Sursa foto: Pexels.com

Antoniei îi place joaca de-a detectivul, să deslușească mistere, să caute indicii, să aibă diferite sarcini care o duc la descoperirea unei comori. În urmă câteva săptămâni, i-am pregătit o astfel de activitate și i-a plăcut foarte mult. Vă arăt, mai jos, care sunt pașii pe care i-a avut de parcurs. Poate vreți să o încercați și voi cu cei mici.

Descoperă indiciile și găsește comoara

Pasul 1Găsește personajul

Primul pas a fost să coreleze personajele cu poveștile din care fac parte. Regula a fost să aibă cel puțin 4 răspunsuri corecte pentru a putea trece la pasul următor. Întrebările le-am scris pe bilețele. Dacă nu a știut răspunsul la o întrebare, putea să o lase deoparte, să se mai gândească și să revină asupra ei. Răspunsurile corecte le-am marcat cu câte o bifă, să aibă un reper vizual și să-și poată număra răspunsurile corecte.

  1. Din ce poveste fac parte personajele Tania și Vania?
  2. Din ce poveste face parte bufnița Uli?
  3. Din ce poveste face parte Domnul Conopidă?
  4. Din ce poveste face parte Domnișoara Modestie?
  5. Din ce poveste face parte corbul Tor?
  6. Din ce poveste face parte Domnul Mădaumare?
  7. Din ce poveste face parte pisicuța Suzy?

A răspuns corect la 5 întrebări din 7, așa că a putut să treacă la pasul următor. 🙂

Pasul 2 Găsește 5 cuvinte care încep cu litera M

I-am spus locul în care se află următorul bilețel, cu următoarea sarcină. Al doilea pas a fost să spună 5 cuvinte cu litera M, pe care eu le-am notat pe o foaie. Dacă a simțit că are nevoie de ajutor, a avut posibilitatea să apeleze la 3 indicii pe care eu i le-am dat verbal. De exemplu, piesă de mobilier pe care mâncăm (masă).

Pasul 3 – Rezolvă operațiile matematice

În a 3-a parte a activității, a trebuit să numere pașii din locul în care a găsit ultimul bilețel și până în locul unde se afla următorul indiciu, indicat de mine. Câți pași a numărat, atâtea operații matematice a avut de făcut pentru a putea trece la următoarea etapă a activității. A numărat 10 pași, așa că a făcut primele 10 operații matematice din lista de mai jos. Aici nu s-a aplicat regula de primul pas în care a trebuit să găsească un anumit număr de rezolvări corecte pentru a trece la următoarea sarcină.

Pasul 4 – Găsește cuvântul cheie

La ultimul pas al activității, a avut o fișă pe carea trebuit să o rezolve pentru a descoperi un cuvânt cheie. Aici a aflat că acest cuvânt cheie o ajută să descopere o comoară la finalul activității.

Pe o foaie, am desenat un tabel. Fiecărei căsuțe i-am atribuit o cifră și fiecărei cifre i-a corespuns o anumită literă. Am ales cuvinte simple (sincer, mama, mare, tata, drept), dispuse pe verticală, pe care să le poată citi singură sau cu puțin ajutor din partea mea, dacă a avut nevoie. Cuvântul cheie a fost descoperit ultimul, pe orizontală, pe spațiile hașurate. Comoara a fost o carte, „Am dreptul să fiu copil”.

La finalul activității, Antonia mi-a spus că ultima sarcină, cea de la pasul 4, a fost preferata ei.

Dați-mi de veste dacă încercați această activitate cu cei mici! Sper să fie pe placul lor. 🙂

Alte activități pentru copii: 

Joaca de-a detectivul

3 activități pentru învățarea scrierii și a citirii

Pușculița unicorn (DIY)

Apa plutește – 2 experimente de încercat cu copiii

Jocuri și activități pentru învățarea numerelor

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *