Ideea acestei reţete mi-a venit de la o altă mămică doar că ea a optat pentru plăcinte mari, dintr-o bucată, umplute cu dovleac. Eu am ales să fac nişte mini plăcinte cu mere. Mulţumesc pentru idee, Luciana!
Ingrediente (pentru o porţie mică – mie mi-au ieşit 5 bucăţi):
Pentru aluat:
- 3 linguri de făină (integrală am folosit)
- 3 linguri de ulei (care să fie recomandat pentru temperaturi înalte)
- 3 linguri de apă
- 1 ou cu care să ungeţi plăcintele
Pentru umplutură:
- 2 mere rase (pe răzătoarea mare)
- 1 lingură de fulgi de cocos (fini)
- 1 lingură generoasă de făină de migdale
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 1 linguriţă de mesquite
- 1 linguriţă de miere (depinde cât sunt de dulci merele)
- un vârf de cuţit de pudră de vanilie
Să nu ziceţi că v-a indus titlul în eroare, varianta economică ar fi cu o umplutură simplă doar din mere şi scorţişoară.
Mod de preparare:
- Am început cu aluatul. Am pus toate ingredientele într-un bol, le-am amestecat cu lingura şi apoi le-am frământat. Veţi obţine un aluat moale, elastic, care nu se lipeşte. L-am lăsat să se odihnească la temperatura camerei.
- Am răzălit merele şi le-am lăsat şi pe ele la odihnit vreo 10 minute încât să le pot stoarce de suc. Nu vă recomand merele făinoase. Optaţi pentru mere zemoase şi aromate.
- Separat, într-un bol, am amestecat fulgii de cocos, scorţişoara, mesquite-ul, vanilia şi migdalele.
- Am stors merele de suc (parţial). Am adăugat peste ele ingredientele uscate. Mierea am amestecat-o bine cu o lingură de suc de mere şi am turnat-o peste compoziţie. Am amestecat bine încât să se omogenizeze toate ingredientele.
- Am întins aluatul pe masa de lucru cu ajutorul unui sucitor. Să îl întideţi într-o foaie foarte subţire. Apoi, am decupat cercuri mari (cam cât gura unui pahar mare). Eu am folosit o formă din inox. Pe un cerc am pus umplutură de mere, dar am lăsat marginile goale. Cu un al doilea cerc din aluat am acoperit umplutura şi cu ajutorul unei furculiţe am închis plăcintele. Rămăşiţele de aluat le mai puteţi folosi încă o dată, dar la o a treia utilizare acesta îşi perde elasticitatea.
- Am tapetat o tavă cu hârtie de copt şi am aşezat plăcintele. Am bătut un ou şi le-am uns cu ajutorul unei pensule.
- Am dat tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15-20 de minute. Când plăcintele au fost uşor rumenite, le-am mai lăsat în cuptor la 150 de grade Celsius timp de 5 minute.
A doua zi am făcut o cantitate mai mare din 9 linguri de făină, 9 de ulei, 9 de apă şi 3 linguri rase de zahăr (mi-au ieşit 10 bucăţi dolofane). De această dată, aluatul a cerut un supliment de făină. Vă daţi seama dacă mai are nevoie sau nu de făină în funcţie de consistenţă. Cele cu zahăr le-am făcut pentru soţ şi musafiri. Au dispărut toate într-o seară.
Alte reţete cu mere:
Dacă găsiţi pe blog reţete/articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Ce bine arata placintelele ^_^ . Abia astept sa le incerc. Sigur il vor incanta pe baietelul meu :). Si multumesc pentru reteta asa frumos detaliata. 🙂
Sa-mi spui daca ii/va plac ?!
Incerc sa explic cat se poate de clar fiecare reteta incat sa fie pe intelesul tuturor ?
Te rog sa îmi spui, ca ești mai priceputa decât mine la gătit, dacă pot folosi un aluat de foietaj cumpărat din comerț( nu dîn acela cu foi multe, ci cel de saratele). Nu dați cu pietre, nu e vorba de lene doar ca sta sa expire în congelator.
Nu da nimeni cu pietre :)). Daca tu crezi ca ingredientele aluatului sunt ok, atunci il poti folosi.
Buna ziua. Oare ar merge cu faina de orez in loc de faina integrala?
Bună seara,
Sinceră să fiu, nu am încercat niciodată cu făină de orez.
Buna 😊Super reteta de plăcintele,dar am o nelămurire:făina integrala inseamna și de secara?stiu ca e o intrebare idioata dar trebuie sa ma lămuresc.multumesc
Mă bucur că îţi place. 🙂
Prin făină integrală, mă refer la făina integrală din grâu.
Foarte bune 🙂 multumim Flavia
Cu ce putem inlocui mesquite?
Îl poţi omite. 🙂
Sunt foarte bune, aluatul imi place foarte multe – cu un pic de creativitate poate fi foarte versatil.
Tu ce faina ai folosit? Eu am faina integrala de grau de la Lidl dar au iesit mult mai inchise la culoare, sunt maronii prajiturelele. Tine doar de aspect, dar alte tale sun foarte frumoase, aurii.
Multumim pentru inca o reteta faina 🙂
Mă bucur tare mult că au fost pe gustul tău! Mi-ai dat o idee de gustare, de pus la școală, că am și uitat de ele. 🙂
Rețeta este din 2016, locuiam în Luxemburg, așa că nu mai știu să îți spun ce făină am folosit. Da, făina le poate închide la culoare.
Să vă fie de bine! 🙂