La finalul lui martie, am sărbătorit prima zi de naștere în autoizolare, a soțului meu. În vremuri de pandemie, am sărbătorit așa cum am putut mai bine. Nu am vrut ca această zi să treacă pe lângă noi ca oricare alta. Indiferent de context și de situația în care suntem, țin ca zilele noastre de naștere să fie cu adevărat zile de sărbătoare.

Și ce zi de naștere ar fi fost aceea fără tort?! 🙂 Pentru această ocazie, am pregătit un tort simplu, cu un blat care aduce a banana bread și cu o cremă fină, delicioasă. Am ales o cremă cu ciocolată albă, pentru că ciocolata albă este preferata soțului meu.

Mi-am dorit ca decorul tortului să fie în degradé, însă, fiind la cabană, fără ustensilele mele obișnuite, nu a ieșit chiar așa cum mi-aș fi dorit. Pentru că gustul este minunat, aspectul nu mă împiedică să împărtășesc rețeta aceasta cu voi.

Ingrediente: 

Pentru blat

  • 250g făină
  • 4 ouă
  • 160g unt topit (82% grăsime)
  • 2 banane (180-200g)
  • 120g zahăr de cocos
  • 100ml lapte
  • 7g praf de copt
  • 1 păstaie de vanilie
  • un praf de sare
  • apă+miere pentru însiroparea blaturilor (opțional)

Pentru cremă

  • 250g mascarpone (le temperatura camerei)
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 120g ciocolată albă
  • 100g ricotta
  • 2 linguri piure de afine
  • 1 linguriță de miere (opțional)

Mod de preparare:

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blaturi. Tortul meu a avut 3 blaturi pe care le-am copt separat. Chiar dacă durează puțin mai mult, prefer să procedez astfel și să fiu 100% sigură că blaturile îmi sunt coapte la mijloc. Dacă vă este mai ușor, puteți coace un singur blat pe care să îl tăiați în 3.

În bolul mixerului, am bătut ouăle cu zahărul de cocos și praful de sare. Am încorporat untul topit și răcorit, laptele, cele 2 banane făcute piure și interiorul păstăii de vanilie. Apoi, am încorporat ingredientele uscate, făina amestecată cu praful de copt. Am mixat ingredientele foarte puțin, doar până ce s-au omogenizat.

Pasul 2

Compoziția de la punctul 1 am împărțit-o în 3 părți aproximativ egale. Fiecare a avut în jur de 330-350g. Din fiecare parte de aluat am copt câte un blat.

Pasul 3

Pentru coacerea blaturilor am folosit o tavă rotundă, de ø18cm, cu inel și fund detașabil. Pentru fiecare blat, am uns pereții tăvii cu unt și i-am tapetat cu făină, iar fundul tăvii l-am tapetat cu hârtie de copt.

Blaturile le-am copt, pe rând, la 180°C, timp de 22-23 de minute. Cuptorul l-am setat să difuzeze căldura sus-jos (funcție pentru cuptoarele electrice) și tava am așezat-o pe treapta din mijloc a cuptorului. Înainte de a scoate blaturile din cuptor, vă sfătuiesc să le testați cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, atunci blaturile sunt coapte.

Pasul 4

După ce am scos blaturile din cuptor, le-am lăsat vreo 3-4 minute să se răcorească și apoi le-am scos din tavă. Le-am transferat pe un grătar și le-am lăsat să se răcească complet.

Este posibil ca, la copt, blaturile voastre să facă „burtă”, adică să nu fie tocmai drepte în partea de sus. Le puteți îndrepta, fără mare dificultate, cu ajutorul unui cuțit mare, bine ascuțit, după ce se răcesc.

Pasul 5

În mod obișnuit, crema o fac între coacerea blaturilor. De această dată, le-am făcut în zile diferite. Blaturile le-am copt acasă și crema am făcut-o la cabană, locul în care ne-am retras în această perioadă.

Pentru reușita cremei este foarte important ca ingredientele să fie la temperatura camerei. Asta înseamnă să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte să vă apucați de cremă.

Ciocolata am topit-o la bain-marie. Este foarte important ca ciocolata să nu intre în contact direct cu sursa de căldură, deci nu puneţi bucăţile în oală şi le topiţi pe foc. Le aşezaţi într-un vas termorezistent pe care îl puneţi deasupra unei oale cu apă caldă, fără ca acesta să ajungă în apă, şi lăsaţi ciocolata să se topească lent.

Pasul 6

Mascarponele l-am amestecat cu ricotta. Mie îmi place să adaug ricotta în cremele cu mascarpone, pentru că le oferă mai multă cremozitate.

Crema de brânză (mascarpone + ricotta) am adăugat-o, treptat (câte 2 linguri), în ciocolata topită. Este important să le amestecați treptat, pentru ca crema de brânză și ciocolata să ajungă la aceeași temperatură. Dacă puneți toată cantitatea de ciocolată caldă pentru mascarpone, riscați să vi se taie crema.

Pasul 7

Am transformat smântâna în frișcă în cel mai simplu mod: am bătut-o cu mixerul. Există guri care spun că nu s-ar bate, nu s-ar face frișcă fără zahăr. Ei bine, să mă credeți pe cuvânt că obțineți frișcă și fără să adăugați zahăr. Însă, dacă crema nu vi se pare suficient de dulce, puteți adăuga acum zahăr, miere sau orice alt îndulcitor preferați. Eu am adăugat o linguriță de miere după ce s-a bătut frișca.

Pasul 8

Frișca am împărțit-o în 2 părți: una am amestecat-o cu o lingură de cremă și cealaltă parte am încorporat-o, treptat, în crema rămasă. Prima parte, cea cu o lingură de cremă, va îmbrăca tortul. Cea de-a doua parte, amestecată cu întreaga cantitate de cremă rămasă, își va găsi locul între blaturile tortului.

În crema pe care am așezat-o între blaturi, am adăugat 1 lingură de piure de afine de pădure, de acolo culoarea mov. Trebuie să știți că, dacă veți folosi afine de cultură, nu veți obține aceleași culori.

Precizez că, înainte de a monta tortul, am însiropat blaturile foarte puțin cu apă și miere.

Pasul 9

Pentru îmbrăcarea tortului, am folosit jumătate din cantitatea de frișcă + 1 lingură din cremă (înainte să adaug piureul de afine), cum spuneam mai sus. Această cremă am împărțit-o în 3 părți aproximativ egale. În 2 dintre ele, am adăugat cantități diferite de piure de afine. Ideea este să obțineți 3 culori în degradé, de la mov închis la mov foarte deschis sau alb, așa că depinde de voi să vă jucați cu cantitățile.

Tortul l-am decorat cu cremele în degradé, alune mărunțite și felii de căpșuni.

Din păcate, în cabană era foarte cald când decoram tortul (focul pe lemne este mai greu de controlat) și crema mea a dat puțin pe afară. Tortul meu este departe de a arăta perfect și nici nu a avut parte de o ședință foto onorabilă, dar vă asigur că a fost delicios.

Sper să-l încercați și să fie pe placul vostru! 🙂

Alte rețete de torturi: 

Tort de ciocolată (cu conținut redus de zahăr)

Tort cu morcovi

Tort cu migdale și banane (baby friendly)

Tort cu mascarpone și caise (baby friendly)

Cheesecake în 3 culori (fără coacere)

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Tort cu cremă de afine și ciocolată albă (cu conținut redus de zahăr)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *