În ultima vreme, Antonia a făcut o pasiune pentru melcii cu nucă, așa că, dacă mergem împreună să luăm pâine, atunci este musai să luăm și un melc cu nucă. Nu zic că nu-s buni cei pe care îi cumpărăm de la brutărie, dar, după gustul meu, sunt prea dulci. Și să fiu sinceră până la capăt, n-au nici pufoșenia aia care îmi place mie.

Din dorința de a-i arăta copilei (încă o dată) că putem face bunătăți acasă, chiar mai bune decât cele de la brutărie (așa speram să-mi iasă), m-am lansat în prepararea unor melci cu nucă … cu multă nucă. În umplutură am adăugat și migdale măcinate. Vreți să știți verdictul? „Mami, cred că sunt mai buni decât cei pe care îi cumpărăm!”. N-am știut cum să-l interpretez pe „cred”, dar cert este că nu mi-a mai cerut să-i cumpărăm pe cei de la brutărie, dar m-a pus să-i promit că îi voi face mai des melci. A fost și mama pe la noi și ea a zis că sunt cei mai buni melci ever. Nici aici nu știu cum să interpretez lucrurile, pentru că mamei îi cam place (la superlativ, de obicei) cam tot ce gătesc eu … e mama și cred că este, totuși, subiectivă. 🙂

Cum îmi place să vă spun, rețeta aceasta nu poate fi probată pe povești, doar pe încercate. Găsiți, mai jos, ingredientele și modul de preparare. Reveniți cu feedback, da? 🙂

Ingrediente: 

Pentru aprox. 18 bucăți

Pentru aluat

  • 530g făină
  • 8-9g drojdie uscată
  • 250ml lapte
  • 50g unt (moale, la temperatura camerei)
  • 1 vârf de linguriță sare
  • 40g zahăr vanilat
  • 2 ouă medii
  • coajă de lămâie

Pentru umplutură

  • 250g nucă măcinată
  • 50g migdale măcinate
  • 100ml lapte (călduț)
  • 80g zahăr vanilat
  • 40g unt (la temperatura camerei)
  • scorțișoară
  • stafide (opțional)

Pentru însiropare

  • aprox. 100ml lapte
  • 1lg zahăr vanilat

+ un ou + 2-3 lg lapte (pentru uns)

+ unt (pentru tavă/tăvi)

Mod de preparare: 

Pasul 1

În bolul mixerului planetar, am amestecat toate ingredientele: făina (eu am folosit făină Manitoba, dar și cea albă, pe care o folosim în mod obișnuit, își face treaba), sarea, ouăle, untul, zahărul, coaja de lămâie, laptele călduț și drojdia. Aluatul obținut trebuie să fie moale, elastic și nelipicios.

Câteva tips & tricks: 

  • Nu adăugați toată făina deodată. Păstrați aproximativ 20-30g deoparte să vedeți dacă aluatul vostru are nevoie de toată cantitatea făină. Aluatul trebuie să fie manevrabil, dar să rămână moale. Dacă puneți prea multă făină, rulourile vor ieși mai puțin pufoase.
  • Puneți drojdia departe de sare. Aceasta poate inhiba acțiunea drojdiei.
  • Optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman!

Pasul 2

Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit până și-a dublat volumul, timp de aproximativ o oră. Aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit la temperatura camerei.

Pasul 3 

Între timp, cât aluatul a stat la dospit, am pregătit umplutura.

Într-un bol, am amestecat untul moale cu zahărul până s-au omogenizat. Am adăugat nuca măcinată, migdalele măcinate (puteți pune doar nucă), laptele călduț și scorțișoară după gust. Consistența umpluturii trebuie să fie asemănătoare cu o pastă. Am lăsat umplutura să se răcească (să ajungă la temperatura camerei).

Dacă vi se pare prea uscată, mai puteți adăuga lapte. Dacă nu vi se pare suficient de dulce, atunci mai puteți adăuga zahăr.

Pasul 4

După ce aluatul și-a dublat volumul, aveți 2 opțiuni: ori îl împărțiți în 2 părți și întindeți câte o foaie din fiecare parte sau întindeți o singură foaie din toată cantitatea de aluat. Eu am ales a doua variantă. Pe o foaie de copt, din silicon, pudrată cu făină (am pudrat și sucitorul), am întins o foaie de 30 cm lățime/45 cm lungime (destul de subțire, de vreo 3-4 mm).

Pasul 5

Pe foaia de aluat am întins umplutura (am adăugat și o mână de stafide), am pliat marginile (dreapta /stânga), apoi am rulat aluatul (din partea de jos în sus). L-am ajustat puțin după rulare și, în cele din urmă, am obținut un rulou lung de 60 cm. Am tăiat ruloul în bucăți groase de aproximativ 3-4 cm. Vă sfătuiesc să folosiți un cuțit bine ascuțit.

Pasul 6

Am așezat rulourile în 2 tăvi unse cu unt (cu distanță între ele) și le-am acoperit cu folie alimentară. Le-am mai lăsat la dospit pentru încă 30 de minute.

Pasul 7

Am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos. Am uns melcii cu un amestec de ou bătut cu puțin lapte și i-am dat la copt pentru aproximativ 35-40 de minute (fiecare tavă pe rând).

Când i-am scos din cuptor, am turnat peste fiecare melc câte 2-3 linguri de lapte călduț amestecat cu zahăr. I-am lăsat să se răcorească în tavă și apoi i-am transferat pe un grătar unde i-am lăsat să se răcească complet.

Dacă la rulourile cu mere și scorțișoară am avut reclamații (din partea soțului) că umplutura nu a fost destul de generoasă, acum nimeni n-a pomenit nimic de acest subiect. Umplutura a fost din belșug. Și gustul … au fost de-li-cioși! Au confirmat și vecinii. :))

Alte rețete cu aluat dospit (musai de încercat): 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *