Sursa foto: Pixabay

Perioada asta de izolare ne-a permis să încercăm destul de multe experimente. Astăzi vă propun 2 experimente care implică apa și presiunea atmosferică, deși recunosc că nu mi-a plăcut niciodată fizica. Ambele ne arată că apa poate pluti. Nu este vorba despre vreun truc de magie, ci de niște principii destul de simple. Așadar, pentru realizarea acestor experimente nu este nevoie să aveți abilități de magicieni și nici nu trebuie să vă procurați materiale sofisticate. 

Experimentul nr. 1 → Apa se ridică în pahar

Materiale necesare: 

  • o farfurie
  • un pahar transparent
  • o lumânare
  • brichetă/chibrituri
  • apă
  • colorant alimentar (opțional)

Puneți apa în farfurie. Este suficient să folosiți 100-150 ml de apă. Eu am ales să o colorez pentru ca experimentul să fie mai interesant, să fie mai vizibil faptul că apa se va ridica în pahar. Dacă nu aveți colorant alimentar, puteți colora apa cu cerneală sau culori acrilice. 

Puneți lumânarea aprinsă în mijlocul farfuriei. Acoperiți-o cu paharul. 

Ce se va întâmpla? 

Lumânarea se va stinge și apa se va ridica în pahar. 

De ce se întâmplă asta? 

Experimentul are în centru presiunea atmosferică, presiunea exercitată de aerul din atmosferă asupra suprafeței pământului și a tot ceea ce se află pe el. 

Inițial, aerul din pahar are aceeași presiune ca cea exterioară. Flacăra consumă oxigenul din pahar și se stinge. Presiunea aerului din pahar scade, iar presiunea aerului exterior împinge apa. Ea începe să urce în pahar și presiunile se egalizează. 


Experimentul nr. 2 → Hârtia ține apa

Materiale necesare: 

  • un pahar transparent
  • o hârtie (o bucată dintr-o coală A4)
  • apă
  • colorant alimentar (opțional)

Puneți apa într-un pahar. Și aici am colorat apa cu colorant alimentar. Ajunge să puneți aceeași cantitate de apă ca la experimentul precedent, 100-150 de ml. Acoperiți gura paharului cu o bucată de hârtie. Nu e nevoie să folosiți vreo hârtie specială. Hârtia clasică, de xerox, pe care o avem cu toții în casă este perfectă. Puneți palma peste gura paharului, peste hârtie, și exercitați o presiune ușoară timp de vreo 20-30 de secunde. Cu mâna pe gura paharului, întoarceți-l.

În cazul în care nu vă iese experimentul din prima, vă sfătuiesc să îl faceți afară, în curte, sau deasupra unui bol. 

Ce se va întâmpla? 

Apa din pahar va pluti deasupra hârtiei. 

De ce se întâmplă asta? 

Avem impresia că apa sfidează gravitația, însă presiunea atmosferică își intră din nou în rol. Practic, hârtia este împinsă din 2 părți: apa împinge hârtia dintr-o parte și aerul o împinge din cealaltă parte. Presiunea atmosferică, cea care apasă hârtia de jos în sus învinge greutatea apei din pahar. 

Vă las, mai jos, alte câteva idei de experimente și de activități pe care le puteți încerca cu cei mici: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *