Sursa foto: Pexels.com

În sfârșit, a venit vara! Ne bucurăm de timpul petrecut în natură, la mare sau la munte, sub soarele cald care ne mângâie pielea. Întrebarea este dacă ne mângâie pielea sau ne-o agresează. Încerc să includ în acest articol toate informațiile pe care le-am acumulat până acum (+ surse de încredere) despre soare, efectele lui asupra pielii și despre protecția solară. Informațiile de mai jos sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Eu recunosc că am conștientizat importanța protecției solare abia în ultimii 6-7 ani. Am învățat să fiu mai atentă cu pielea mea, implicit cu pielea copilului și a soțului. În liceu, am trecut prin 2 episoade de alergie solară pe care nu le doresc nimănui. Mă bucur că am scăpat fără consecințe serioase și am învățat să-mi apreciez mai mult pielea albă, să mi-o accept și să o mențin sănătoasă.

Soarele este sănătos? 

Soarele ne este prieten dacă știm să ne expunem razelor ultraviolete (UV) cu moderație. El ajută la sintetizarea vitaminei D, esențială pentru fixarea calciului în oase. Soarele are beneficii pentru sănătate, însă o expunere necorespunzătoare poate provoca arsuri, alergii, îmbătrânirea prematură a pielii, dar și dezvoltarea unor boli grave precum cancerul de piele. Toate acestea sunt dovedite de studii în domeniu.

Bronzul este sănătos? 

Nu. Nu există bronz sănătos. El este un mecanism de apărare al pielii. Cu cât avem pielea mai deschisă la culoare, cu risc mai mare de a se arde, cu atât crește riscul de cancer de piele.

Pielea bronzată, arămie este un must al zilelor de vară. Asta se promovează, se cere, se încadrează în standardele frumuseții estivale. Din acest motiv, încă sunt mulți cei care își pregătesc pielea la solar pentru a avea un bronz perfect. Conform studiilor, bronzarea la solar ne crește riscul de cancer de piele cu aproape 60%. Riscul crește și mai mult în funcție de stilul de viață și de moștenirea genetică.

Să încetăm cu bullyingul la adresa persoanelor care au pielea albă. Să nu mai perpetuăm concepția eronată conform căreia pielea bronzată te face mai sexy, mai frumos, mai cu moț. „Moțul” este reprezentat „doar” de câteva leziuni adăugate pielii, care pot duce la cancer de piele și asta nu o spun eu, ci specialiștii. Asta nu înseamnă să trăim în beci, în întuneric, ci să avem grijă de pielea noastră și a copiilor noștri, fără a ne asuma riscuri inutile.

Ce sunt razele UV?

Razele UV sunt de 2 tipuri UVA și UVB. Razele UVB ne permit să ne bronzăm. Pielea le oprește parțial, dar, cu toate astea, ele pot provoca arsuri. Razele UVA pătrund mai adânc în piele și accelerează îmbătrânirea prematură a pielii, pot provoca alergii solare sau pete pigmentare.

Ce este indicele UV? 

Indicele UV măsoară nivelul radiațiilor ultraviolete. Valorile acestuia variază pe parcursul unei zile și poate fi diferit de la o regiune la alta. Informații despre indicele UV găsiți în aplicațiile care indică starea vremii. Vă las mai jos o poză în care am comparat indicele UV din Cluj cu cel din Luxembourg. Valorile se regăsesc în partea de jos a imaginii.

Nu ne este recomandat să ne expunem la soare atunci când indicele UV atinge un prag moderat spre mare. Cum interpretăm indicele UV?

  • între 0 și 2 = scăzut.
  • între 3 și 7 = moderat spre mare.
  • peste 8 = foarte mare spre valori extreme.

Ce este SPF-ul și cum se măsoară acesta? 

Imaginați-vă protecția solară ca pe o folie protectoare fină. SPF-ul reprezintă factorul de protecție solară și se măsoară în funcție de câte radiații trec de ea și ajung pe piele. Cu cât factorul de protecție este mai mare, cu atât ne protejează mai bine. Mai exact, un SPF 30 filtrează 96,7% dintre radiații, iar un SPF 50 filtrează 98% dintre radiații, diferența între cele 2 nefiind foarte mare.

Cum alegem crema de protecție solară?

Cremele cu SPF 30 sau 50 arată nivelul de protecție împotriva razelor UVB. Nivelul de protecție împotriva razelor UVA este indicat de PPD (apare pe spatele pachetului). Este important să alegeți o cremă care să vă protejeze de ambele tipuri de raze, atât de cele UVB, cât și de cele UVA.

