Mai am în congelator gălbiori pe care i-am pus anul trecut la congelat. Soțul meu nu este un mare iubitor de ciuperci, iar copilul nici atât. Totuși, trebuie să epuizez proviziile de anul trecut, pentru că urmează să pun altele anul acesta. Știu sigur că gălbiori nu mai pun, pentru că nu au avut succesul pe care mă așteptam să-l aibă. Relaţia cu gălbiorii este cât se poate de simplă: îi iubeşti sau îi deteşti. Eu sunt în prima tabără. Gustul şi mirosul lor îmi aduce aminte de copilărie, tocăniţa de gălbiori cu smântână numărându-se printre mâncărurile mele preferate, dar nu cea făcută de mine, ci de unul dintre părinţii mei. Lângă ea, o mămăliga caldă se potriveşte perfect.

În afară de clasica tocăniță de gălbiori, am încercat și o rețetă de paste cu gălbiori. Nu am inventat eu roata, cu siguranță, însă este o idee de prânz (sau cină) sănătoasă, rapidă și ușor de făcut. Am încercat o variantă simplă și una în care am adăugat bucăți de piept de pui. Ambele au fost delicioase. Mai jos, găsiți varianta simplă de paste cu gălbiori, cea la care apelez atunci când nu am mâncare gătită în casă și prea puține alimente prin frigider ori am poftă de o porție de paste delicioase.

Ingrediente: 

Pentru 2 porţii generoase

  • 150g paste integrale (penne am folosit eu – cântărite uscate)
  • aprox. 200g gălbiori (dezgheţaţi şi storşi de apă)
  • 2 cepe eşalote
  • 2 căţei usturoi
  • 200ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde
  • parmezan pentru servit (opţional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Cum vă spuneam, pentru această rețetă am folosit gălbiori congelați. I-am lăsat la dezghețat peste noapte, în frigider. Când s-au dezghețat, i-am stors bine de apă.

Pasul 2

Pastele le-am pus la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Pasul 3

Cepele eșalote le-am tăiat mărunt și le-am „călit” într-o tigaie cu un strop de apă și unul de ulei. Eu folosesc ceapă eșalotă destul de des în preparate. Mi se pare mai aromată și mai dulceagă decât restul sortimentelor de ceapă. Bineînțeles, dacă nu aveți ceapă eșalotă, puteți folosi ceapă albă sau ceapă verde.

Peste ceapa eșalotă am adăugat gălbiorii. I-am gătit timp de aproximativ 5 minute. Gălbiorii mei nu au fost opăriți înainte de congelare, dar nu au avut nevoie de mai mult timp de gătire. Dacă folosiți gălbiori proaspeți, va trebui să îi gătiți în jur de 10-12 minute.

Pasul 4

Am adăugat smântâna lichidă, pentru gătit, sarea, piperul și usturoiul zdrobit și am mai lăsat tigaia pe foc timp de 2-3 minute. Compoziția din tigaie am amestecat-o cu pastele fierte. Am adăugat pătrunjel verde și parmezan ras înainte de servire.

Prânzul meu a fost un deliciu! 🙂

Care este rețeta voastră preferată de paste?

Alte rețete de paste: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *