După ce v-am propus 10 reţete pentru micul dejun (plus 5 reţete culese de la prieteni) şi 10 reţete fără carne pentru masa de prânz, astăzi vă propun 10 variante pentru un prânz cu carne sau cu peşte. Sper să vă inspire în întocmirea meniurilor voastre săptămânale.
Chiftele din carne de vită la cuptor – a trecut demult vremea când prăjeam chiftelele în ulei şi îmi „parfumam” întreaga casă cu miros de prăjeală. Am avut nevoie de un pic de timp să găsesc cea mai bună reţetă de chiftele la cuptor. Uneori îmi ieşeam crude, alteori prea uscate, însă acum au fost fragede, foarte fragede.
Clătite cu carne de vită şi legume – este o reţetă pe care nu o fac foarte des, însă este extrem de simplă şi de gustoasă. Am făcut-o mai mult cu gândul la noi, cei mari, însă am adaptat-o puţin încât să fie potrivită şi pentru prânzul fetiţei.
Ficat cu legume în papiotă – prepar peştele în papiotă pentru că este mult mai gustos şi nu se usucă. Pentru prima dată am încercat să prepar şi ficatul în acelaşi mod. În articol vă arăt pas cu pas cum pregătesc papiota.
Somon cu dovleac – o reţetă rapidă şi aromată.
Dovlecei umpluţi – îmi place reţeta asta pentru că este foarte versatilă. Puteţi folosi orice tip de carne şi puteţi adăuga legumele voastre preferate.
Chiftelute cu somon – reţeta aceasta am făcut-o acum aproape un an când fetiţa mea era din ce în ce mai independentă în ceea ce priveşte mâncarea. Am fost obligată să mă pliez pe cerinţele ei :). În plus, ne place somonul. Combinat cu cartofi dulci e un deliciu.
Pui cu dovleac – această reţetă este inspirată dintr-un preparat suedez, Kycklingfile med pumpa, care are în plus faţă de ingredientele pe care le-am folosit, ardei iute, sos de peşte, piper şi sare. O puteţi adapta cu uşurinţă pentru copiii la început de diversificare.
Chifteluţe cu pui – de ziua soţului căutam reţete de aperitive, ceva diferit de cele încercate până atunci. Am găsit o reţetă de chifteluţe cu pui la cuptor pe care am adaptat-o pentru fetiţa noastră.
Chiftele de pui cu legume – este o reţetă culeasă de la prietena mea, Cosmina. De fapt, ea are reţeta de la o altă prietenă de-a noastră. Am făcut un fel de telefonul fără fir :). Important este faptul că aceste chiftele sunt delicioase şi vă recomand să le încercaţi.
M-aţi întrebat cum fac prânzurile cu carne pe care le regăsiţi la meniul săptămânal. Găsiţi mai jos câteva exemple şi modul de preparare.
- Pulpă de pui cu morcov, praz, conopidă, oregano şi ulei de măsline. Carnea o fierb la foc mic. De cele mai multe ori, aleg pulpa de pui pentru că este bogată în fier. Legumele le gătesc la aburi (în aparatul combinat de la Philips Avent). La final, carnea o tai în bucăţi, o amestec cu bucăţile de legume, adaug ierburi aromatice şi ulei de măsline. Prefer să folosesc uleiul crud pentru că astfel îşi păstrează toate proprietăţile.
- Ficat de pui cu cartof dulce, conopidă, usturoi, cimbru şi ulei de măsline. Ficatul îl fierb în două ape: prima apă o arunc după ce se ridică spuma lăsată de ficat, iar în a doua pun foi de dafin, usturoi, ceapă şi boabe de piper pentru aromă. Înainte ţineam ficatul în lapte. Între timp, am învăţat că fierul (din ficat) şi calciul (din lapte) se exclud unul pe celălalt. Legumele le gătesc la aburi. La final, tai ficatul bucăţi, adaug usturoiul fiert şi zdrobit, legumele, cimbrul şi uleiul de măsline.
- Carne de vită cu conopidă, dovlecel, sfeclă roşie, ceapă şi cimbru. Legumele, mai puţin sfecla, şi carnea le gătesc la aburi. Sfecla o coc în cuptor, o porţionez şi o congelez. Astfel am un mic stoc de care mă folosesc la nevoie. La fel ca şi în cazul preparatelor precedente, mirodeniile şi uleiul le adaug la final.
Aţi văzut că gătesc mult la aburi. Vă dau şi motivele pentru care o fac:
- se păstrează textura alimentelor.
- pierderea de vitamine şi minerale este minimă. De fapt, este cel mai bun mod de a păstra cea mai mare parte a nutrienţilor din alimente.
- necesită foarte puţin timp şi extrem de puţine vase de spălat :).
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Buna, care este rolul otetului in reteta de chiftelute ?eu stiu de la un nutritionist ca nu e sanatos…..
Reteta de chiftele cu pui este a unui nutritionist. Otetul fragezeşte. Nu văd de ce, în special în cantităţi mici, ar fi dăunător.