Toți trebuie să folosim protecție solară – fenotipurile

Fenotipurile evaluează capacitatea pielii de a rezista la soare. Sunt 6 fenotipuri, primul tip fiind cel mai sensibil:

  1. Piele foarte deschisă la culoare, cu pistrui, păr blond sau roșcat, ochi deschiși la culoare → se arde repede și nu se bronzează.
  2. Ten deschis la culoare, cu sau fără pistrui, păr blond spre castaniu, ochi deschiși la culoare → se arde repede și se bronzează greu.
  3. Ten deschis la culoare spre măsliniu, păr șaten deschis spre șaten închis, ochi căprui sau albaștri → se arde moderat și se bronzează treptat.
  4. Piele măslinie, păr negru și ochi negri →  rareori se arde și se bronzează bine.
  5. Piele închisă la culoare, păr șaten închis spre brunet și ochi căprui sau negri → se arde foarte rar și se bronzează intens.
  6. Piele neagră, păr negru și ochi negri → se arde foarte rar.

Aici ar mai de precizat cazurile speciale, cu piele intolerantă la soare: oamenii care dezvoltă alergii solare, femeile însărcinate, bebelușii sau oamenii care urmează o medicație fotosensibilizantă.

Când vine vorba de medicație, aveți grijă să folosiți protecție solară ridicată dacă luați medicamente din următoarele sfere terapeutice: antibiotice, antifungice, antivirale, AINS, antihistaminice, oncologie/hematologie, antidepresive, antiepileptice, antipsihotice, dermatologie, fototerapie, cardiologie/angiologie, diuretice, hipoglicemiante, antiulceroase, antiacneice, antiseptice, etc. Aici găsiți o listă cu acestea.

Cum se aplică protecția solară? 

Pielea noastră este neregulată, motiv pentru care protecția solară se aplică cu 15-20 de minute înainte de a ne expune la soare pentru a-i permite să ajungă în toate denivelările pielii. Se recomandă reînnoirea stratului de protecție solară la fiecare 2 ore, însă se estimează că un al 2-lea strat aplicat la 20-30 de minute distanță de primul ne va proteja mai eficient.

Sursa foto: Pixabay.com

Cât timp are efect protecția solară? 

Țineți cont de faptul că orice activitate poate șterge din stratul de protecție solară: o baie în mare sau în piscină, o joacă cu copilul sau un meci de volei, îndepărtarea nisipului de la suprafața pielii cu ajutorul unui prosop ori joaca cu animalul de companie.

Important de știut 

  1. Nu ne expunem la soare între orele 11:00 și 16:00 – este intervalul orar în care razele soarelui sunt cele mai periculoase.
  2. Ferim bebelușii de contactul direct cu soarele.
  3. Purtăm haine potrivite, în special copiii – tricou, pălărie și ochelari de soare cu factor de protecție UV.
  4. Utilizăm protecție solară – alegem o cremă care să ne protejeze atât de razele UVB, cât și de razele UVA. Crema se reaplică cu regularitate, la 1-2 ore, după intrarea în apă sau uscarea cu prosopul.
  5. Uleiurile de cocos și de măsline accelerează bronzul și nu au factor de protecție.
  6. Examinați-vă periodic pielea, cu atenție sporită pe alunițe.
  7. Dacă folosiți produse repelente (contra țânțarilor, de exemplu), asigurați-vă că vă protejați pielea cu produse cu SPF. Se aplică întâi protecția solară și apoi repelentul.
  8. 80% dintre razele cu care intrăm în contact sunt din mediul urban, când mergem la cumpărături, la muncă, la o cafea pe vreo terasă, etc., deci protecția solară trebuie folosită în fiecare zi, nu doar în vacanțe.
  9. Verificați data de expirare a produsului, dar și valabilitatea pe care produsul o are din momentul deschiderii recipientului, adesea marcată prin iconița care seamănă cu un recipient deschis și este marcată cu 6M sau 12M. Aceasta indică faptul că produsul este valabil 6 sau 12 luni de la deschidere.
  10. Știați că ar trebui să vă protejați mâinile cu factor de protecție și atunci când vă faceți manichiura cu gel sau cu ojă semipermanentă?

Care este relația voastră cu soarele? Respectați recomandările medicale în privința protecției solare?

Surse consultate pentru scrierea acestui articol:

 Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *