La noi în casă, orice desert cu mere are succes. Nu știu cum s-a întâmplat, însă, până acum, nu am făcut niciodată un ștrudel cu mere, deși ne place tuturor.

În weekend-ul trecut, am împodobit bradul cu colinde pe fundal și cu miros de ștrudel proaspăt scos din cuptor. Noi 3, bradul, decorațiunile, colindele, mirosul de ștrudel proaspăt scos din cuptor, combinat cu sos de vanilie au făcut ca duminica noastră să fie perfectă.

Rețeta este foarte simplă, așa că vă invit să o încercați și să-mi spuneți dacă v-a plăcut. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 1 pachet foi de plăcintă (15 foi – 400g)
  • 100g unt topit
  • 7-8 mere medii (aprox. 1 kg)
  • 3 lg zahăr
  • 3 lg pesmet
  • 1-2 lgțe scorțișoară
  • stafide (opțional)
  • fulgi de migdale (opțional)
  • zeamă de lămâie

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi m-am ocupat de mere, etapa care durează cel mai mult atunci când vrem să pregătim un ștrudel. Le-am spălat bine, dar nu le-am curățat de coajă. Coaja conține pectină și ajută la închegarea compoziției. Merele nu le-am dat pe răzătoare, ci le-am tăiat în felii mici, subțiri (așa cum vedeți mai jos), cu ajutorul unei mandoline. Dacă nu aveți o mandolină, vă puteți folosi de un cuțit. De asemenea, merele pe care le folosim la ștrudel nu se călesc. Ideal ar fi să folosiți mere nu foarte zemoase. Dacă aveți doar mere zemoase, așezați feliile într-o sită pentru ca zeamă să se scurgă.

Peste feliile de mere am adăugat zeama de la o jumătate de lămâie (previne oxidarea).

 

Pasul 2

Foile pentru plăcintă le-am cumpărat. Întâi, le-am numărat și le-am împărțit la 3, pentru că atâtea ștrudeluri mari și dolofane mi-am propus să fac. Fiecare ștrudel a avut, în cazul meu, 5 foi de plăcintă.

Am așezat pe masa de lucru o foaie de plăcintă, am uns-o cu unt topit, cu ajutorul unei pensule, am așezat peste ea a doua foaie de plăcintă, am uns-o și pe ea cu unt și tot așa până la a 5-a foaie. Untul va face ștrudelul să fie mai fraged. Ultima foaie n-am mai uns-o cu unt pentru că am așezat pe ea compoziția.

 

Pasul 3

Feliile de mere le-am împărțit, ochiometric în 3 părți egale și m-am apucat de așezat compoziția (pe a 5-a foaie, cum vă spuneam mai sus). Am pus feliile de mere și peste ele am presărat o lingură rasă de zahăr brun, o jumătate de lingură de pesmet, o jumătate de linguriță de scorțișoară, câteva stafide și câțiva fulgi de migdale. Scorțișoara este musai, dar stafidele și fulgii de migdale sunt ingrediente opționale. În loc de fulgi de migdale, puteți pune nucă tăiată grosier, de exemplu. 

Am rulat foile de plăcintă, cu marginile în interior, și rulada am așezat-o într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt.

Pașii 2 și 3 i-am repetat și pentru următoarele 2 rulade.

 

Pasul 4

Ruladele le-am uns cu unt topit, să capete o culoare frumoasă la copt. Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am copt ruladele timp de 40 de minute, dar timpul de coacere poate să difere de la un cuptor la altul (eu am unul electric). Cert este că ștrudelurile sunt gata când sunt rumene.

După ce sunt coapte, le puteți pudra cu zahăr pudră și le puteți servi, așa cum am făcut noi, cu sos de vanilie. Vă garantez că este o combinație perfectă pe care vă veți dori să o repetați. Rețeta pentru sosul de vanilie o găsiți aici.

După coacere, foile ștrudelului sunt fragile, casante. Ideal ar fi ca ștrudelul să se odihnească câteva ore înainte de a fi servit. Este delicios atât cald, cât și rece. A doua zi (sau după câteva ore), foile sunt mai moi. Ștrudelul se poate păstra pe masa din bucătărie, neacoperit. Recunosc că noi l-am servit imediat după ce a fost gata, așa că am avut de luptat puțin cu foile, dar asta nu înseamnă că gustul a avut de suferit.  

Ștrudelul cu mere și sos de vanilie este desertul pe care l-aș mânca indiferent de ocazie sau de anotimp. Dați-mi de veste dacă îl încercați. 🙂

 

 


Alte rețete cu mere: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *