întregi, trebuie să dezlipiţi hârtia când brioşele sunt complet răcite.

 

 

Alte reţete asemănătoare: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

2 Comments on Brioşe cu telemea şi măsline

  1. Si reteta asta o voi incerca. Pizza a fost delicioasa, la fel si salata cu bulgur si rodie. Esti o adevarata sursa de inspiratie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *