tort cu banane si migdale

 

Se apropie ziua de naştere a Antoniei şi nu puteam lăsa tortul la voia întâmplării. Îmi doresc ca în fiecare an să fiu eu cea care i-l face pentru că nimeni nu poate alege ingredientele mai bine decât mine (asocierea lor ţine de gustul fiecăruia) şi nimeni altcineva nu va putea pune ingredientul cheie: dragostea de mamă.

Anul acesta ideea tortului a plecat de la aceste bomboane raw şi de la modul în care Antonia a devorat checul cu banane în călătoria noastră spre România. De fapt, a fost prima dată când a spus „chec” foarte clar şi răspicat. Mi-am zis că poate nu ar fi rău să încerc să îmbin cumva aceste două reţete încât să obţin un tort sănătos şi pe gustul tuturor, mici şi mari deopotrivă.

Am început cu schiţa pe foaie şi am continuat cu proba pe care o vedeţi în imagini. Nu vreau să gafez în ziua cea mare aşa că mereu testez reţetele de tort înainte. Duminica înaintea zilei de 1 mai am fost invitaţi la nişte prieteni dragi nouă aşa că am avut şi cobaii pe care să îi supun degustării. Dacă v-aş spune doar părerea mea, aş fi prea subiectivă :). Ei au zis că tortul este delicios. Până şi soţului i-a plăcut, deşi nu este un mare fan al prăjiturilor în general. El este criticul meu numărul 1! A considerat că n-ar strica puţin mai multă cremă aşa că reţeta de mai jos va fi adaptată în acest sens.

 

Ingrediente: 

Pentru blat

  • 300g făină integrală
  • 6 ouă
  • 180g unt (la temperatura camerei)
  • 150g zahăr de cocos
  • 4 banane coapte (400g piure de banane)
  • 3 linguriţe praf de copt
  • 1+1/2 linguriţe esenţă naturală de portocale
  • 2 linguriţe pudră de vanilie

Pentru cremă

  • 100g migdale
  • 10 curmale mici
  • 50g stafide
  • 250g mascarpone
  • 250g ricotta
  • 2 linguri fulgi de cocos (foarte fini)
  • 2 linguri pudră de roşcove
  • sucul de la o portocală
  • 1 lingură miere (aprox. 30-35g)
  • 2 linguri unt de cocos (la temperatura camerei)

 

Pentru decor

  • căpşuni
  • afine
  • mure
  • zmeură
  • violete comestibile
  • frunze de mentă
  • fistic râşnit
  • fructe de goji râşnite

 

Mod de preparare (blaturi): 

  1. În bolul robotului de bucătărie am amestecat untul cu zahărul. Apoi, am adăugat ouăle unul câte unul.
  2. Făina am amestecat-o cu praful de copt şi le-am cernut. Am adăugat esenţa de portocale şi vanilia, ambele sub formă de pudră. Ingredientele uscate le-am încorporat în amestecul lichid.
  3. Bananele le-am mixat în blender şi le-am adăugat peste aluatul obţinut. Am amestecat până am obţinut o compoziţie omogenă.
  4. Acest aluat l-am împărţit în 3 părţi egale pentru că am copt 3 blaturi şi mi-am dorit ca acestea să fie uniforme. Fiecare parte de aluat am turnat-o într-o tavă de tort cu inel al cărei fund l-am tapetat cu hârtie de copt. Marginile le-am uns cu unt. Am copt blaturile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 20 de minute. Dacă blaturile trec testul scobitorii, atunci sunt coapte. Le-am lăsat să se răcească aproape complet în forma de tort.

 

blat de tort cu banane

 

 

blat de tort cu banane

 

 

Mod de preparare (cremă): 

  1. Migdalele le-am hidratat în apă peste noapte (la frigider).
  2. Curmalele le-am hidratat peste noapte în lapte vegetal.
  3. În prepararea cremei am început mai întâi cu migdalele şi fructele uscate, scurse bine de apa, respectiv laptele vegetal în care au stat la hidratat, pe care le-am mixat în blender cu sucul de la o jumătate de portocală.
  4. Am turnat amestecul într-un bol şi am adăugat pudra de roşcove, o lingură din untul de cocos şi fulgii de cocos. Am amestecat cu o paletă de patiserie până am obţinut o compoziţie omogenă.
  5. Separat, în bolul robotului de bucătărie, m-am ocupat de a doua parte a cremei. Am amestecat uşor mascarponele cu ricotta (ambele reci, din frigider). Peste acestea am adăugat sucul de la o jumătate de portocală (aprox. 30-40ml), mierea şi o lingură de unt de cocos. Am obţinut o cremă fină şi aromată.
  6. Mai mult de jumătate din crema de mascarpone cu ricotta am adăugat-o peste crema de migdale făcută în prealabil. Cu aceasta voi asambla blaturile.

 

Asamblarea tortului: 

  1. Cum am spus mai sus, o mare parte din crema de mascarpone cu ricotta am amestecat-o cu crema de migdale. Cu acestea am montat tortul, iar cu restul de cremă albă l-am decorat.
  2. Am uns primul blat cu jumătate din crema de migdale, am aşezat peste el al doilea blat şi ultimul strat de cremă. Peste cremă am aşezat al treilea blat.
  3. Tortul l-am îmbrăcat în crema albă rămasă şi l-am ornat cu fructe de pădure şi flori comestibile. Alegerea decorului vă aparţine.

 

tort cu banane si migdale

 

Singurul meu regret vis-a-vis de acest tort este că straturile de cremă nu sunt foarte marcate. În rest, are ţinută (crema nu curge şi nici nu e greu de întins) şi gustul este minunat. Adulţilor le-a plăcut. Sper să le placă şi copiilor :).

 

Tort cu banane si migdale

 

Sfaturi/Precizări: 

  • Am folosit o tavă de tort teflonată cu baza detaşabilă de 28cm. Dacă vreţi să aveţi un tort mai înalt, atunci coaceţi blaturi într-o tavă mai mică (de 24cm, de exemplu).
  • Pentru că am un copil care mă solicită, am preferat să îmi uşurez munca şi blaturile să le fac cu o zi înainte.
  • Dacă vreţi ca straturile de cremă să fie mai marcate decât ale mele, puteţi pune mai multă pudră de roşcove.

 

 

 

Daţi-mi de ştire dacă faceţi tortul, dacă v-a plăcut sau nu :). Noi vi-l recomandăm cu drag!

Tort cu banane si migdale

 

Alte reţete de prăjituri baby friendly: 

Prăjitură cu cireşe

Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz

Crumble cu mere şi banane

Chec cu mălai, lămâie şi zmeură

Chec cu mere

Chec cu kaki

Chec umed cu lămâie şi iaurt

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

18 Comments on Tort cu migdale şi banane (baby friendly)

  1. Arată într-un mare fel! O să încerc și eu rețeta deși la decor n-o să-mi iasă veci pururi așa de frumos!

    • Mulţumesc, Carmen :)! Să îmi spui ce părere ai dacă îl încerci. Decorul să ştii că nu e deloc greu de realizat.

  2. Buna, Flavia.
    Am si eu o intrebare: zaharul asta de cocos nu este tot un zahar? Si oare nu e cam mult 150 g pentru un tort baby friendly? Ca pana la urma tot un indulcitor este, chiar daca este de cocos …

    • Buna Andreea,

      Zahar de cocos este un indulcitor natural. Este in top 3 indulcitori cu indice glicemic scazut alaturi de stevie si pudra de lucuma. Pe langa asta este si bogat in aminoacizi si minerale (pot detalia daca vrei). 150g/tort nu consider ca este o cantitate mare in conditiile in care din tortul respectiv se pot manca in jur de 20 de felii bebelusesti, deci ar veni sub 10g/felie, sub 10g ingerate de un copil. Daca luam mierea, de exemplu, aceasta are un indice glicemic mai mare si mai putine beneficii, unele fiind distruse in urma temperaturii inalte la care este supusa. Daca adaugi o lingurita de miere intr-un preparat pe care copilul il serveste la o masa, asta inseamna ca mananca in jur de 20-25g de miere.

  3. Buna! Fetita mea implineste un an. Nu i-am dat inca miere/ zahar de cocos/sirop de artar. Oare iese si fara? Mi se pare cam mult zahar de cocos pt. un an si mai am o problema ca nu ii place gustul prea dulce. Sunt indecisa daca sa il fac pe acesta sau pe cel de fructe si mascarpone? Ca si aspect le pot face cam la fel (decor) dar nu imi dau seama de dificultate, In plus ei ii plac afinele mult. Pls help!

    • Salut, Aurelia

      Iese si daca nu folosesti indulcitor. Nu stiu cum va fi la nivel de gust, dar nu ar avea de ce sa nu iasa.

      • L-am facut, post, testat. Eu am lucrat noaptea si din relate am pus Roscove si la blat. Am guitar de Stacie la crème si am suplimentara curmalele.Nicio pb. Zahar de Cocos am pus vreo 3 lingurite cred. A iesim bun, aromat. Data viitoare o sa insiropez blaturile cu un ” sirop” din portocale si ceva fructe stoarse si folosesc o tava mai mica la diametru.. Ca si observatie: a doua zi dupa stat in frigider a fost mai bun. Sotul a spus ca ii place mult.Mara -aniversata, a mozolit un pic crema, blaturile nu au fost pe gustul ei ?. Multumesc mult!

  4. Oare daca inlocuiesc migdalele cu fistic iese la fel de bun?.Piciul meu are alergie la arahide iar migdalele nu le-am testat ,fisticul da.

  5. Mâine il voi face si eu!
    Vineri bebelina face 1 an!
    Întrebarea mea este daca bananele care vor fi puse in blat il va face pe acesta mai umed?
    As vrea sa nu fie uscat blatul..il pot însiropa?
    Multumesc!

  6. Buna,
    Foarte bun tortul.
    Este primul desert pe care băiețelul meu de 1 an si 8 luni la savurat timp de trei zile. Nu as fi crezut ca va vrea sa guste macar si in schimb….surpriză a cerut cate o feliuta in fiecare zi. Multumesc pentru timpul acordat acestui blog. Este un ajutor pentru mine.
    Tortul l-am făcut pentru aniversarea soțului.

    • Salut.

      Ce mă bucur că ţi-a ieşit şi că a fost apreciat! Urmează să pun o reţetă de tort ciocolatos, cu conţinut redus de zahăr, pentru copilaşi ceva mai mari. Poate îl încerci anul viitor. 🙂

      La mulţi ani soţului tău! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *