Mâna sus cui nu-i place tiramisu? Nu-i bai dacă nu vă place tiramisu clasic. Ăsta s-ar putea să vă fie pe plac. Şi încă ceva: îl puteţi oferi cu încredere şi celor mici, pentru că nu are cafea, zahăr, cacao, ouă şi nici măcar pişcoturi. De fapt, dacă italienii ar şti că numesc acest desert tiramisu, cred că m-ar arde pe rug. Cu scuzele de rigoare, o denumire mai inspirată nu mi-a venit, pentru că ideea acestui desert a pornit de la tiramisu clasic, dar îmi doream să fie unul altfel, baby friendlyrevisité cum ar spune francezii. Să-l încercaţi cu încredere. A avut succes de la mic la mare, chiar şi în rândul musafirilor. 🙂

 

Ingrediente:

Pentru „blat”

 

  • 100g migdale
  • 40g nuci pecan
  • 60g caju
  • 12 curmale (100g)

 

Pentru cremă

 

  • 250g mascarpone
  • 150g ricotta
  • 2 linguri miere

 

Pentru sos (opţional)

 

  • aprox. 10 căpşuni
  • 1 lingură seminţe de chia

+ căpşuni pentru decor

 

Mod de preparare: 

 

  1. M-am ocupat întâi de blatul din nuci. Practic, nucile au înlocuit pişcoturile. Dacă nu aveţi nuci pecan, le puteţi înlocui cu caju. Le-am lăsat la hidratat vreo 2-3 ore şi apoi le-am mixat cu curmalele. Scopul nu a fost să obţin o pastă, ci să le mărunţesc suficient încât compoziţia să fie compactă.
  2. Apoi, m-am ocupat de cremă. Am amestecat uşor, cu mixerul, ricotta, mascarponele şi mierea. Am setat mixerul pe o viteză inferioară şi am amestecat crema cât să se omogenizeze ingredientele. Dacă setaţi mixerul pe o viteză superioară şi dacă mixaţi prea mult crema, riscaţi să se taie mascarponele. Atât ricotta, cât şi mascarponele au fost reci, din frigider.
  3. Sosul a fost simplu de făcut. Am mixat căpşunile până s-au făcut piure şi am adăugat seminţele de chia. Le-am lăsat vreo 1-2 ore la frigider, cât să se îngroaşe sosul. Sosul este opţional. Nu trebuie neapărat să-l adăugaţi în desert. Îl puteţi înlocui cu bucăţi de fructe.
  4. Pentru asamblarea desertului am folosit borcane mici. Pe fundul fiecărui borcan am pus câte 1-2 linguriţe din compoziţia pe bază de nuci. Câteva căpşuni le-am feliat şi feliile le-am lipit de pereţii fiecărui borcan. Apoi, am adăugat o lingură generoasă de cremă, un strat de nuci şi din nou cremă. Deasupra am pus o linguriţă de sos, câteva bucăţi de căpşuni şi puţin din compoziţia cu nuci. Şi gata desertul nostru răcoros şi hrănitor, perfect pentru o zi de vară. 🙂

 

 

 

 

 

 

Alte reţete de deserturi sănătoase:

 

Cheesecake raw vegan cu afine
Budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)
Prăjitură cu lămâie (fără ouă, fără gluten şi fără lactate)
Tort cu migdale şi banane (baby friendly)

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *